Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: новини
Автор:
Дата: 4 серпня 2020
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/shortly/2020/08/04/u-moz-zaklikali-vaktsinuvatisja-i-rozpovili-jak-robiti-tse-bezpechno-pid-chas-pandemii.htm
новини, 4 серпня 2020

У МОЗ закликали вакцинуватися і розповіли, як робити це безпечно під час пандемії


В Україні впродовж січня-червня зареєстровано 1017 випадків коклюшу та кашлюку, 245 випадків кору, 120 випадків епідемічного паротиту і 28 випадків краснухи. 


Про це повідомив головний санітарний лікар Віктор Ляшко під час брифінгу 4 серпня, пише "Українська правда. Життя". 


"Це все інфекції, які можна і потрібно запобігати шляхом проведення планових щеплень. 


На жаль, тенденція охоплення плановими щепленнями проти інфекційних хвороб, які включені до національного календаря щеплень за перше півріччя 2020 року не дуже втішні", - пояснив Ляшко. 


За його словами, найкритичніша ситуація в Дніпропетровські області, де порівняно з аналогічним періодом 2019 року показники знижені на 47%. 


"Погана ситуація в Житомирській, Київській, Хмельницькій, Харківській областях.


У Львівській області, окрім зниження вакцинації проти кору, краснухи і паротиту, значне зниження вакцинації проти кокшлюшу, дифтерії, правцю - 23%, на 18% - проти поліомієліту.


Все це може призвести до того, що поруч з коронавірусною хворобою будуть реєструватися спалахи вакцинокерованих інфекцій, яких можна і потрібно профілактувати", - додав головний санітарний лікар.

 

Він нагадав, що Всесвітня організація охорони здоров’я не рекомендує відтерміновувати щеплення на період пандемії.


Проте, за словами Ляшка, є декілька кроків, яких потрібно дотримуватися, щоб робити щеплення в період епідемії, відвідуючи чи сімейного лікаря, чи заклад охорони здоров’я: 


Треба дистанційно по телефону домовитися про час щеплення. 


Лікар повинен назначити цей час в той час, коли буде найменше скупчення людей в закладі охорони здоров’я або в кабінеті сімейного лікаря. 


В лікарні повинні бути окремі маршрути пересування  пацієнтів - людей із симптомами хвороби, а також людей, які приходять на шеплення. 


У МОЗ також рекомендують поєднувати патронажні і медичні огляди з проведенням вакцинальної сесії. 


"За можливості відвідування вакцинальної сесії ви проводите в один день всі щеплення, які передбачені для конкретної вікової групи, окрім вакцини проти туберкульозу. Вона повинна проводитися в окремий день.


В кожній області доступні якісні вакцини, які закуплені ЮНІСЕФ, всі вакцини прекваліфіковані ВООЗ, тому ми запрошуємо всіх приходити і робити щеплення", - додав Ляшко. 


859Переглядів
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: