Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: новини
Автор:
Дата: 5 листопада 2020
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/shortly/2020/11/05/u-seli-na-kirovogradschini-zberigsja-130-richnii-vodjanii-mlin-video-.htm
новини, 5 листопада 2020

У селі на Кіровоградщині зберігся 130-річний водяний млин (ВІДЕО)


130-річний водяний млин зберігся у селі Тернівка Новоархангельського району Кіровоградської області. Він стоїть на березі річки Синюха. На ньому молотили зерно на борошно, яке експортували – розповів Суспільному зберігач фондів Новоархангельського музею Владислав Шимченко. Назвали ”Бенчиків млин” – на честь мецената, за гроші якого будували.


Млин будували німецькі інженери та місцеві жителі за гроші мецената на прізвище Бенц протягом 10 років. У власності мецената млин був до 20-х років ХХ століття.


За словами Владислава Шимченка, побудувати млин на березі річки було звичною практикою для тодішніх підприємців: ”Це була дуже важлива економічна споруда. На ній працювали жителі усіх прилеглих територій. Млин обслуговував не лише Тернівку, навколишні села і містечка. Він обслуговував величезну площу, більшу за територію сучасного Новоархангельського району”.


У селі на Кіровоградщині зберігся 130-річний водяний млин


  Радянська влада націоналізувала млин – розповів краєзнавець: ”До 30-х років тут знаходились і млин, і магазин, де зберігали зерно і борошно – 2-поверхова споруда. Десь на висоті другого поверху йшли рейки, якими вагонетки перевозили зерно або борошно до млину і навпаки”.


За словами зберігача фондів, річку перегороджувала гребля, направляючи потік води на колеса млина, завдяки чому млин працював.


Біля млина залишилися жорна, за допомогою яких качали воду. Їх використовували протягом 100 років.

За словами краєзнавця, млин не є пам’яткою архітектури і з 2018 року знаходиться у приватній власності.


1777Переглядів
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: