Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: новини
Автор:
Дата: 20 лютого 2020
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/shortly/2020/02/20/u-kropivnitskomu-z-javivsja-pershii-privatnii-simeinii-likar-video-.htm
новини, 20 лютого 2020

У Кропивницькому з’явився перший приватний сімейний лікар (ВІДЕО)


У Кропивницькому з’явився перший приватний сімейний лікар – Сергій Баранов. Готувався до цього рік. Чоловік розповів Суспільному, що після початку медичної реформи зрозумів, що якісні медичні послуги пацієнтам може надавати у приватному кабінеті. З державної лікарні звільнився, орендував і облаштував кабінет.


Майже три роки Сергій Баранов працював завідувачем амбулаторії у міському центрі первинної медико-санітарної допомоги: ”У Кропивницькому я перший сімейний лікар, який пішов у приватну практику. Після початку реформування сімейної медицини, я ще рік пропрацював і зрозумів, що нічого особливо не змінилося, крім певного підвищення зарплати і комп’ютеризації моєї роботи”.


Показав, що має у кабінеті для прийому пацієнтів: ”У мене є вакцини для проведення профілактичних щеплень дітям і дорослим. Кабінет оснащений найсучаснішим медичним обладнанням: пульсометри, глюкометри, тонометр, офтальмоскоп, кардіограф, пірометр, дитячі ваги, пеленальний столик, ростомір, таблиця для вимірювання гостроти зору. Є експрестести для перевірки на гепатити С і В, мононуклеоз, стрептококову інфекцію, тести на вагітність й інші, які мають бути у сучасного сімейного лікаря”.


На обладнання і облаштування кабінету витратив власні гроші – понад сто тисяч гривень. Уклав угоду з Національною службою здоров`я. За підрахунками Сергія Баранова, ці гроші держава йому поверне за рік, оплачуючи обслуговування пацієнтів: ”Пацієнт у мене в кабінеті отримає повний спектр медичної допомоги. Йому більше не треба буде бігати поверхами”.


Лікар розповів, що до того, як стати приватним сімейним лікарем, отримував менше шести тисяч гривень: ”До реформи я працював на півтори ставки – завідувачем амбулаторією і сімейним лікарем, зарплата – п’ять тисяч шістсот гривень. Після реформи зарплата виросла до тринадцяти тисяч, зараз я планую отримувати більше”.


Від медичної реформи, з його слів, отримав можливість для кар’єрного росту: ”Конкуренція буде дуже великою найближчим часом, особливо, коли реформують вторинну ланку. Наприклад, до хорошого хірурга черга буде більшою ніж до хірурга, який не надає якісної допомоги. Так само і до сімейних лікарів. Нині, я знаю, що в Кропивницькому більше 95% лікарів вже набрали декларацій, і тим пацієнтам, які не встигли обрати сімейного лікаря, буде складно отримати повний спектр медичних послуг, адже їм за все доведеться платити з власного гаманця”.


На колишньому місці роботи з Сергієм Барановим підписали декларації тисяча вісімсот пацієнтів.


Нагадаємо, згідно реформи первинної ланки, пацієнти отримують безоплатний перелік послуг, за який сплачує Національна служба здоров’я. Людина, яка звертається до сімейного лікаря, не платить гроші за обслуговування. Де працює сімейний лікар – в комунальній амбулаторії, приватній клініці чи як фізична особа-підприємець – не має значення.


991Перегляд
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: