Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: новини
Автор:
Дата: 7 лютого 2020
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/shortly/2020/02/07/u-kropivnitskomu-uchasniki-proektu-baba-elka-stvorili-etnolaboratoriju.htm
новини, 7 лютого 2020

У Кропивницькому учасники проєкту "Баба Єлька" створили етнолабораторію (ВІДЕО)


У Кропивницькому учасники проєкту "Баба Єлька" створили етнолабораторію. Про це Суспільному розповіла її завідувачка Світлана Листюк. В лабораторії зберігають експонати, які назбирали під час експедицій. Їх за півтора роки було більше сорока. Учасники проєкту "Баба Єлька" їздять в експедиції селами Кіровоградської області, збирають українські старовині пісні, звичаї та речі.


Етнолабораторію проєкту "Баба Єлька" облаштували в приміщенні обласного центру народної творчості, що знаходиться на перехресті вулиці Гоголя та Чорновола. Завідувачка етнолабораторії Світлана Листюк розповідає, тут хотіли зробити музей, та ця кімната замала. Її використовують для зберігання речей. Речі зібрали за півтора роки. Тут сотня рушників, килими ручної роботи, старовинний одяг та посуд.


Світлана Листюк показує предмет, який їй найбільше подобається. "Під час експедиції в Новоукраїнському районі знайшли отаке прекрасне волове ярмо, це – автентика, стародавня річ, якій уже більше сотні років тому, що волів і на Кіровоградщині, і в Україні вже давно немає, мабуть, із кінця вісімнадцятого століття".


У селі Хайнівка знайшли традиційний для центрального регіону весільний восковий вінок: "Традиційний восковий віночок, який українки самі виготовляли на власне весілля. Раніше їх зберігали навіть в іконах, як найбільшу сімейну пам’ятку, а тут люди просто поїхали, і просто викинули. Він у занедбаному стані, але в нас є прекрасна майстриня, яка вирішила зайнятися його реставрацією".


Котушці з конопляними нитками майже вісімдесят років. "Це елемент самопрядки. Нам презентувала бабуся, яка живе в Благовіщенську, її звати Галина, спеціально для нас дістала із горища. Це дуже цінна річ тому, що у нас є окремо пряжа, а от ниток і намотаних на котушку ще не було".


Світлана Листюк показала шкіряне решето, якому сто років. "Дуже рідкісна річ тому, що шкіра зазвичай так довго не зберігається, якщо активно використовувати. А тут вона затверділа, і ми можемо її бачити, відчути і показати дітям".


За словами Світлани Листюк, за півтора роки учасники проєкту Баба Єлька побували в тридцяти п’яти експедиціях. Зібрали майже півтисячі експонатів для майбутнього музею.


1426Переглядів
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: