Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: новини
Автор:
Дата: 27 червня 2023
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/shortly/2023/06/27/zhiteli-sela-z-kropivnitskogo-raionu-schodnja-otrimujut-vodu-po-dvi-godini-na-den.htm
новини, 27 червня 2023

Жителі села з Кропивницького району щодня отримують воду по дві години на день


Воду з чорним осадом і на дві години щодня отримують з водопроводу у селі Чарівне Кропивницького району. Водопровід перебуває на балансі державного підприємства "Червоний землероб", розповів староста села Михайло Семенів. У селі є свердловина, яку пробурили три роки тому. Суспільне дізнавалось, чому нею не користуються.


Тетяна Кирило – жителька села Чарівне Кропивницького району. Каже, воду щодня дають за графіком, на дві години. Поки є, набирає її у бочки. Питну воду купують, бо у воді з водопроводу показує чорний осад.


В ліцей воду подають за іншим графіком, розповідає директорка Чарівнянського ліцею Галина Рабова: "Воду подають по годинах – зранку з 6:00 до 8:00 та з 12:00 до 14:00. У закладі навчаються 120 дітей та працює 24 працівників. Це дуже велика проблема, тому що діти харчуються".


Якістю води не задоволені, говорить вихователька дитсадка Світлана Саджаровська: "Цю воду не те, що страшно споживати, нею страшно руки мити. Вона чорного кольору та має незрозумілий чорний осад. Ми купуємо бутильовану воду. У групі для дітей батьки беруть її за свої гроші і ми самі вихователі складаємося".


Альтернативою водопроводу могла стати свердловина


На насосній станції водопроводу востаннє ремонтували обладнання 25 років тому, розповідає староста Чарівнянського старостинського округу Михайло Семенів. Водопровід перебуває на балансі державного підприємства "Червоний землероб". Розповідає, керівники на підприємстві змінюються кожні два роки. Звертався до них з приводу ремонту водопроводу і встановлення фільтруючої системи, відповіді не отримав. Альтернативою водопроводу могла стати свердловина, яку пробурили три роки тому, показує депутат Кетрисанівської громади Сергій Бичков.


"Її підключили до водопровідної мережі, провели підземну лінію електропередач, але не встигли поставити глибинний насос. Закінчилася каденція колишнього керівника господарства. Це були гроші "Червоного землероба", у сумі понад 100 тисяч гривень. Доля цієї свердловини – поставити і запустити глибинний насос води з підземного озера".


За підрахунками Сергія Бичкова, вартість насосу і запуску свердловини – 50 тисяч гривень. Таких грошей у підприємства немає, говорить його директор Андрій Вовк.


"Якщо мова йде про 50 або 100 тисяч гривень, то я вам відверто скажу, що наразі на цьому підприємстві таких грошей просто немає. 27 квітня 23-го року рішенням Господарського суду Кіровоградської області було припинено провадження по банкрутству цього підприємства. Це процес, який свідчить про його неплатоспроможність".


Водопровід будували для господарських потреб підприємства


Андрій Вовк пояснює, водою з водопроводу користуються майже 900 жителів сіл Чарівне, Мирне та Вереміївка.Хоча 60 років тому водопровід будували для господарських потреб підприємства. Тариф – 20 гривень з однієї людини за місяць. За його підрахунками, мають від споживачів 18 тисяч гривень. На обслуговування водопроводу підприємство витрачає 40 тисяч щомісяця.


"Тариф повинен бути обґрунтованим і забезпечувати усі витрати комунального підприємства, який надає таку послугу. Державне підприємство має зовсім інше завдання та напрямки діяльності – вирощування зернових культур і насіння соняшника. Тому ми не в змозі забезпечити водопостачання тієї якості, яку б бажано було б мати у цих населених пунктах".


Через збитковість хочуть передати водопровід на баланс Кетрисанівської громади. Нині державне підприємство "Червоний землероб" передане до фонду держмайна, розповів голова Кетрисанівської громади Віктор Поліщук.


"Нині триває приватизація цього господарства. Згідно законодавства, необхідно буде передати всю водопровідну мережу, водозабори на баланс сільської ради. Я так розумію, що документів ні на водопровід, ні на свердловину немає. Вони вже написали до сільської ради клопотання про те, чи матимемо ми можливість прийняти цей водопровід. Звичайно, ми відповіли, що матимемо, але після виконання усіх вимог і умов. Зокрема, треба виготовити хоча б паспорти на свердловини та технічну документаціїю на водопровід".


Каже, минулого четверга взяли зразки води зі свердловини та водопроводу і передали їх


"За результатами лабораторних досліджень вода питна зі свердловини не відповідає нормативам по бактеріологічним показникам. Є вміст кишкової палички, який перевищує норми, – говорить головна санітарна лікарка Надія Оперчук. – Щодо водопровідного крану, то у джерелі-свердловині бактеріологічні показники відповідають нормативним значенням, але не по санітарно-хімічним показникам. Перевищена загальна жорсткість, присутні нітрати, сульфати, а також сухий залишок. Тому ми не рекомендуємо вживати цю воду. Місцевій владі надали рекомендації щодо проведення дезінфекції та очистки".


За словами голови Кетрисанівської громади, після передачі "Червоним землеробом" технічної документації, візьмуть водопровід на баланс громади і ремонтуватимуть, щоб покращити якість води.




1022Перегляда
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: