Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: новини
Автор:
Дата: 14 липня 2020
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/shortly/2020/07/14/sudova-ekspertka-pokazala-jak-rozpiznati-falshivi-groshi-bez-spetsobladnannja-video-.htm
новини, 14 липня 2020

Судова експертка показала як розпізнати фальшиві гроші без спецобладнання (ВІДЕО)


Як розпізнати фальшиві гроші без спеціального обладнання на прикладі двохсотгривневої купюри показала судова експертка Олена Луговська - повідомляє Суспільне. З початку року під час експертиз працівники Кропивницького науково-дослідного експерно-криміналістичного центру виявили три десятка фактів підроблення документів, підписів та фальшивих грошей.


Перше, що потрібно зробити, це перевірити гроші на дотик, – говорить експертка. Справжня купюра набагато цупкіша, ніж підроблена. "Деякі знаки наносяться за допомогою спеціального друку, які на дотик рельєфні. Підробка буде гладкою".


Потім банкноту треба роздивитись напроти світла. Мають бути водяні знаки – відображатимуться портрети видатних діячів, які зображені на лицевих боках купюр.


Судова експертка показала як розпізнати фальшиві гроші без спеціального обладнання


Гривня має спеціальні ступені захисту. Вони видимі тільки під ультрафіолетовими та інфрачервоними променями.


Гривня має спеціальні ступені захисту. "Вони видимі тільки під ультрафіолетовими та інфрачервоними променями. Під інфрачервоним світлом зі справжньої банкноти зникає частина зображення. У фальшивої – ні".


Крім грошей, перевіряють на справжність інші документи.


"У громадянина у транспорті викрали паспорт, – розказує експертка, – ми встановили, що людина яка викрала паспорт, мала намір взяти кредит у банку за чужим прізвищем, але зі своєю фотокарткою. Підробка була на частині штампу, де вклеєне фото".


Підробку у договорі оренди виявили через дописану одиницю – вийшло не 5 років оренди, а 15. "Ми це встановили за допомогою кольоровороздільних фільтрів".


За допомогою почеркознавчої експертизи можна встановити факт підпису у незвичних умовах – чи впливало, наприклад, алкогольне сп'яніння, фізичні вади, вікові зміни.


Досліджувати підписи пенсіонерів або померлих людей найскладніше, бо важко знайти достатню кількість порівняльних зразків. "З віковими змінами порушується координація рухів, якими виконується рукопис. Потрібно знайти наближені за часом складання документу зразки. В цьому складність, бо літні люди мало розписуються".


Таких експертиз Олена Луговська у місяць робить три десятки.



2084Перегляда
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: