Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: новини
Автор:
Дата: 3 грудня 2019
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/shortly/2019/12/03/v-tsntu-vruchili-sertifikati-vipusknikam-kursiv-profesiinoi-pidgotovki-energoauditoriv.htm
новини, 3 грудня 2019

В ЦНТУ вручили сертифікати випускникам курсів професійної підготовки енергоаудиторів


Минулої п’ятниці на кафедрі електротехнічних систем та енергетичного менеджменту ЦНТУ вручили сертифікати випускникам першого набору курсів професійної підготовки енергоаудиторів. Курси, які мають стати регулярними, організовано в рамках проекту державної установи «Фонд енергоефективності» та Німецького товариства міжнародного співробітництва (Deutsche Gesellschaft fur Internationale Zusammenarbeit, GIZ) - повідомляє Олександр Виноградов kntu.kr.ua


Як повідомлялось раніше, німецька федеральна компанія Deutsche Gesellschaft fur Internationale Zusammenarbeit та державна установа «Фонд енергоефективності» організовують в Україні курси професійної підготовки енергоаудиторів (загальна мета – підготувати 5-6 тисяч енергоаудиторів), які потім співпрацюватимуть «Фондом енергоефективності». Дані курси проходитимуть на базі 32-х закладів вищої освіти України, серед яких й Центральноукраїнський національний технічний університет, оскільки в ЦНТУ при кафедрі електротехнічних систем та енергетичного менеджменту працює Центр з енергозбереження, енергоменеджменту та консалтингу, який має ліцензію на право здійснювати навчання та проводити професійну атестацію енергоаудиторів: фахівців із сертифікації енергетичної ефективності та обстеження інженерних систем.


Як повідомив завкафедрою електротехнічних систем та енергетичного менеджменту, професор Петро Плєшков, для того, щоб читати курс за проектом GIZ та ДУ «Фонд енергоефективності», ще влітку поточного року представники кафедри ЕС та ЕМ проходили спеціальний тренінг за підтримки Федерального міністерства довкілля, охорони природи та безпеки ядерних реакторів Німеччини (BMU). Крім цього, викладачі кафедри – фахівці Центру з енергозбереження, енергоменеджменту та консалтингу мають досвід викладання спеціальних дисциплін з термічної модернізації будівель та самі є сертифікованими енергоаудиторами.


Програма курсів розрахована на підготовку енергоаудиторів, які зможуть підготувати технічний та економічний аналіз будівлі, видавати сертифікати енергоефективності для будівель відповідно до законодавства України, сприяти об’єднанням співвласників житла в підготовці необхідних заяв та документів для роботи з Фондом енергоефективності України.



На перших курсах в ЦНТУ, які тривали з 19 по 29 листопада, навчалось 11 слухачів. 108-годинне навчання складалось з теорії та практичних завдань. А саме: виконання предметних завдань з обрахунку житлових багатоповерхових будівель Кропивницького. При виконанні практичних завдань використовувалось спеціальне обладнання (зокрема, тепловізор), яке має у своєму розпорядженні Центр з енергозбереження, енергоменеджменту та консалтингу кафедри ЕС та ЕМ. Після виконання замірів та проведення розрахунків слухачі курсів тренувалися робити енергетичні сертифікати будівель.


Наприкінці курсів слухачі складали письмовий екзамен. Після перевірки результатів іспиту випускники курсів професійної підготовки енергоаудиторів, які проходять в рамках спільного проекту німецької компанії Deutsche Gesellschaft fur Internationale Zusammenarbeit та державної установи «Фонд енергоефективності», отримали відповідні сертифікати.


Тепер всі вони матимуть право скласти спеціальний іспит на отримання кваліфікаційного атестату на право виконання енергоаудитів та сертифікації будівель. Після отримання кваліфікаційного атестату фахівці будуть внесені до бази «Фонду енергоефективності» як особи, що мають право виконувати енергоаудит будівель та інженерних систем.



До речі, відповідно до угоди між ЦНТУ та Державним агентством з енергоефективності, Центр з енергозбереження, енергоменеджменту та консалтингу має дозвіл на проведення даного кваліфікаційного іспиту. Перший такий екзамен проходив наприкінці травня, про що повідомлялось на сайті ЦНТУ


Як розповів завкафедрою електротехнічних систем та енергетичного менеджменту, професор Петро Плєшков, курси професійної підготовки енергоаудиторів буде продовжено наступного року. Орієнтовно планується проводити такі курси один раз на квартал, в залежності від комплектації груп (оптимальний склад групи: 10 слухачів). Оскільки ЦНТУ одним з перших закладів освіти підготувався до початку курсів та вже провів одне навчання, наступними наборами вже цікавляться особи не лише з Кіровоградської області, а й з інших регіонів України.





1211Переглядів
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: