Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: новини
Автор:
Дата: 16 грудня 2020
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/shortly/2020/12/16/na-kirovogradschini-rozshirili-kilkist-mists-dlja-likuvannja-narkozalezhnosti.htm
новини, 16 грудня 2020

На Кіровоградщині розширили кількість місць для лікування наркозалежності


У Кіровоградській області, за даними Центру громадського здоров’я,  є 147 вільних курсів замісної підтримувальної терапії (ЗПТ). Цей ефективний метод лікування наркозалежності використовується у світі з 1960 року.


Сьогодні 536 жителів Кіровоградщини є пацієнтами державної програми ЗПТ, - повідомів медичний директор КНП «Кіровоградський обласний наркологічний диспансер» Кіровоградської обласної Ради Олександр Мережко. – Також маємо 147 вільних курсів ЗПТ (110 курсів метадонової замісної терапії і 37 курсів бупренорфінової замісної терапії). Люди, які прагнуть зав’язати із вживанням опіоїдних наркотичних речовин, можуть звертатися до найближчого сайту замісної підтримувальної терапії, щоб розпочати лікування у цій державній програмі.


На території Кіровоградської області діють 8 закладів (сайти ЗПТ), де наркозалежні щодня отримують медичні препарати під наглядом лікаря.


Лікар-нарколог також нагадує, що замісна підтримувальна терапія є визнаним у світі методом лікування осіб із психічними та поведінковими розладами внаслідок вживання опіоїдів. Необхідно зауважити, що науково доведено ефективність участі у програмі ЗПТ, зокрема лікування дає змогу зменшити вживання заборонених опіоїдів, знизити рівень злочинності. Також прийом метадону чи бупренорфіну зменшує смертність у результаті передозувань, покращує соціальне життя хворого, знижує ризиковану поведінку, пов’язану з поширенням ВІЛ-інфекції, гепатитів B і C.


В Україні програму ЗПТ упроваджують із 2004 року (кошти міжнародних донорських організацій), а з 2017 її повністю фінансує держава. Кіровоградський обласний наркологічний диспансер у 2008 році прийняв перших 20 наркозалежних пацієнтів на лікування. Із 2009 року їхня кількість постійно зростала і досягла 536 осіб.


За даними карти ЗПТ України, яку створив МБФ «Альянс громадського здоров’я», оціночна кількість залежних від опіоїдів у Кіровоградській області становить 10 000 осіб, на лікуванні замісною підтримувальною терапією поки що перебуває менше 5% від загальної кількості. Більше статистики в регіоні, а також адресу сайтів ЗПТ, можна переглянути тут: https://bit.ly/2Vj99qC .


За даними оціночних досліджень, в Україні налічується близько 284 тис. людей, які вживають наркотики ін’єкційно, кількість пацієнтів програми ЗПТ становить 14 тис осіб.


593Перегляда
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: