Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: новини
Автор:
Дата: 7 лютого 2020
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/shortly/2020/02/07/hramove-svjato-koledzhu-vidbudetsja-v-kropivnitskomu-inzhenernomu-koledzhi-tsntu.htm
новини, 7 лютого 2020

Храмове свято коледжу відбудеться в Кропивницькому інженерному коледжі ЦНТУ


12 лютого о 12:50 в Кропивницькому інженерному коледжі ЦНТУ (м. Кропивницький, вул. Ю.Олефіренка, 6) відбудеться  Храмове свято коледжу (день трьох святих - в цей день вшановується пам'ять трьох великих ієрархів, учителів, проповідників і Отців Східної Церкви: св. Василія Великого, св. Григорія Богослова і св. Івана Золотоустого). І в цей день  буде вшановано ерц-герцога австрійського який став великим українцем - Василя Вишиваного, 125 років від дня народження якого  відзначать  напередодні - 10 лютого  і  ім'я якого пов'язане з нашим навчальним закладом.


18 серпня 1948 року в застінках Лук’янівської тюрми в Києві, в наслідок багатомісячних катувань кагебістськими катами, обірвалося життя ерц-герцога Вільгельма фон Габсбурга, представника однієї із найславетніших європейських монархічних династій, якому судилося вписати яскраву сторінку у драматичний перебіг Національно-визвольної боротьби Українського Народу, під ім’ям Василь Вишиваний.


Ім’я Василь Вишиваний, за давньою козацькою традицію, він отримав від українських військовиків в період його активної участі у національно-визвольних змаганнях 1914-1920 років. Вільгельм Габсбург поповнив собою довгий список знищених радянською владою українських патріотів, починаючи від загибелі Євгена Коновальця до вбивства Степана Бандери. Драматично завершився життєвий шлях Вільгельма Габсбурга – Василя Вишиваного на його духовній Батьківщині — Україні. Заради України він пішов з батьківської домівки, розірвав зв’язки з  аристократичними колами Європи, віддав свої молоді роки, високе становище, титули, кошти і, зрештою, своє життя. Василь Вишиваний, без сумніву, був одним із найбільш неординарних і найромантичніших постатей українського національного Відродження.


Упродовж заходу  буде продемонстровано фільм  про січових стрільців та Василя Вишиваного створений студентами коледжу  Возносіменко Матвієм та Токарським Артуром. Планується виступ Єпископа Кіровоградського і Голованівського ПЦУ Марка та короткий концерт.


1165Переглядів
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: