Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: новини
Автор:
Дата: 19 червня 2020
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/shortly/2020/06/19/pravila-skoshuvannja-travi-prosjat-zminiti-u-kropivnitskomu.htm
новини, 19 червня 2020

Правила скошування трави просять змінити у Кропивницькому


Припинити скошування трави на газонах і прибудинкових територіях у Кропивницькому. Таке звернення з’явилось на сайті місцевих петицій - повідомляє Суспільне.


 Його авторка – Наталія Степаненко. За її словами, трава захищає землю від випаровування, вбирає пил. Правила благоустрою, якими керуються комунальні служби, затверджені міською радою. Жінка просить їх змінити.


Зі слів Наталії Степаненко, в Польщі, Німеччині та Австрії відмовились від скошування трави. Свою петицію на сайті міської ради жінка опублікувала 15 червня. У ній йдеться про те, що слід скошувати лише будяки, осот та щирицю, а газонні злакові трави, кульбабу, спориш та конюшину косити не треба: ”На місці зрізаної трави починає рости амброзія. Виходить, що ми знищуємо корисну траву, на її місце приходить шкідливий бур’ян. Треба розрізняти траву і бур’ян, косити маленькими ділянками – там, де дійсно розростається амброзія й інші шкідливі рослини”.


Свою петицію на сайті міської ради Наталія Степаненко опублікувала 15 червня


Свою петицію на сайті міської ради Наталія Степаненко опублікувала 15 червня


За два дні петицію підписали 44 людини. До кінця збору підписів залишилось 43 дні. Якщо петиція набере 450 підписів, її розгляне міська рада.


Заступник міського голови Кропивницького Олександр Вергун розповів, що в правилах благоустрою, затверджених міською радою, немає роз’яснень щодо видів рослин, які треба постійно косити: ”Чітко визначено лише те, що висота зеленої порослі не повинна перевищувати 5-7 сантиметрів”.


Декан природничо-географічного факультету Центральноукраїнського державного педагогічного університету Олександр Гулай вважає, що траву косити треба: ”Чітко відділити амброзію від інших нешкідливих видів рослин важко. Крім того, залишена на газонах трава висихає, що може стати причиною займання. Негативні чинники при скошуванні трав ніяким чином не перекривають того позитивного ефекту, який ми отримуємо: відсутність бур’янів, алергенонебезпечних рослин, карантинних видів, кліщів. Значного негативного впливу на довкілля це скошування не спричиняє”.


У селищі Нове 2020 року на покіс трави виділили 15 тисяч гривень з місцевого бюджету. За словами інспектора Новенської селищної ради Сергія Щекатуріна роботи з покосу карантинних рослин виконує комунальне підприємство ”Благоустрій”: ”Обов’язково косять на дитячих майданчиках, біля центральної дороги, біля тротуарів. Косять траву, висота якої від 8 до 30 сантиметрів, щоб не було кліщів. Якщо будуть такі скарги, то будемо розглядати можливість не косити дані види рослин”.



У селищі Нове 2020 року на покіс трави виділили 15 тисяч гривень з місцевого бюджету


У селищі Нове 2020 року на покіс трави виділили 15 тисяч гривень з місцевого бюджету


На думку жительки селища Нове Оксана Нетребенко, косити траву – шкідливо для екології: ”Близько двох квадратних метрів трави виробляє стільки ж кисню, скільки велике дерево. Це по-перше. По-друге, те – як її косять і де – абсолютно нелогічно, адже траву скошують дуже низько, внаслідок чого вона потім не відростає, вона сохне. Газонну траву після покосу треба поливати і підсіювати, наші комунальники цього не роблять. Є сенс косити великі бур’яни і шкідливі рослини, натомість коситься лугове різнотрав’я, яке є місцем гніздування пташок, мешкання різних комах”.


У Кропивницькому та на селищі Нове траву косять з травня по вересень.


2049Переглядів
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: