Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: новини
Автор:
Дата: 26 березня 2020
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/shortly/2020/03/26/umovi-karantinu-u-kropivnitskomu-stanut-suvorishimi.htm
новини, 26 березня 2020

Умови карантину у Кропивницькому стануть суворішими



Кабінет Міністрів України своїм рішенням запровадив режим надзвичайної ситуації на всій території України на 30 днів, до 24 квітня 2020 року.


Враховуючи визначені Урядом подальші заходи плану боротьби з поширенням коронавірусної інфекції, комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій у міській раді Кропивницького розпочала своє позачергове засідання 24 березня - повідомляє Міська рада міста Кропивницького


- Маємо навчитися жити в особливих умовах і від цього нашого уміння залежить надзвичайно багато – життя і здоров’я мешканців міста, - наголосив під час засідання комісії її очільник, заступник міського голови Олександр Мосін. – У комісії непросте завдання: запровадити обмеження, які не завжди популярні у громаді, але які мають поставити надійний бар’єр перед сучасним викликом – небезпечною коронавірусною інфекцією.


Члени комісії заслухали інформацію начальника управління охорони здоров’я міської ради Оксани Макарук про оперативний стан епідеміологічної ситуації у Кропивницькому та готовності закладів охорони здоров’я до можливого поширення епідемії на території обласного центру.


- Епідситуація у Кропивницькому залишається спокійною і стабільною, відзначила Оксана Макарук. – На території міста, як і всієї області, випадків коронавірусної інфекції не зафіксовано. У місті розроблені плани госпіталізації і перепрофілювання медичних закладів на випадок несприятливого розвитку подій.


За інформацією начальниці управління, в обласному центрі припинено планову госпіталізацію, звільняються ліжкомісця. В закладах охорони здоров'я виконуються виключно ургентні втручання. Крім Центральної міської лікарні, визначеної базовою у прийнятті хворих на коронавірусну інфекцію кропивничан, до можливого прийому пацієнтів готується і міська лікарня на базі колишньої МСЧ №19. Тут триває належна підготовка, розміщуються ліжка. Саме у цій лікарні перебуватимуть на обсервації і медичні працівники, що контактуватимуть із хворими на COVID-19.


У Кропивницький вже надійшли і тест – системи: всі вони будуть зосереджені в одному місці – обласному лабораторному центрі МОЗ України. Експрес-тестами користуватимуться також бригади «швидкої допомоги». Чітко визначений і алгоритм проведення тестування на коронавірус. Він здійснюватиметься за умови наявності клінічних симптомів COVID-19: лихоманки і сухого кашлю, встановлених контактів з хворими на коронавірус чи місця перебування у країнах, де ця інфекція поширюється і після проведення досліджень на інші вірусні захворювання з негативним результатом.


- Ми створили реєстр медичних працівників, які будуть задіяні для лікування хворих у Центральній міській лікарні, - підкреслила Оксана Макарук. – У першу чергу, мова йде про інфекціоністів, анестезіологів з усіх медичних закладів Кропивницького. У разі потреби, їх замінять терапевти та фахівці інших спеціалізацій. Швидкими темпами здійснюється закупівля індивідуальних засобів захисту для медичного персоналу і необхідного обладнання. За два останніх тижні ми використали 2,5 мільйона гривень для закупівлі апаратів інтенсивної вентиляції легень, які вже встановлені в інфекційному відділенні ЦМЛ, захисних костюмів, масок, рукавиць тощо.


Детально зупинилася начальник управління охорони здоров’я і на ситуації із захворюванням запаленням легень. Станом на сьогодні у Кропивницькому 51 особа мають таку хворобу. Двоє – у важкому стані, але за результатами досліджень, вони не попадають під категорію хворих на коронавірусну інфекцію, а запалення легень у них викликано іншими чинниками.


- Така кількість хворих на запалення легень за статистикою є навіть нижчою за показники минулого року, - звернула увагу Оксана Макарук, коментуючи чутки про надзвичайно високий рівень захворюваності на пневмонію.


Результати моніторингу цін на основні продукти харчування у Кропивницькому доповіла заступник начальника управління економіки Тетяна Ломова.


Дослідження свідчать, що за останні тижні в торгівельних мережах міста зросла вартість «борщового набору»: овочів, м’яса, круп. Так крупа гречана здорожчала із 25 до 33 гривень за кілограм, ціна м'яса піднялася із 96 до 107 гривень за кілограм, картоплі – із 9,6 до 14,5 гривень за кілограм. На 2-4 гривні виросла і вартість кілограма моркви, цибулі, буряка, капусти.


- В останні дні ситуація на споживчому ринку стабілізувалося і подальшого здорожчання товарів продовольчої групи не зафіксовано, - зазначила Тетяна Ломова. – Але, попри відміну будь-якого державного регулювання цін, ми звернулися до керівників закладів торгівлі з проханням у такій ситуації не використовувати торгівельну надбавку більшу за 10% на хліб і хлібобулочні вироби та 15% - на інші групи продуктів харчування.


Загалом, у Кропивницькому продовжують працювати 97 із 153 промислових підприємств. Трьом, довелося перейти на скорочений режим, 13 – працюють у черговому режимі і 23 – тимчасово закрилися.


Враховуючи необхідність оперативно реагувати на виклики небезпечної хвороби міська комісія з ТЕБ та НС доручила керівникам виконавчих органів міської ради до завтрашнього дня опрацювати надзвичайно важливі з точки зору підвищення надійності захисту додаткові протиепідемічні заходи.


Головне управління житлово-комунального господарства міської ради отримало завдання підготуватися до дезинфекції зупинок громадського транспорту та тротуарів. Комунальні служби міста мають вивчити можливість силами управляючих компаній розпочати дезінфекцію вхідних дверей і тамбурної зони під'їздів багатоповерхівок.


На в'їздах у місто планується запровадити спеціальний санітарний контроль всього транспорту, що в’їжджає до Кропивницького, а також термометричний контроль водіїв і пасажирів.


Управління розвитку транспорту та зв’язку має підготувати проєкт рішення зі скасування на період карантину пільгових перевезень та запропонувати дієвий механізм пріоритетного перевезення медичних працівників, правоохоронців, рятувальників, соціальні служби і працівників підприємств, що належать до категорії об’єктів критичної інфраструктури забезпечення життєдіяльності міста. При цьому необхідно врахувати, що тільки у сфері охорони здоров’я за межами міста проживають 130 медичних працівників. Як варіант, транспортним засобам, що мають категорію “спецперевезення”, буде надано можливість перевозити пасажирів більше встановленої норми.


Управлінню торгівлі і побутового обслуговування доручено посилити вимоги до торговельних закладів щодо дотримання дистанції між покупцями не менше 1,5 метра. Жорсткішим має стати режим прийому відвідувачів на підприємствах, в установах і закладах міста: всі відвідувачі будуть заходити лише в масках.


Безумовно суворішим стане і контроль за дотриманням санітарних норм і належним виконанням протиепідемічних заходів на усіх працюючих підприємствах міста. Спеціальна робоча група посилиться фахівцями Держпродспоживслужби, яка за результатом рейдових перевірок передаватиме інформацію про порушників до органів Національної поліції.


- Режим надзвичайної ситуації – це не надзвичайний стан у країні, - акцентував увагу Олександр Мосін. - Він не обмежує конституційні права громадян, а лише має консолідувати наші зусилля для подолання загрози. Сьогодні ситуація в місті є контрольованою і порівняно спокійною. Але, щоб якомога ефективніше запобігти розповсюдженню хвороби, міська влада Кропивницького вимагає неухильного дотримання основних вимог і правил режиму в умовах суворого карантину. Переконаний, це допоможе нам вистояти і побороти загрозу поширення інфекції.


1336Переглядів
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: