Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: новини
Автор:
Дата: 16 грудня 2020
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/shortly/2020/12/16/u-cherkasah-kropivnichantsi-bezkoshtovno-proveli-transplantatsiju-nirki.htm
новини, 16 грудня 2020

У Черкасах кропивничанці безкоштовно провели трансплантацію нирки


Другу трансплантацію нирки провели в центрі онкоурології обласного онкодиспансеру. Про це Суспільному розповів завідувач центру Роман Морару-Бурлеску.


Пацієнтка – тридцятирічна жителька Кропивницького. Операція відбулася 5-го грудня. Донором стала її мати.


Віра Компанієць про хворобу нирок дізналася у 24 роки. Ще десять днів тому їй потрібно було тричі на тиждень проходити гемодіаліз. Та лікування, розповіла Віра, результатів не дало. Про те, що в Черкаському центрі малоінвазивної онкоурології вперше у кінці жовтня цього року провели трансплантацію нирки 25-річному чоловікові, дівчина дізналася з новин.


Тож вирішила не зволікати – подзвонила в Центр і домовилися, що приїде. Донором стала її мати Надія, вона нині вже поїхала додому – в Кропивницький. За тиждень має туди повернутися і Віра. Розповіла, що вже знає, що буде робити:


"Планів дуже багато на життя. Я вже планую де буду вчитися: хотіла б зв’язати свою професію з собаками. Нині п’ю гіпотензивні препарати. З'явилося більше енергії, але це тільки початок".


Завідувач обласного центру пластичної, реконструктивної та малоінвазивної онкоурології онкодиспансеру Роман Морару-Бурлеску разом із колегами провів трансплантацію нирки Вірі Компанієць п’ятого грудня. Повідомив, що до сьогодні інформацію про другу трансплантацію в Черкасах не афішували, бо хотіли впевнитися, що все йде, як слід:


"Все йде по плану: нирка працює, показники стабільні. Терапія відкорегована, тому ми готуємо вже наступних пацієнтів".


Для пацієнтки операцію провели безкоштовно. Гроші спрямувало Міністерство охорони здоров’я: "Цьогоріч в умовах цього пілотного проєкту – це прецедент, якого в країні не було ніколи. Ці операції абсолютно безкоштовні для пацієнтів", – розповів лікар.


Такого ж фінансування очікують і в прийдешньому році, додав Роман Морару-Бурлеску. Бо тих хто має хвороби нирок та живе на гемодіалізі лише в Черкаській області 350 осіб.


Анастасія також чекає на трансплантацію, але кісткового мозку. Таких операції в гематологічному центрі з 2019 року провели 31, розповіла його завідувачка Олена Лук’янець:


"Ми сподіваємося, що підпишемо договір з міністерством охорони здоров’я на наступний рік і так само зможемо надавати безоплатну послугу – трансплантації гематологічним пацієнтам".


У Центрі планують обладнати ще чотири палати, додала завідувачка та освоїти новий вид трансплантації кісткового мозку – алогенну, коли стовбурові клітини братимуть від донора. А поки що, додав директор установи Віктор Парамонов, лікарі готуються до нових пересадок.




565Переглядів
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: