Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: новини
Автор:
Дата: 3 червня 2021
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/shortly/2021/06/03/trivae-internet-konferentsija-na-temu-aktualni-pitannja-v-chastini-stjagnennja-podatkovogo-borgu-.htm
новини, 3 червня 2021

Триває інтернет-конференція на тему: «Актуальні питання в частині стягнення податкового боргу»


Триває інтернет-конференція із заступником начальника Головного управління ДПС у Кіровоградській області Сергієм Колотухою щодо нових правил застосування РРО та програмних РРО підприємцями, що обрали спрощену систему оподаткування.


Свої запитання надсилайте на електронну поштову скриньку: [email protected]


Питання 1. Які заходи стягнення податкового боргу вживає контролюючий орган до платника податків, який має податковий борг? 


Відповідь. Орган державної податкової служби здійснює за платника податків і на користь держави заходи щодо погашення податкового боргу такого платника податків шляхом стягнення коштів, які перебувають у його власності, а в разі їх недостатності  шляхом продажу майна такого платника податків, яке перебуває у податковій заставі.


Стягнення коштів та продаж майна платника податків провадяться не раніше ніж через 30 календарних днів з дня надіслання такому платнику податкової вимоги.


Стягнення коштів з рахунків платника податків у банках, обслуговуючих такого платника податків, здійснюється за рішенням суду, яке направляється до виконання органам державної податкової служби, у розмірі суми податкового боргу або його частини.


Податкові органи в свою чергу на підставі рішення суду здійснює стягнення коштів у рахунок погашення податкового боргу за рахунок готівки, що належить такому платнику податків.


Крім того, у разі наявності у платника податків податкового боргу, що перевищує 5млн.грн. та не сплаченого протягом 90 календарних днів, який виник в результаті несплати грошового зобов’язання самостійно визначених платником у податкових деклараціях або уточнюючих розрахунках, стягнення готівкових та безготівкових коштів, що належать такому платнику, здійснюється за рішенням керівника податкового органу без звернення до суду.


Також, одним з джерел погашення податкового боргу є будь-яке майно, що належить платнику податків, крім майна, яке включене до складу цілісних майнових комплексів державних підприємств, які не підлягають приватизації, у тому числі казенних підприємств.


Так, майно платника податків, який має податковий борг, передається у податкову заставу. Майно, на яке поширюється право податкової застави, оформлюється актом опису, який складається податковим керуючим. Якщо майно платника податків є неподільним і його балансова вартість більша від суми податкового боргу, таке майно підлягає опису у податкову заставу у повному обсязі. 


Якщо боржник, майно якого передано у податкову заставу, не погасив податковий борг, контролюючий орган звертається до суду для отримання дозволу на його реалізацію з метою спрямування отриманих коштів на погашення податкового боргу боржника.  Продаж такого майна проводиться на цільових аукціонах. 


Питання 2. Тобто, без рішення суду, майно боржника не можна продавати? 


Відповідь. Так, вірно. 


Питання 3. Де розміщується інформація про перелік майна, яке перебуває у податковій заставі та підлягає продажу на аукціонах, а також про місце та час проведення таких аукціонів? 


Відповідь. Для продажу майна на товарних біржах контролюючий орган укладає відповідний договір з брокером (брокерською конторою), який вчиняє дії з продажу такого майна за дорученням контролюючого органу на умовах найкращої цінової пропозиції. 


Інформація про перелік майна платників податків, призначеного для продажу, про час та умови проведення торгів оприлюднюється відповідною біржею. Організатор аукціону оприлюднює оголошення в засобах масової інформації та на власній вебсторінці. 


Також, інформація щодо укладених договорів-доручень на реалізацію майна підприємств-боржників з уповноваженими організаціями та перелік такого майна розміщується у рубриці «Переліки» на головній сторінці офіційного вебпорталу ДПС України. 


Питання 4. Чи повинен платник податків узгоджувати з контролюючим органом здійснення операцій з майном, яке перебуває у податковій заставі? 


Відповідь. Відповідно до п. 92.1 ст. 92 Податкового кодексу України платник податків зберігає право користування майном, що перебуває у податковій заставі, якщо інше не передбачено законом. 


Платник податків може відчужувати майно, що перебуває у податковій заставі, тільки за згодою контролюючого органу, а також у разі, якщо контролюючий орган впродовж десяти днів з моменту отримання від платника податків відповідного звернення не надав такому платнику податків відповіді щодо надання (ненадання) згоди. 


У разі якщо в податковій заставі перебуває лише готова продукція, товари та товарні запаси, платник податків може відчужувати таке майно без згоди контролюючого органу за кошти за цінами, що не є меншими за звичайні, та за умови, що кошти від такого відчуження будуть направлені в повному обсязі в рахунок виплати заробітної плати, єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування та/або погашення податкового боргу. 


У разі відчуження або оренди (лізингу) майна, яке перебуває у податковій заставі, платник податків за згодою контролюючого органу зобов’язаний замінити його іншим майном такої самої або більшої вартості. Зменшення вартості заміненого майна допускається тільки за згодою контролюючого органу за умови часткового погашення податкового боргу (п. 92.2. ст. 92 ПКУ). 


У разі здійснення операцій з майном, яке перебуває у податковій заставі, без попередньої згоди контролюючого органу платник податків несе відповідальність відповідно до закону (п. 92.3 ст. 92 ПКУ). 

 

Питання 5. З урахуванням карантину є якісь прощення або відстрочення боргів задля соціальної підтримки платників податків?


Відповідь. Так, за ініціативи Президента України, Верховною Радою України прийнято Закон України від 04 грудня 2020 року №1072-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо соціальної підтримки платників податків на період здійснення обмежувальних протиепідемічних заходів, запроваджених з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2», який набрав чинності 10.12.2020 року.

 

Питання 6. Який податковий борг підпадає під списання?


Відповідь. Відповідно до п.24 Закону №1072 списанню підлягав податковий борг (у тому числі штрафні санкції і пеня), сукупний розмір якого за усіма податками і зборами не перевищує 3 060 грн. (включно), що обліковувався станом на 1 листопада 2020 року та залишився несплаченим/ непогашеним станом на дату списання такого боргу. 


Не підлягав списанню податковий борг з податків та зборів, які відповідно до податкового, митного та іншого законодавства справляються у зв'язку із ввезенням (пересиланням) товарів на митну територію України або територію вільної митної зони або вивезенням (пересиланням) товарів з митної території України або території вільної митної зони, а також податковий борг осіб, на яких поширюються судові процедури, визначені Кодексом з процедур банкрутства. 


Питання 7. Як дізнатися, списали вам податковий борг чи ні?


Відповідь. Інформацію про списання податкового боргу платник податків може отримати в приватній частині Електронного кабінету (в доступній для перегляду платнику податків інформації про стан розрахунків з податків та зборів буде відображена сума списання із посиланням на Закон № 1072). 


Також інформацію про таке списання щодо суб'єктів господарювання після його проведення буде оприлюднено на вебпорталі ДПС. Крім того, інформація про проведене списання надаватиметься платнику податків у разі його звернення до контролюючого органу із відповідним запитом.


Питання 8. Чи звільняється майно платника з-під податкової застави у разі списання податкового боргу?


Відповідь. Так. Після списання податкового боргу майно платника податків звільняється з-під податкової застави та виключається з відповідних державних реєстрів. Також інформація про списані суми передається до органів Державної виконавчої служби для закриття виконавчих проваджень.


Питання 9. Чи може бути відстрочена сума податкового боргу?


Відповідь. Загальна сума податкового боргу, що не перевищує 6800 гривень для платників податків - фізичних осіб (у тому числі штрафні санкції, пеня та проценти за користування розстроченням/відстроченням), що обліковувалася за такими платниками податків станом на 1 грудня 2020 року і залишилась непогашеною станом на дату надання відстрочення, може бути відстрочена до 29 грудня 2021 року. 


Питання 10 Чи можна достроково сплатити відстрочену до 29 грудня 2021 року суму податкового боргу?


Відповідь. Так. При цьому платник податків повідомляє контролюючий орган про таку дострокову сплату шляхом надсилання листа у довільній формі.


478Переглядів
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: