Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: новини
Автор:
Дата: 25 лютого 2021
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/shortly/2021/02/25/chi-majut-buti-oplacheni-poslugi-z-vodopostachannja-jakscho-spozhivach-ne-otrimav-ih-u-povnomu-obsjazi.htm
новини, 25 лютого 2021

Чи мають бути оплачені послуги з водопостачання, якщо споживач не отримав їх у повному обсязі


Нерідкою для споживачів комунальних послуг є ситуація, коли раптово припиняється централізоване водопостачання. Найчастіше причиною цього стають аварійні ситуації та необхідність проведення ремонтних робіт. Разом з тим споживачі комунальних послуг, в яких не встановлений лічильник обліку води, оплачують вартість водопостачання згідно з встановленою нормою споживання за кількістю зареєстрованих осіб. Та чи має сплачувати споживач за ті дні, коли централізоване водопостачання було відсутнє?


Відповідно до ч.2 ст.16 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» у разі застосування планової перерви в наданні комунальних послуг виконавець зобов’язаний повідомити споживача через засоби масової інформації або в інший спосіб, що гарантує доведення такої інформації до кожного споживача, про таку планову перерву не пізніш як за 10 робочих днів (крім перерви на ліквідацію наслідків аварії). У повідомленні необхідно зазначити причину та строк перерви в наданні відповідних послуг.


Якщо ж перерва в наданні комунальних послуг застосована для ліквідації наслідків аварії, виконавець зобов’язаний повідомити споживача через засоби масової інформації або в інший спосіб, що гарантує доведення такої інформації до споживача, про таку перерву не пізніш як через три години з початку такої перерви. У повідомленні зазначаються причини та строк перерви в наданні відповідних комунальних послуг. За час перерв у наданні послуги з централізованого водопостачання плата за неї не нараховується, однак лише за відповідності встановленим нормам.


Так, пунктом 7 Порядку перерахунку розміру плати за надання послуг з централізованого опалення, водопостачання та водовідведення, затвердженого постановою Кабміну від 17.02.2010 №151, передбачено, що за відсутності квартирних засобів обліку води, перерахунок розміру плати за водопостачання проводиться за наявності перерв у цілодобовому наданні таких послуг тривалістю понад 6 годин на добу більше ніж два рази на місяць, інформує пресслужба Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області.


Отже, згідно з чинним законодавством за відсутності централізованого водопостачання понад 6 годин та більше двох разів на місяць підприємство, що надає послуги з водопостачання, має провести перерахунок споживачеві за такі дні. Якщо ж Ваші права як споживача було порушено, звертайтеся до Консультаційного центру захисту прав споживачів у Кіровоградській області:


- за телефоном: (0522) 32 14 58

- за адресою: м. Кропивницький, вул. Тараса Карпи, 84, кабінет 410

- на електронну поштову скриньку: [email protected].




617Переглядів
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: