Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: новини
Автор:
Дата: 29 липня 2021
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/shortly/2021/07/29/u-kropivnitskomu-vsih-ohochih-perevirjali-na-gepatit-s.htm
новини, 29 липня 2021

У Кропивницькому всіх охочих перевіряли на гепатит С



У Кропивницькому виявили 2 позитивні результати під час тестування на гепатит С. За 3 години перевірили пів сотні охочих, розповів Суспільному співорганізатор тестування Максим Горюнов. Перевіряли кропивничан на території наркологічного диспансеру.


Акцію влаштувала громадська організація "100 % життя" у Всесвітній день боротьби з гепатитами, який відзначають 28 липня, щоб привернути увагу до цієї хвороби, сказав представник організації Максим Горюнов.

Для акції підготували 50 тестів. Їх зберігали у сумці-холодильнику, сказала соціальна працівниця благодійного фонду "Повернення до життя" Вікторія Головецька. Тестування, з її слів, анонімне "Це потрібно, щоб людина знала: інфікована вона чи ні. Якщо тест позитивний, ми перенаправляли людину до медзакладу. Там їй нададуть безкоштовне лікування".


Вирішили протестувати людей, які перебувають у групі ризику, сказав Максим Горюнов. "Так ми закликаємо їх діагностуватися і лікуватися. Зараз можна отримати безкоштовне лікування від вірусних гепатитів, протестувавшись у сімейного лікаря. На жаль, гепатит В не лікується, а підліковується. Гепатит С лікується. Це 12-тижнева терапія, яка повністю виліковує людину".


Кропивничанин Андрій Наумов протестувався. Чоловікові сказали результат через 15 хвилин. Суспільному розповів, що результат негативний. "Я був у місцях позбавлення волі. Щороку перевіряюсь. Це не тому, що я себе якось не так поводжу чи щось вживаю. Просто заразитися можна будь-де і жити 15-20 років, нічого не підозрюючи".


Акція в Кропивницькому тривала три години.


За 6 місяців 2021 року в Кіровоградській області зареєстрували 97 випадків гепатитів. У 2020-му: за пів року – 115 випадків, за рік – 189. Про це Суспільному розповіла головна санітарна лікарка регіону Надія Оперчук: "Обласний показник захворюваності на вірусні гепатити у 1,6 рази вищий ніж загальнодержавний, який розраховують на 100 тисяч людей. У Кіровоградській області цей показник 10,47 на 100 тисяч, загальнодержавний – 6,53".


Хворий на гепатит може передати вірус іншій людині, сказала Надія Оперчук. "Гепатит – це запалення печінки, гепатоцита. Якщо людина вчасно не виявляє і не лікує, це переходить у хронічну стадію. В подальшому може переродитись у цироз печінки, онкозахворювання, інші ускладнення".


1272Перегляда
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: