Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: новини
Автор:
Дата: 6 грудня 2019
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/shortly/2019/12/06/oleksandriitsi-vidznachili-den-vizvolennja-mista.htm
новини, 6 грудня 2019

Олександрійці відзначили День визволення міста від нацистських загарбників


У п"ятницю, 6-го грудня в Олександрії відзначається 76-та річниця визволення міста від нацистських загарбників. З цієї нагоди біля Братської могили по вул. Діброви відбувся загальноміський захід - повідомляє Сучасна Олександрія.


Віддати шану воїнам-визволителям прийшли ветерани, міський голова Степан Цапюк, представники міської влади, гродмаських організацій, депутати та жителі міста.


Ведучі згадали тяжкі воєнні роки та затяжну і кровопролитну боротьбу за звільнення Олександрії. За час окупації нацистами було розстріляно 329 мирних жителів, більше 5,5 тисяч військовополонених, знищено 2,5 тисячі єврейської громади міста. В боях за звільнення Олександрії загинуло 715 воїнів, не повернулися і пропали безвісти 9933 військових. Одинадцяти частинам і військовим з’єднанням, які відзначилися під час звільнення нашого міста, присвоєно почесне звання «Олександрійські».


На жаль, з кожним роком залишається все менше свідків тих подій, живих героїв. Сьогодні в Олександрії проживає лише 23 безпосередніх учасників бойових дій Другої світової війни. Серед них визволитель міста - Томіліна Лідія Марківна та 2 партизани-підпільники - Куженко Лідія Леонідівна і Раєнко Марія Михайлівна.


Нинішнє покоління, взявши за приклад мужність та патріотизм своїх дідів і прадідів, гідно боронить цілісність та незалежність України на східних кордонах.


Вшанувавши пам’ять загиблих і померлих воїнів-визволителів хвилиною мовчання, присутні поклали квіти по місць поховання героїв.


               


1723Перегляда
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: