Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: новини
Автор:
Дата: 12 листопада 2019
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/shortly/2019/11/12/fitosanitarnii-stan-oblasti-perebuvae-na-postiinomu-kontroli-derzhprodspozhivsluzhbi.htm
новини, 12 листопада 2019

Фітосанітарний стан області перебуває на постійному контролі Держпродспоживслужби


За інформацією департаменту агропромислового розвитку Кіровоградської ОДА, станом на 1 листопада хлібороби Кіровоградщини намолотили більше 4 млн тонн зернових культур. Це стало можливим в тому числі й завдяки благополучному фітосанітарному стану сільськогосподарських угідь, що є результатом роботи спеціалістів управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області.


З метою встановлення фітосанітарного стану за 9 місяців поточного року було обстежено сільськогосподарські угіддя площею 138,7 тис. га, багаторічні насадження – 3,67 тис. га та складські приміщення – більше 357 тис. м³. Також проведено обстеження посівів на заселеність шкідниками та ураженість хворобами на площі більше 230 тис. га. Під час обстежень виявлено старі вогнища американського білого метелика на площі 39,5 га, повитиці польової - 1,83 га та амброзії полинолистої – більше 2 тис.га та. Також було виявлено нові вогнища західного кукурудзяного жука на площі більше 1,3 тис. га.


За результатами проведених фітосанітарних процедур 164 ділянкам посівів ячменю площею 9,5 тис.га присвоєно офіційний статус вільних від шкідливих організмів. В рамках виконання Протоколу фітосанітарних вимог щодо експорту ячменю, сої та кукурудзи до КНР обстежено посіви сої площею 4,1 тис.га, посіви кукурудзи - 38,0 тис.га та посіви ячменю - 12,2 тис.га.


За 9 місяців 2019 року спеціалісти управління фітосанітарної безпеки взяли участь у 40 позапланових заходах (у формі санітарно-епідеміологічних обстежень складських приміщень зі зберігання пестицидів і агрохімікатів приватних підприємств), здійснили 505 планових заходів та 87 позапланових. За результатами проведених заходів 90 осіб притягнуто до адміністративної відповідальності, а також накладено 90 адміністративних стягнень у вигляді штрафу на суму 13 686 грн.


Під контролем управління фітосанітарної безпеки протягом звітного періоду вивезено об’єктів регулювання в інші області, за межі України та реекспорт - 70,3 тис. тонн, 3,7 тис. м³, 563,1 тис. штук. При цьому видано 1 164 фітосанітарних сертифікати, один карантинний та один фітосанітарний сертифікат на реекспорт.  Було отримано одне нотифікаційне повідомлення про невідповідність фітосанітарним вимогам країни-експортера, а саме: порушення МСФЗ №15 - виявлення в дерев’яному пакувальному матеріалі, який супроводжував вантаж з України до Латвії, шкідливих організмів в живому стані. Як з’ясувалося, тара була виготовлена в Черкаській області, тож фітосанітарні процедури проводились за місцем виготовлення.


З імпортних об’єктів регулювання в область ввезено майже 956 тонн, 135 м³ та 15,3 тис. штук. До об’єктів регулювання застосовувалися фітосанітарні процедури. Так під час огляду об’єктів регулювання було відібрано зразки для проведення лабораторної експертизи. Відповідно до результатів експертизи до Німеччини, Туреччини, Нідерландів, Польщі, Чехії, Естонії та Росії надіслано 11 нотифікаційних повідомлень про порушення фітосанітарних вимог України, а саме: невідповідність маркування піддонів дерев’яних згідно з МСФЗ №15 вказівки щодо регулювання дерев’яного пакувального матеріалу в міжнародній торгівлі.


Спеціалісти управління у сфері захисту рослин у І півріччі 2019 року провели 431 навчання з техніки безпеки при роботі з пестицидами для 2 508 осіб та видали 2 508 допусків і 508 посвідчень.


У 4 суб’єктів господарювання виявили порушення спеціалісти відділу контролю в сфері насінництва та розсадництва під час планових перевірок, всього проведено 9 заходів державного нагляду. Фахівці також опрацювали план-схеми розташування насіннєвих посівів перехреснозапильних культур у 5 суб’єктів насінництва та розсадництва, провели моніторинг обсягів виробництва та/або реалізації насіння овочевих, квіткових, лікарських, інших сільськогосподарських культур та садивного матеріалу за всім асортиментом культур:


- у 66 фізичних осіб-підприємців (ФОП);


- у 9 ДП Кіровоградського обласного управління лісового та мисливського господарства;


- у 15 підприємств-посередників;


- у 7 суб’єктів насінництва та розсадництва.


З метою недопущення в обіг насіння сумнівного походження в частині сортової сертифікації насіння проведено контрольні польові оцінювання (остаточні) насінницьких посівів озимих та ярих культур на площі 2281,31 га. До того ж підтверджено місця розташування ділянок для селекційних, дослідних робіт та експонування, заявлених трьома компаніями: ТОВ «АДВАНТА СІДЗ Україна» (соняшник на площі 1,6 га), ТзОВ «КВС – Україна» (соняшник на площі 2,23 га, сорго - 2,162 га, кукурудза - 7,92 га), ТзОВ «Сингента» (кукурудза на площі 27,57 га).


767Переглядів
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: