Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: новини
Автор:
Дата: 29 травня 2020
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/shortly/2020/05/29/zhiteli-dvoh-sil-na-kirovogradschini-protestuvali-proti-zakrittja-starshih-klasiv-u-mistsevih-shkolah.htm
новини, 29 травня 2020

Жителі двох сіл на Кіровоградщині протестували проти закриття старших класів у місцевих школах


&ft1 Жителі сіл Несваткове та Бірки Олександрівського району Кіровоградської області влаштували акцію протесту біля опорної школи в райцентрі. Протестували проти закриття в сільських школах 10-х і 11-х класів і переведення дітей в опорну школу – розповіла Суспільному учасниця акції Валентина Кірман. Пропозиція – новий навчальний рік розпочати в новій школі – батькам не подобається.


Біля приміщення школи в Олександрівці зібрались два десятки батьків та учнів. За словами жительки села Бірки Валентини Кірман, про закриття старших класів їм повідомили на нарадів в школі: ”Сказали, що переводять до опорної школи – Олександрівської школи №2. Ми не хочемо їздити. Дітей будуть підвозити автобусами. Але це нерегулярно, особливо – в зимовий час, коли дороги складні. У нашій школі зараз близько 150 учнів – разом з початковою школою. 10-й клас – 10 дітей, 11-й – 8”.


Жителька села Бірки Лариса Лєщонок на акцію протесту приїхала з донькою, яка навчається в 10-му класі: ”Нас не попередили завчасно, хоча б наприкінці 9-го класу. Ми хочемо закінчити 11-й клас у своїй школі, зі своїм класним керівником. Я не можу уявити свою дитину в іншій школі, в іншому колективі”.


За словами жителя села Несваткове Віталія Бурих, у тамтешній школі майже сотня дітей: ”Я не знаю жодного села, яке б процвітало після закриття школи. 00.15 У мене син зараз навчається в 6-му класі, переходить у 7-й. Приїхав сюди, бо через 2 роки це і нас стосуватиметься. Якщо зараз почнуть возити дітей в опорні школи, то наших дітей ми не зможемо відстояти”.


Зібрались два десятки батьків та учнів


Зібрались два десятки батьків та учнів


Директор опорної школи (олександрівського навчально-виховного об’єднання №2 – ред.) Олександр Зінченко пояснив, що філії в селах Бірки і Несваткове не закривають, а в опорну школу до карантину привозили близько 200 дітей і проблем з підвозом дітей не було. З його слів, 10-ті та 11-ті класи планує закрити у трьох філіях навчально-виховного об’єднання – це школи у селах Бірки, Несваткове і Підлісне: ”Причина в тому, що потрібно привести структуру освіти у відповідність до сьогоднішнього законодавства. Законодавство говорить про те, що філія закладу може надавати послуги з початкової і базової освіти. На даний момент у цих філіях функціонують старші школи. Тому вихід один – закривати старшу школу і забезпечити підвезення дітей і їх навчання у опорному закладі. У Несватківській філії навчається близько 12 старшокласників, у Бірківській – до 24”.


Директор олександрівського навчально-виховного об’єднання №2 Олександр Зінченко пояснив, що філії в селах Бірки і Несваткове не закривають

Директор олександрівського навчально-виховного об’єднання №2 Олександр Зінченко пояснив, що філії в селах Бірки і Несваткове не закривають


За словами голови Олександрівської районної ради Григорія Гончаренка, якщо у класі більше 5 учнів, його не закриють: ”Засновником навчально-виховних об’єднань є районна рада. У нас є 5 опорних шкіл. Всі вони мають вищий ступінь – дають повну загальну середню освіту. Директори – на контрактах. Тому вони зацікавлені, щоб кількість дітей у цих школах збільшувалась. Безумовно, вони трохи забігають наперед, і намагаються самі, автоматично перетягти зі своїх філій дітей у опорні заклади. Проте засновник (депутати райради – ред.) сам вирішує: ліквідувати, утворити чи реорганізувати заклад, або понизити його ступінь. Такого рішення не ухвалювали і поки не плануємо. Ми фінансуємо ці заклади і будемо фінансувати й надалі”.


Голова Олександрівської районної адміністрації Андрій Лапа розповів, що до жовтня у школах змін не буде: ”25 жовтня у нас вибори. Не буде районних адміністрації і ради, буде об’єднана територіальна громада зі своїми органами. Буде інший підрахунок фінансів, що може вплинути на подальшу долю навчальних закладів, щоб не було розриву в учбовому процесі”.


На думку голови райдержадміністраці, в олександрівській опорній школі умови для навчання кращі ніж у сільських школах.


2098Переглядів
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: