Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: новини
Автор:
Дата: 12 серпня 2021
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/shortly/2021/08/12/u-kropivnitskomu-vpershe-vikonali-operatsiju-na-vidkritomu-sertsi.htm
новини, 12 серпня 2021

У Кропивницькому вперше виконали операцію на відкритому серці


У Кропивницькому вперше виконали операцію на відкритому серці пацієнту з діагнозом кардіоміопатія - повідомляє Суспільне. Операція тривала в обласному кардіоцентрі майже 6 годин, серце пацієнта зупинили. Оперували 40-річного кропивничанина. Кардіоміопатія є у світі першою причиною раптової смерті людини. Вона може не підозрювати про цю хворобу, розповіла головна лікарка центру Ганна Сухомлин.


Сергій Сироткін про свою хворобу дізнався два роки тому під час профогляду. Він поліцейський. "Спочатку не приділив увагу, якось халатно відносився. А потім – гірше, гірше. Під час занять спортом почав помічати, що є задишка. Почало боліти серце. Сам стан тіла якийсь не такий. Потім, що більше даси навантаження, бувало й таке, що втрачав свідомість".


Операція тривала за участі хірургічної бригади кардіоцентру під керівництвом хірурга Національного інституту серцево-судинної хірургії імені Амосова Костянтина Руденка. Серце зупиняли на 65 хвилин, розповів він. "У цей час на зупиненому серці ми виконували з одного боку корекцію серцевого м’язу, з іншого – корекцію-реконструкцію на одному з клапанів серця. За допомого


Після операції пройшло шість днів, говорить лікар з Кропивницького Станіслав Печнік. "Стан його стабільно задовільний, потроху відновлюється, все йде по плану. Одразу після операції – обмеження у фізичних навантаженнях, але з часом пацієнти відновлюються і десь через рік можуть повертатися до звичного способу життя".


Станіслав Печнік був присутнім на операції. "Це новий досвід для мене, добре його переймати від найдосвідченіших людей нашої країни".


В Україні майже 70 тисяч людей мають кардіологічну міопатію, розказав лікар Костянтин Руденко. "І дуже небагато з них знають, що вони живуть з такою бомбою уповільненої дії всередині. Тому діагностика в регіональних центрах, сімейна медицина, конструктивна роль регіональних кардіологів має дуже серйозне значення".



Костянтин Руденко – перший хірург в Україні, який почав оперувати пацієнтів з діагнозом "гіпертрофічна міопатія" за методом італійця Паоло Ферацці. Він говорить, що кропивницькі фахівці зможуть робити такі операції. "Думаю, що через декілька подібних майстер класів. І люди, які живуть в області, зможуть отримувати кваліфіковану допомогу не тільки в Києві, а саме на базі кропивницького центру. Тут можна робити кардіооперації найвищої складності".


Ця операція для пацієнта безкоштовна, сказала головна лікарка кардіоцентру Ганна Сухомлин – він є учасником АТО. "В області існує програма підтримки учасників АТО. Операція пройшла за рахунок цієї програми та за рахунок того, що докупив сам кардіоцентр. В середньому, якщо брати собівартість такої операції, це десь 60-80 тисяч гривень".


До кінця місяця Сергій Сироткін буде під щоденним наглядом лікарів. "Я й так по собі відчуваю, що все добре. Треба пройти реабілітаційний період – чотири місяці, а потім вже буду дивитись", – говорить він.



1503Перегляда
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: