Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: новини
Автор:
Дата: 20 травня 2020
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/shortly/2020/05/20/spetsialisti-prodovzhujut-obstezhuvati-vodogoni-kirovogradschini-ta-vijavljati-porushennja.htm
новини, 20 травня 2020

Спеціалісти продовжують обстежувати водогони Кіровоградщини та виявляти порушення


Забезпечення епідеміологічного благополуччя населення – спільна робота балансоутримувачів об’єктів епідемічного значення, органів місцевого самоврядування та контролюючого органу


Продовжуються обстеження об’єктів водопостачання та водовідведення області спеціалістами районних і міських управлінь та відділів Держпродспоживслужби Кіровоградщини спільно з органами місцевого самоврядування - повідомляє пресслужба Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області
.


За минулий тиждень перевірено 23 об’єкти водопостачання, на всіх виявлені порушення. Це 2 водогони Благодатненської сільської ради в Бобринецькому районі, водогін у Світловодському районі та 20 громадських колодязів, свердловини в Бобринецькому, Голованівському, Долинському та Світловодському районах.


Основними порушеннями на об’єктах централізованого водопостачання є нерозроблені проєкти зон санітарної охорони джерел; відсутність виробничого лабораторного контролю води, яка надходить у водопровідну мережу, в повному обсязі згідно з ДСанПіН 2.2.4-171-10 (водогони Бобринецького району); відсутність запасу реагентів та дезінфектантів для обробки води; не здійснюється профілактичне промивання та дезінфекція водопровідних споруд на водогоні (Світловодський район).


На об’єктах нецентралізованого водопостачання виявляються такі порушення:

  • не систематично проводиться чищення та дезінфекція громадських колодязів, свердловин; відсутній лабораторний контроль водив повному обсязі згідно з ДСанПіН2.2.4-171-10(Іванівська, Василівська сільські ради Долинського району);
  • не проводиться щорічне планове обстеження споруд джерел, їх чищення, дезінфекція, знезараження питної води та лабораторний контроль після виконання робіт з поточного ремонту; відсутні графіки дослідження води за видом контролю, переліком показників, періодичністю, місцями відбору; не оформлені санітарні паспорти на джерела нецентралізованого водопостачання; біля громадських колодязів частково пошкоджені майданчики, відсутніпідставки для відер;санітарно-технічний стан колодязів незадовільний, потребують поточного ремонту(Журавлинська сільська рада Голованівського району);
  • періодичний лабораторний контроль за безпечністю та якістю питної води колодязів не здійснюється; санація шахтних колодязів та знезараження води не проводиться; санітарні паспорти на колодязі не оформлені; частина колодязів потребує ремонту зрубів(Благодатненська сільська рада Бобринецького району).

З метою усунення порушень, виявлених у ході обстежень, спеціалісти Держпродспоживслужби області направили рекомендаційні листи та пропозиції балансоутримувачам об’єктів централізованого та нецентралізованого водопостачання (головам Маківської та Глинської сільських рад Світловодського району, головам Іванівської та Василівської сільських рад Долинського району, голові Журавлинської сільської ради, керівництву Перегонівського КП «Перегонівка» Голованівського району).


При повторних обстеженнях об’єктів зафіксували виконання наданих пропозицій та усунення виявлених порушень, а саме: на об’єктах централізованого водопостачання територія навколо свердловин прибрана від побутового сміття, свердловина огороджена, забезпечена люком (водогін КП «Бережинський комунальник» Кропивницького району), обладнано запірні арматури, люки на свердловинах, проведено відбір проб води з діючих свердловин (водогін КП «Мала Виска Водоканал» Маловисківського району).


Наоб’єктах нецентралізованого водопостачання проведені чищення та дезінфекція колодязів, лабораторні дослідження води, отримані результати досліджень, паспортизована частина колодязів, джерел сільських водогонів (Голованівський район, шахтні колодязі на території Хмелівської сільської ради, джерела водогону ТОВ «Агроукррегіон», с. Розсоховатка Маловисківського району).


Також за минулий тиждень перевірили 3 об’єкти водовідведення: КП «Новгородківська лінійна дільниця каналізаційного господарства», КП «Мала Виска Водоканал», каналізаційно-насосна станція в с. Соколівське Кропивницького району, що перекачує каналізаційні стоки на очисні споруди, які розташовані на території м. Кропивницького (споруда збудована в 2019 році, що вирішило проблему скиду неочищених каналізаційних стоків у річку Сугоклея). Порушень не виявлено.


Згідно з наданою інформацією, на КП «Новгородківська лінійна дільниця каналізаційного господарства» завершується реконструкція очисних споруд з улаштуванням напірного та безнапірного колектора, будівництвом каналізаційних очисних споруд закритого типу повного біологічного очищення стічних вод по технології «ВІОТАЛ», влаштуванням в наземній частині компресорного відділення та побутових приміщень, каналізаційного колектору очищених стоків від очисних споруд до камери знезараження, вузла обліку очищених стоків до існуючого колодязя, реконструкція мулових майданчиків з системою дренажу; на КП «Мала Виска Водоканал» проведено знезараження стічних вод та виконано поточні ремонти приміщень для працівників на очисних каналізаційних спорудах.


За тиждень було досліджено 38 проб питної води з об’єктів централізованого водопостачання (34 проби на КП «Комунальник», КП «Вільхівська сільська рада», КП «Йосипівська сільська рада»у Благовіщенському районі, 2 проби зі Смолінського водопровідно-каналізаційного господарства ОКВП «Дніпро-Кіровоград» у Маловисківському районі. Виявлено одне відхилення за санітарно-хімічними та за мікробіологічними показниками - у воді шахтного колодязя водогону Йосипівської сільської ради Благовіщенського району виявлено загальні коліформи, перевищений вміст нітратів та загальної жорсткості. До балансоутримувачів надіслано листи з рекомендаціями щодо усунення невідповідностей. У 16 проб води з об’єктів нецентралізованого водопостачання відхилень не виявлено.


Досліджено 2 проби поверхневої води в місцях водозаборів з водоймища 1 категорії (Смолінське водопровідно-каналізаційне господарство ОКВП «Дніпро-Кіровоград» Маловисківського району), відхилень не виявлено.


Нагадуємо, що з 17 травня на водогоні ОКВП «Дніпро-Кіровоград» розпочато планову профілактичну дезінфекцію (гіперхлорування) водопровідних мереж у населених пунктах області, які обслуговує підприємство. Такий захід проводиться щорічно перед початком літнього сезону та оздоровчої кампанії з метою очищення водопроводів та уникнення розповсюдження інфекцій водним шляхом. В період карантину це є вкрай актуальним, оскільки протиепідемічні заходи вимагають посиленого лабораторного контролю на водогонах та в джерелах нецентралізованого водопостачання для попередження ускладнення епідемічної ситуація серед населення, в тому числі стосовно інших інфекцій.


Головне управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області звертається до всіх балансоутримувачів водогонів, комунальних підприємств стосовно проведення профілактичної дезінфекції водопровідних мереж для убезпечення населення від захворювань та збереження здоров’я.


697Переглядів
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: