Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: новини
Автор:
Дата: 24 лютого 2020
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/shortly/2020/02/24/v-kropivnitskomu-obgovorili-mozhlive-vidkrittja-rinku-zemli.htm
новини, 24 лютого 2020

В Кропивницькому обговорили можливе відкриття ринку землі


У рамках нового проекту «Асоціації Політичних Наук», який покликаний посилити комунікацію між громадянами та депутатами Верховної Ради, відбулось перше із запланованого циклу обговорення законодавчої ініціативи нового парламенту. Дискусія стосувалась законопроекту про ринок землі - повідомляє прес-служба «АПН».


«Ця тема дуже актуальна для нашого регіону, адже наша область вважається аграрною. Саме тому перше обговорення стосується саме запровадженню ринку землі», – говорить голова Асоціації Політичних Наук Дмитро Сінченко.


На думку Ліки Кожі, помічниці народного депутата Олександра Дануци, ринок землі вже давно функціонує в Україні, однак сьогодні це «сірі схеми». Тому його відкриття дозволить вирішити проблему шахрайських схем по відбору землі і рейдерства. Більше того, відкриття ринку землі – це зобов’язання України в рамках програми МВФ, яке дозволить стимулювати розвиток економіки України.


Проте більшість присутніх все ж виступали проти запропонованого владою законопроекту. Хтось категорично не сприймає ідею продажу землі, а хтось говорить, що ринок потрібен, проте не зараз або не при цій владі.


«Сьогодні мова йде не про продаж землі, а про її дерибан. Такого закону, як сьогодні пропонує владна партія, нема ніде в світі. Там де ринок існує, існують і значні обмеження» - наголосив депутат міської ради Кропивницького Сергій Капітонов.


Олександр Цертій наголошує на тому, що такий термін, як «ринок», взагалі не доречно застосовувати до землі, адже це не відновлюваний ресурс і в нас не з’являтиметься нова земля, на заміну проданій.


А от на думку члена правління коаліції громадських організацій «Рада Експертів» Олександра Ратушняка, ринок землі можливо запустити, але не сьогодні. «Влада сьогодні, м’яко кажучи, не дуже професійна. Я б не довірив їм продавати українську землю. Та і взагалі, як казав Андрій Шептицький: «В час війни землею не торгують, за неї воюють».


На думку активіста партії «Голос» Павла Чуба цей законопроект написаний не з позиції інтересів держави, а з позиції великих латифундистів.


Наступним питанням винесеним на обговорення стануть зміни до законодавства, які стосуються ФОПів.


Проєкт «Від якісної комунікації до участі громади у прийнятті рішень» триватиме до кінця травня. Він реалізується в межах Програми USAID «РАДА: відповідальність, підзвітність, демократичне представництво», що виконується Фондом Східна Європа.



813Переглядів
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: