Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: новини
Автор:
Дата: 26 листопада 2020
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/shortly/2020/11/26/minosviti-zajavilo-pro-kardinalni-zmini-u-vidbori-shkilnih-pidruchnikiv-cherez-kupu-pomilok-ta-netochnostei.htm
новини, 26 листопада 2020

Міносвіти заявило про кардинальні зміни у відборі шкільних підручників через купу помилок та неточностей


Міністерство освіти та науки України заявило про перегляд своєї системи експертизи шкільних підручників, після того, як в соцмережах почали обговорювати помилки та неточності у посібниках.


Про це повідомили у пресцентрі МОН, повідомляє Громадське.


Зокрема, в міністерстві планують удосконалити нормативну базу про конкурс серед авторів та якість навчання експертів, які відбирають підручники.


Також пропонують підвищити рівень відповідальності видавництв, які за кошти державного бюджету публікують шкільні посібники.


У міністерстві зазначили, що критична ситуація зі шкільними підручниками виникла через те, що автори й видавництва фізично не встигають якісно їх підготувати та відредагувати.


До того ж підручники в Україні впроваджують у шкільній практиці без належної апробації. Під час перевірки матеріалів частина підручника може бути вже у верстці, а частина ㅡ ще у вигляді рукопису.


Вчителі, своєю чергою, мають обирати з десятка підручників з однією назвою у стислі терміни та часто лише за частинами готових текстів.


«Свого часу колегія МОН пішла назустріч проханню видавництв і знизила нижню межу вибору підручників учителями із 20 тисяч до 10 тисяч. З одного боку, це дало можливість врахувати більшість пропозицій учителів, але з іншого – заклало ризики зниження якості експертизи цих підручників», ㅡ зазначили в МОН.


Деякі видавництва, що за державний кошт видають шкільні підручники, також недобросовісно виконували свої зобов'язання. У міністерстві кажуть, що через економію на фахових редакторах та терміновість, такі вони публікують неякісно вичитані підручники.


«Хоча за угодою, укладеною з видавництвами, саме на них та авторів покладається відповідальність за якість підручників», ㅡ зазначили в МОН.


Минуло тижня у соцмережах почали активно обговорювати підручник з хімії для учнів 9 класів, який Міносвіти рекомендувало у 2017 році. Автори підручнику вказали, що харчова сода допомагає у профілактиці та лікуванні онкозахворювань, а також у відбілюванні зубів. Що про це думають експерти та чому не варто дотримуватися цих порад можна прочитати тут.


Також у підручнику «Я досліджую світ» для 3 класу, рекомендованого Міносвіти, знайшли завдання про вживання алкоголю, щоб «зігрітися, як це роблять дорослі».


706Переглядів
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: