Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: новини
Автор:
Дата: 16 грудня 2020
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/shortly/2020/12/16/shaleni-znizhki-naperedodni-zimovih-svjat-spravzhnja-vigoda-chi-omana.htm
новини, 16 грудня 2020

Шалені знижки напередодні зимових свят: справжня вигода чи омана


У передсвятковий період вітрини крамниць рясніють приголомшливими пропозиціями - знижки від -20% до -50% чи навіть -90%. Якщо вірити вказаному - все віддають за безцінь. Однак у більшості випадків товари з так званих залишкових розпродажів можуть дістатися споживачам дорожче їхньої реальної вартості. Управління захисту споживачів Держпродспоживслужби Кіровоградщини звертає увагу на вимоги Закону України «Про захист прав споживачів» стосовно застосування знижки та розпродажу.


Згідно зі статтею 15 зазначеного Закону вживання понять «знижка», «зменшена ціна», «розпродаж» дозволяється лише з додержанням таких умов:

- якщо такого роду знижка, зменшення ціни або розпродаж  застосовується протягом визначеного та обмеженого періоду часу;

- якщо ціна продукції є нижчою від її звичайної ціни.


Водночас після публічного повідомлення про початок проведення розпродажу, застосування знижок або зменшення ціни до споживачів повинна доводитися інформація про ціну продукції, що була встановлена до початку проведення відповідного розпродажу, застосування знижок або зменшення ціни, а також ціну цієї ж продукції, встановлену після їх початку.


Однак нерідко трапляється ситуація, коли обравши товар зі зменшеною ціною на ціннику при оплаті на касі виявляється, що його вартість відрізняється від зазначеної ціни зі знижкою. При цьому, намагаючись вирішити питання у касира чи продавця-консультанта, у відповідь чуємо пояснення на кшталт: «Не встигли замінити цінники» тощо.


Наголошуємо, що відповідно до Закону України «Про захист прав споживачів» інформація про продукцію повинна бути надана споживачеві до придбання ним товару та містити дані про ціну (тариф), умови та правила придбання продукції. Частина 3 цієї ж статті встановлює вимоги до цінника. Так, продавець (виконавець), який реалізує продукцію, повинен обов'язково зазначати ціну кожної одиниці такої продукції або однієї категорії продукції та ціну однієї стандартної одиниці цієї продукції. Працівники суб’єкта господарювання до початку роботи повинні перевірити наявність і правильність оформлення ярликів цін (цінників), покажчиків цін, меню, прейскурантів цін.


Тож при виникненні відповідних непорозумінь при розрахунку за товар насамперед слід звернутися до адміністрації магазину з вимогою повернення різниці між ціною на ціннику та ціною, зазначеною у чеку.


В передсвятковий період актуальним товаром, на який в багатьох магазинах встановлюють знижки, є ялинкові прикраси. Наразі зафіксовано, що в двох торговельних закладах Кропивницького споживачам на касі продали ялинкові прикраси без урахування знижки, зазначеної на ціннику. А при зверненні до адміністрації закладів покупці отримали відмову в поверненні різниці між цінами. В ході розгляду справ фахівцями управління захисту споживачів підприємці повернули громадянам різницю між ціною на касі та ціною на ціннику. До слова, ця різниця склала від 27% до 50% від вартості товару.


Отож вкотре звертаємо увагу суб’єктів господарювання на необхідність чіткого дотримання вимог Закону України «Про захист прав споживачів» під час здійснення підприємницької діяльності.


Держпродспоживслужба Кіровоградщини бажає вам вдалих та корисних покупок. Якщо ж вам необхідна консультація фахівців щодо захисту ваших прав як споживача, звертайтеся за тел.:(0522) 32 14 58, електронна пошта: [email protected] .


фото - newday.kherson.ua

832Перегляда
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: