Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: новини
Автор:
Дата: 28 травня 2020
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/shortly/2020/05/28/tenderni-uljublentsi-kropivnitskogo-teploenergetika-.htm
новини, 28 травня 2020

Тендерні улюбленці кропивницького «Теплоенергетика»


У березні 2020 року на центральній площі Кропивницького зібралось понад півсотні городян, працівників одного з найстаріших комунальний підприємств міста – «Теплоенергетика» - повідомляється на сайті prozoro.in.ua


Вимоги мітингувальників були простими – виплатити заборговану заробітну плату, яка на той момент вже складала 17 мільйонів гривень в грошовому та 3 місяці в часовому еквіваленті. За тиждень-два ситуацію вдалось вирівняти, хоча борги у підприємства все ж лишились.


І це не дивно – комунальне теплогенеруюче підприємство не один десяток років живе в стані постійної нестачі коштів. Споживачі затримують проплати за тепло – підприємство не оплачує НАК «Нафтогаз Україна» спожитий газ, «Енергоринок» не розрахувався за згенеровану кропивницьким підприємством електроенергію  - «Теплоенергетик» видав працівникам зарплати обіцянками, а не грошима, і так по колу. Не покращило ситуацію й об’єднання, наприкінці 2019 року, з підприємством ”Кіровоградтепло”, яке довгий час було в оренді ТОВ «ЦНТІ УНГА». До власних проблем КП додались ще й недопрацювання накопичені колишніми орендаторами. 


Цілком логічно, що подібна складна фінансова ситуація зобов’язувала керівництво комунального підприємства витрачати кошти надзвичайно ощадливо та раціонально. Не лише продумуючи які статті витрат можуть почекати, а ще й обираючи найбільш економічно доцільних постачальників товарів чи надавачів послуг. Це в теорії. На практиці все значно банальніше.


З початку року підприємство прозвітувало через систему ProZorro про підписання 191 договору на загальну суму 29,15 мільйонів гривень. При цьому «Теплоенергетик» не провів за цей час жодної конкурентної закупівлі, віддаючи замовлення напряму. Не наполягаю на пов’язаності двох фактів, однак після того як в середині 2018-го року «Теплоенергетик» очолив Олександр Чельник, комунальники спромоглись оголосити та провести лише дві конкурентні закупівлі, при цьому за однією з них договір так і не було підписано через відхилення пропозицій усіх учасників.


Та повернемось до справ цьогорічних. Найбільше замовлень – 54, за поточний рік отримало ТОВ «Виробничо-комерційний центр «Олеум», якому дісталось майже третина від усіх «прозоровитрачених» коштів – 9,97 мільйонів гривень. Суми договорів – від 45 до 500 тисяч гривень. Не проводити відкриті торги комунальникам дозволяли особливості законодавства, що діють для теплопостачальних підприємств. Поріг для обов’язкових конкурентних закупівель у них ще донедавна стартував від 1 мільйона для товарів і послуг та 5 мільйонів гривень для робіт. Що ж до власної ініціативи та пошуку підрядників шляхом проведення аукціону – такого бажання керівництво КП «Теплоенергетик» явно не мало. 


Купували в «Олеума» всього і різного. Тут тобі і рукавиці, і фарба, і халати, і генератори. Найцікавішим, однак, є навіть не ігнорування можливості економії на придбанні товарів, а один з пунктів договору, що фігурує в усіх підписаних між підприємствами контрактах. Дослівно він звучить так: «Ціна, асортимент та кількість Товару, який входить у конкретну партію, остаточно узгоджується Сторонами в Рахунок-фактурах та вказуються у видаткових накладних на отримання товарно-матеріальних цінностей, які є невід’ємними частинами даного договору».


Якщо перефразувати – «Теплоенергетик» оплачує певну суму, а потім «вибирає» товар за ціною і асортиментом, який кожного разу може мінятись. Таким чином сказати точно скільки коштувала та чи інша одиниця товару неможливо до моменту повного виконання договору, оскільки сьогодні постачальник продасть умовні рукавички по 5 гривень, завтра по 15, а через місяць по 100 гривень за пару.


Не менш цікавим є й те, що фірма-підрядник, ТОВ «ВКЦ «Олеум», тісно пов’язана з чинною місцевою владою. Так до числа співзасновників та кінцевих бенефіціарів підприємства входить Катерина Шамардінадепутатка міської ради Кропивницького та членкиня фракції «Рідне місто». Колегою по фракції, а заодно і її головою, є чоловік пані Шамардіної – Олексанр Шамардін, який окрім всього іншого очолює депутатську «земельну комісію». Місцевий осередок партії «Рідне місто» відомий своєю підтримкою на виборах на посаду мера нинішнього секретаря міськради Андрія Табалова. У сесійному залі представники «Рідного міста» та «Нашого краю», нинішньої політсили Табалова, протягом усієї каденції голосують синхронно, об’єднавшись в єдину депутатську групу «Рідний край». Керівником ТОВ «ВКЦ «Олеум» з 2015 току є Олексій Олійник, батько Катерини Шамардіної, а заодно колишній депутат Кропивницької міської ради який також встиг попрацювати на посту заступника міського голови.


До слова, сама Катерина Шамардіна, що зареєстрована також як ФОП, успішно співпрацює з іншим кропивницьким комунальним підприємством – «Універсал 2005». Лише за один тиждень підприємиця та КП підписали 21 угоду на загальну суму 230,43 тисячі гривень. Відповідні звіти також присутні в системі ProZorro. На чверть мільйона комунальники закупили туалетного паперу, рукавиць, целофанових пакетів, мішків, цементу, електродів та багато іншого. 


Що ж до комунального «Теплоенергетика» то серед «безальтернативних» улюбленців підприємства є ще одна «депутатська» фірма – ТОВ «Виробничо-комерційна фірма «Спліт». Кінцевим бенефіціарним власником останньої є Ігор Волков, депутат міської ради, колишній «регіонал» та «порошенківець», а нині активний прихильник Зе!Команди та один з найімовірніших лідерів «слуг народу» на найближчих виборах до міської ради. За 2020 рік депутатська фірма отримала від КП «Теплоенергетик» 22 замовлення загальною вартістю 2,08 мільйонів гривень. Як і у випадку з фірмою Катерини Шамардіної, зі «Сплітом» договори було укладено на безконкурентній основі.


Окрім власників-депутатів та особливої прихильності адміністрації КП «Теплоенергетик» мають ТОВ «ВКЦ «Олеум» та ТОВ «ВКФ «Спліт» й ще кілька спільних нюансів. Зокрема обидві фірми зареєстровані за однією адресою  - Кропивницький, вулиця Олександрійська, будинок 85. Це адмінприміщення поруч зі складами, якими користуються підприємства. Крім того до 2000 року саме Ігор Волков, спільно з вже згаданим Олексієм Олійником був співвласником ТОВ «ВКЦ «Олеум».


1309Переглядів
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: