Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: новини
Автор:
Дата: 8 листопада 2019
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/shortly/2019/11/08/kropivnichan-zaproshujut-na-v-vseukrainskii-festival-vulichnogo-mistetstva.htm
новини, 8 листопада 2019

Кропивничан запрошують на V Всеукраїнський Фестиваль вуличного мистецтва


Стартував прийом заявок артистів на V Всеукраїнський Фестиваль вуличного мистецтва. Він пройде з 10 січня по 8 березня традиційно в двох містах: Харкові та Дніпрі. Призовий фонд конкурсу становитиме 80 000 грн. Організатори чекають заявок від Кропивницьких живих статуй, фокусників, мімів, жонглерівта представників інших вуличних жанрів . Реєстрація учасників Конкурсної програми триватиме до 20 грудня.


Перший Всеукраїнський фестиваль вуличного мистецтва пройшов у 2015 році. За минулі роки було проведено чотири конкурси, фестиваль привернув учасників з-за кордону, правила вдосконалилися, щоб найбільш об'єктивно оцінювати виступи конкурсантів. Так, тепер переможця і двох призерів вибирають в двох номінаціях: «статичні жанри» (артисти, які працюють нерухомо, як правило, живі статуї) і «динамічні жанри» (клоуни, фокусники і т. д.). Крім того, був заснований Приз глядацьких симпатій — його володаря вибирають глядацьким голосуванням на сайті організаторів. Також для артистів, які бажають виступати у вільному графіку, є позаконкурсна програма.



«Деякі артисти не можуть дозволити собі довгий фестивальний марафон, але хочуть відчути реакцію глядачів, дізнатися думку професіоналів з журі. Для них ми створили позаконкурсну програму. Але учасники позаконкурсної програми не можуть претендувати на грошові призи», — пояснює, посилаючись на положення про фестиваль, голова оргкомітету фестивалю Аліна Ханбабаева.


У журі фестивалю щороку запрошують досвідчених професіоналів з суміжних областей — режисерів, акторів, перформерів.


У минулому році переможцями стали Дмитро Буйвал (Суми, Артіль «МІФ») в номінації «статичні жанри» і Сергій Соловйов (Житомир, Вуличний театр маріонеток Compliment). Перший з них брав участь у фестивалі щороку, з самого його створення, а лялькар з Житомира був дебютантом конкурсу і встиг зареєструватися в останній момент.


Фестиваль, що проходив щорічно з 2015 року на майданчиках всеукраїнської мережі ТРЦ «Дафі», зробив перерву в 2019 році — організатори пояснюють це реконструкцією будівлі в Дніпрі, де завжди проходить друга половина заходу і нагороджуються переможці. «Ми пропустили минулий рік, не проводили фестиваль. Але це був вимушений крок — в нашому ТРЦ в Дніпрі проходила масштабна реновація, — говорить директор з маркетингу всеукраїнської мережі ТРЦ «Дафі» Наталія Борисова. — Зате у нас був зайвий рік для підготовки змін, у артистів накопичилося в два рази більше класних номерів, а в жанрі з'явилося кілька нових дуже цікавих імен. В оновленому фестивалі на оновлених майданчиках нам всім буде що подивитися, і що показати».


У 2020 році фестиваль повертається з двома важливими нововведеннями.


«Відкриття відбудеться не в перші вихідні січня, а в другі — про це нас просили самі артисти. Так учасники встигнуть повернутися з відпочинку, роботи, свят, — пояснює Аліна Ханбабаева. — Крім того, в цьому році ми підготуємо для учасників ряд приємних і корисних можливостей: відвідування вистав, театральні екскурсії та зустрічі з колегами».


Переможець минулого фестивалю в номінації «статичні жанри», дворазовий володар Призу глядацьких симпатій Дмитро Буйвал зізнається, що такого роду активностей йому не вистачало: «Зустрічі з досвідченими колегами, для мене, молодого артиста кілька років тому були на вагу золота, — зізнається сумчанин. — Здорово, що це стає частиною фестивалю».



Сам Дмитро в рідних Сумах реалізував давню мрію — провів схожий фестиваль вуличних мистецтв «Харитоненко Fest», на якому виступили 27 артистів. «Я буквально два тижні тому повернувся з Світового чемпіонату живих скульптур в Арнемі (Нідерланди), який, на жаль, став останнім, — розповідає артист. — Тим більше важливо, щоб на йому на зміну приходило ще більше фестивалів в різних куточках світу, в Україні в тому числі».


Підтримати розвиток вуличних жанрів і стати учасниками V Всеукраїнського Фестивалю вуличного мистецтва артисти можуть, заповнивши реєстраційну форму за посиланням http://haa.su/Sb8/. Глядачів в ТРЦ «Дафі» в Харкові і Дніпрі чекають традиційно без реєстрації.


Дізнатися більше про Всеукраїнський Фестиваль вуличного мистецтва можна


Facebook-сторінка Всеукраїнського Фестивалю вуличного мистецтва


Прес-центр фестивалю

Тетяна Ландесман: 063 22 22 583

Тетяна Реуцька: 067 251 95 09


            

1463Перегляда
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: