Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: новини
Автор:
Дата: 12 травня 2021
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/shortly/2021/05/12/na-kirovogradschini-zbereglas-derev-jana-tserkva-jakii-165-rokiv.htm
новини, 12 травня 2021

На Кіровоградщині збереглась дерев'яна церква, якій 165 років


У селі Бірки Кропивницького району збереглась і діє дерев’яна церква, якій 165 років. Спочатку вона була в лісі. Через півтори сотні років її перенесли в інше місце – розповів краєзнавець Василь Білошапка - повідомляє Суспільне.


"Це одна із найдавніших церков Олександрівщини, пам'ятка архітектури місцевого значення, яка стоїть на цьому місці з 1856 року. Унікальна тим, що вона дерев’яна. Зазвичай, дерев’яна церква стоїть до 100 років, максимум", – розповів про Свято-Миколаївський храм настоятель отець Володимир.


"Вона там стояла 200 з чимось років і її перенесли на це місце, перебудувавши, перенесли деякі конструкції. Фактично храм був збудований по проєкту Свято-Михайлівського храму, побудованого Богданом Хмельницьким в селі Суботів, де він поховав свого сина Томаша".


Під час будівництва повністю зберегли первозданний вигляд храму.


"Будівництво в грецькому стилі, в храмі колони є внутрішні, стіни збудовані із дуба, обшита сосновою дошкою".


У 1933 році храм хотіли розібрати та його вдалося зберегти – розповідає настоятель.


"Самий мудрий був комірник, він завіз сюди зернове збіжжя. Висипавши, мішки він забрав, а збіжжя лишилося в храмі. Ікони заховали під підлогу храму. Коли прийшли розбирати храм, мав початися дощ, але ж зерно залишалося і так храм лишився в колгоспі, як комора. У 1 947 році був відкритий як храм".


У храмі відтворили інтер’єр та встановили дерев’яний різьблений іконостас.


"Найціннішою річчю нашого Свято-Миколаївського храму являється іконостас, який з’явився давно і перенесений він із храмом. Іконостас має десь 400, а може і більше років, тому що, коли будували церкву на старому місці, то перед тим, як будувати, його зробили".


У храмі є старовинні ікони, більшість із них Святителя Миколая.


"Датуються ікони десь 17, 16 століття, багато в храмі ікон 18 століття, але не тільки ікони, але й хрести. Я не можу показати ці ікони, тому що багато зараз різних людей, які обкрадають церкви, які крадуть ікони".


Свято-Миколаївський храм має три хори.


"У нас знаходяться три хори, один, другий і зверху третій. Вони перенесені так само, як іконостас сюди, і так само в первозданному стані встановлені в храмі".


Із західного боку до будівлі прилягає триярусна дзвіниця.


"З дзвінниці видно село Бірки. На ній 7 дзвонів. Датуються 1783 роком, 1780 року – старі, які залишилися нам ще від старої церкви".


Найбільший дзвін важить 600 кілограмів, він виготовлений у 2008 році.



1730Переглядів
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: