Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: новини
Автор:
Дата: 30 січня 2020
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/shortly/2020/01/30/u-seli-kropivnitskogo-raionu-rozklali-primanki-z-vaktsinoju-vid-skazu.htm
новини, 30 січня 2020

У селі Кропивницького району розклали приманки з вакциною від сказу (ВІДЕО)


Три сотні приманок для лисиць з вакциною від сказу розклали у селі Веселівка Кропивницького району Кіровоградської області. Про це Суспільному розповів начальник районної лікарні ветеринарної медицини Віталій Тєльний. Це за п’ять годин власноруч зробили ветеринарні лікарі та єгері.


Вакцину придбали за двадцять п’ять тисяч гривень з районного бюджету. Зберігають її в коробках – по сто шістдесят брикетів. Один, за словами Віталія Тєльного, коштує тридцять гривень: ”У полімерному блістері знаходиться доза вакцини 1,8 мм. Це ослаблений вірус сказу, польовий штам. Захисна реакція з’являється на двадцять перший день після потрапляння на слизову оболонку тварини”.


Віталій Тєльний розказав, що тварині достатньо прокусити брикет, щоб вакцина потрапила в організм. Розкладали приманки одинадцять ветлікарів з єгерями, поділившись на чотири групи. Працювали у захисних рукавицях: ”Тварина, коли чує сторонній запах, цю приманку може не взяти. Для тварин і людей вакцина безпечна, проте техніки безпеки потрібно дотримуватись”.


Брикети з вакциною розклали на кукурудзяному полі. Тут, за словами Віталія Тєльного, багато мишей, на яких полюють лисиці: ” Коли лисиця скажена, вона не боїться нічого. Вона заходить у двори, кидається на собак. Вона не бачить перед собою нічого, що може її налякати. Клінічні ознаки: слиновиділення, параліч нижньої щелепи, боязнь води і світла, неадекватна поведінка”.


Брикети з вакциною кладуть кожні двісті п’ятдесят метрів і забивають поряд пронумерований кілок. Інформацію позначають на карті місцевості. Залишені брикети перевірять за чотири дні. Якщо за два тижні тварини не з’їдять приманки, їх перекладуть на інше місце.


Сказ – це інфекційна хвороба тварин і людей. Вона вражає центральну нервову систему. Зараження відбувається через слину хворої на сказ тварини при укусі або потраплянні слини на ушкоджену ділянку шкіри.


1726Переглядів
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: