Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: новини
Автор:
Дата: 2 вересня 2021
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/shortly/2021/09/02/u-kompaniivtsi-obgovorili-problemu-nedobrochesnih-trudovih-vidnosin-foto-.htm
новини, 2 вересня 2021

У Компаніївці обговорили проблему недоброчесних трудових відносин (ФОТО)


У Компаніївській районній філії Кіровоградського обласного центру зайнятості за участі головного державного інспектора відділу з питань додержання законодавства про працю, зайнятість та інших нормативних актів Управління Держпраці у Кіровоградській області Наталії Пуриш відбулась низка заходів як для роботодавців, так і для шукачів роботи. 


Наприклад, для роботодавців сфери сільського господарства відбувся інформаційний семінар «Легальне оформлення трудових відносин», під час якого йшлося про зміст та вимоги трудового законодавства щодо використання найманої праці, переваги оформлення трудових відносин з найманими працівниками відповідно до норм чинного законодавства, можливі економічні ризики для роботодавця через відсутність офіційно оформлених обов’язків найманого працівника. «Належним чином оформленими трудовими відносинами можуть вважатися лише ті, в яких роботодавець уклав з працівником трудовий договір, офіційно повідомив про його працевлаштування і в повному розмірі виплачує заробітну плату та сплачує за працівника єдиний соціальний внесок», – зазначала Н. Пуриш. 


Звертаючись до роботодавців, державна інспекторка закликала роботодавців вести соціально відповідальний бізнес, застосовувати виключно легальну зайнятість працівників, зокрема, не допускати до роботи працівників без оформлення трудових відносин та виплати найманим працівникам заробітної плати у конвертах або у розмірі, меншому за встановлений мінімум.


Як зазначив А. Ярошук,  провідний фахівець з питань зайнятості відділу надання соціальних послуг Компаніївської районної філії Кіровоградського обласного центру зайнятості, йшлося й про жорсткі наслідки, які застосовуються до роботодавця у разі порушення чинного трудового законодавства та про зайнятість населення. 

 

Під час інформаційного семінару, що відбувся цього дня для безробітних громадян, наголошувалось, що офіційна зайнятість це, перш за все,  гарантія прав найманого працівника на стабільну роботу та соціальний захист. Н. Пуриш зазначила: «Зайве нагадувати про те, що відсутність цивілізованих трудових відносин позбавляє працівників захисту від незаконного звільнення, можливості отримання вихідної допомоги у разі звільнення за ініціативою роботодавця, гарантованої виплати заробітної плати двічі на місяць, права на щорічну основну відпустку, соціальну відпустку з вагітності та пологів, додаткових відпусток. Нелегальні працівники не мають права на оплату листка непрацездатності, втрачають трудовий стаж. Відсутність страхового стажу для отримання пенсії призводить до нарахування в кінцевому результаті мінімальної пенсії за віком».


Фахівчиня з питань зайнятості районної філії обласного центру зайнятості Алла Ярошук ознайомила присутніх з основними шляхами пошуку роботи, новими сервісами служби зайнятості, що покликані на спрощення та зручність в отриманні послуг та пошуку роботи, активними заходами служби щодо сприяння зайнятості та небезпеками, що можуть виникати при працевлаштуванні. Наостанок семінару фахівчиня наголосила, що кожен повинен сам вирішувати – жити одним днем чи мати впевненість у майбутньому та бути соціально захищеним.


429Переглядів
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: