Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: новини
Автор:
Дата: 2 листопада 2020
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/shortly/2020/11/02/u-kropivnitskomu-zibrali-5-t-vidpratsovanih-batareiok-utilizuvati-ne-mozhut-2-roki.htm
новини, 2 листопада 2020

У Кропивницькому зібрали 5 т відпрацьованих батарейок, утилізувати не можуть 2 роки (ВІДЕО)


У Кропивницькому за п’ять років зібрали п’ять тонн відпрацьованих батарейок, розповів Суспільному ініціатор збору Віталій Приходько. Утилізувати їх не може два роки.


Пункти збору облаштовали у дитячих садках, школах і бібліотеках. Зібрані батарейки Віталій Приходько зберігає у підвалі будинку. Вони лежать у коробках, пакетах та пластикових пляшках.


В Україні батарейки не утилізують, їх відправляють за кордон. "Їх готові забрати безкоштовно і відправити на переробку, але треба вантаж доправити на склад у місті Києві", говорить Віталій Приходько.


Чоловік звернувся до друзів у соцмережах із проханням допомогти йому із транспортом. Його знайшли, тому до кінця тижня вантаж відвезуть у Київ, звідти – відправлять на румунський завод на утилізацію.


У Кропивницькому зібрали п’ять тонн відпрацьованих батарейок, утилізувати не можуть два роки


Поки Віталій намагається відправити зібране на утилізацію, пункти збору не працюють. "Ми усім розповіли, що поки не будемо приймати, нехай люди збирають у себе".


Кропивничанка Вікторія Талашкевич за півтора року зібрала п’ять кілограмів батарейок. Зберігає їх на роботі. "В основному з побутових приладів, а в офісі – з мишок. Я не знаю куди їх далі передавати".


У Кропивницькому зібрали п’ять тонн відпрацьованих батарейок, утилізувати не можуть два роки

Вікторія Талашкевич збирає відпрацьовані батарейки


Якої шкоди завдають батарейки довкіллю, якщо їх неправильно утилізувати, розповіла еклогиня Наталія Твердовська. "Це ртуть, свинець, кадмій, літій, кислоти, лужні сполуки. Ці речовини виділяються із вживаних батарейок і отруюють грунт, річки, навколишнє середовище, зрештою потрапляють до харчових продуктів, впливаючи на людину і тварину".


Екологиня каже, що такі сполуки знищують клітини крові, завдають шкоди легеням, слизовій оболонці, кісткам, печінці, нервовій системі. Ці речовини накопичуються в організмі людини і можуть призвести до репродуктивних і онкологічних захворювань.

1904Перегляда
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: