Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: новини
Автор:
Дата: 10 жовтня 2019
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/shortly/2019/10/10/-teploenergetik-rozpochne-opaljuvalnii-sezon-iz-novimi-tarifami.htm
новини, 10 жовтня 2019

«Теплоенергетик» розпочне опалювальний сезон із новими тарифами


Комунальне підприємство «Теплоенргетик» розпочне опалювальний сезон 2019-2020 років з новими тарифами на послуги теплопостачання. Виконавчий комітет міської ради Кропивницького встановив для єдиного тепер у місті теплогенеруючого підприємства тарифи на теплову енергію, її виробництво, транспортування та постачання для трьох категорій споживачів: населення, бюджетних установ та всіх інших - повідомляє Міська рада міста Кропивницького.

Рішення виконавчого комітету, безумовно, складне і не популярне, але і члени виконкому під час його прийняття опиралися не на політичну доцільність, а на економічні розрахунки. А вони свідчать, що існуюча система теплопостачання, що опирається на котельні гігантської потужності, які зводилися для обслуговування величезних промислових зон і які сьогодні використовуються на мінімальну долю потужностей, вже віджила своє. Можна, звичайно, сховати голову у пісок, проігнорувати економічні і технічні реалії, але тепліше від того у помешканнях, школах і лікарнях не стане.

Існуюча мережа постачання тепла в обласному центрі доводилася до критичної межі впродовж багатьох років активним розбалансуванням системи, у першу чергу, неконтрольованим наданням дозволів на від’єднання від централізованого опалення. Кількість абонентів теплових підприємств міста різко скорочувалася, відповідно, для решти споживачів вартість послуг стрімко зростала, кількість неплатників збільшувалася, навіть платоспроможних, борги наростали як сніжна лавина і збитки від діяльності тепловиків обраховувалися мільйонами. У минулому опалювальному сезоні і першому півріччі 2019 року міська рада з бюджету дотувала КП «Теплоенергетик» на суму понад 62 мільйони гривень. Нинішній літній сезон в міжопалювальний період ускладнився поверненням в управління громадою орендованого ДП «Кіровоградтепло» цілісного майнового комплексу, який генерував тепло для більшої частини споживачів у Кропивницькому. І разом з майном місто змушене взяти на себе тягар боргів орендаторів перед НАК «Нафтогаз України», а це понад 250 мільйонів гривень, у тому числі 19 мільйонів гривень штрафних санкцій, накладених на підприємство рішенням суду за нерадиве господарювання – несвоєчасні розрахунки за газ. Це важкий тягар, але уникнути його було неможливо, щоб таки отримати необхідні номінації блакитного палива і не допустити зриву початку опалювального сезону.

​Виглядає дивним, що власник ДП «Кіровоградтепло», який у 2018 році був заступником Голови Правління НАК «Нафтогаз України», а сьогодні обіймає посаду Голови секретаріату науково-технічної ради, після програшу у суді першої інстанції навіть не зробив спробу апеляції, не звернувся до Верховного Суду, а швиденько визнав свій борг, але назвав при цьому причину – занижений тариф. Одночасно, Держаудитслужба визнала, що міська влада затвердила у минулому опалювальному сезоні занижені тарифи на тепло.

- Цього додаткового боргу могло б і не виникнути, якби виконавчий комітет минулого року не переводив питання у політичну площину, а вивчивши економічну ситуацію, вчасно підняв тариф на тепло до рівня економічнообгрунтованого, - підкреслив міський голова.

Подібний стан речей не може мати продовження. Саме тому Андрій Райкович ініціював розробку нової стратегічної схеми теплопостачання у Кропивницькому.

- Нова схема базуватиметься на будівництві альтернативних модульних котелень у мікрорайонах міста, - пояснив очільник міста під час засідання виконкому. – У першу чергу, в зоні нашої уваги будуть об’єкти соціально-культурної сфери. Є на території заклади освіти, охорони здоров’я, культури – будується блочна котельня, а у разі наявності вільної потужності, тепло може постачатися до житлових будинків. Але на це має бути воля їх мешканців.

Власникам квартир у багатоповерхівках міський голова порадив бути активнішими у процесах управління своїм майном, створювати ОСББ і залучати поки що широкі можливості державної підтримки, цільових фондів, пільгового кредитування на теплову модернізацію власних помешкань. Оптимальним, на думку Андрія Райковича, є облаштування будинкової котельні, яка обслуговуватиме усі квартири – це світова і європейська практика. Звичайно, у будинках, де 60% квартир мають автономні системи опалення варто «автономізуватися» до кінця.

Реалізація нової стратегії теплопостачання планується із наступного, 2020 року і потребуватиме вона великих і консолідованих зусиль міської влади і всієї громади.

- Хочу звернути вашу вагу, що міська рада до цього часу не брала на себе жодних кредитних зобов’язань, - наголосив Андрій Райкович. – Ми добре усвідомлюємо, що вони нам надзвичайно знадобляться для вирішення стратегічної проблеми №1 на теперішній час – організації нової сучасної схеми теплопостачання. Безумовно, ми розраховуємо на допомогу держави у втіленні у життя цього масштабного проекту і будемо звертатися по неї, як і до міжнародних інвесторів. А прийняття сьогоднішнього рішення – є вимушеним кроком: це добре розуміють члени виконкому, які голосуватимуть за нього і це має розуміти громада. У нас вже є спільний досвід реалізації великих складних проектів, ми успішно проходили всі етапи від їх задуму до фінішу, набували нових знань і я переконаний, нове завдання нам повністю під силу.

За інформацією заступника начальника управління економіки департаменту з питань економічного розвитку, торгівлі та інвестицій міської ради Аліни Пузакової, чинні тарифи на послуги, що надаються КП «Теплоенергетик», були затверджені ще на початку вересня 2018 року. Наприкінці лютого 2019 року на розгляд виконкому вносився проект рішення щодо коригування цих тарифів у зв’язку зі збільшення ціни на природний газ та підвищенням тарифів на електроенергію Але таке рішення не було прийняте – воно відклалося через розпочату на той час процедуру повернення орендованого ДП «Кіровоградтепло» ЦМК до комунальної власності.

Таким чином, основними підставами збільшення тарифів для КП «Теплоенергетик» стали структурні зміни в системі теплозабезпечення міста, вимоги діючого законодавства у сфері житлово-комунальних послуг включення до вартості послуг всіх економічно обґрунтованих витрат на виробництво, транспортування та постачання теплової енергії та не допущення встановлення тарифів на теплову енергію нижче розміру таких економічно обґрунтованих витрат. І, нарешті, зростання складових тарифу у порівнянні з чинними: собівартості виробництва теплової енергії, вартості палива, електроенергії, водопостачання і водовідведення та мінімальної заробітної плати.
В загальній структурі нового тарифу 97,5% займають прямі витрати, 1,53% - адміністративні витрати, 0,99% - визначають інвестиційну складову, 0,05% - інші операційні вирати.

У структурі виробничої собівартості найбільшу частку - 43,0% становлять витрати на закупівлю газу, ще 28 % - частка собівартості виробництва теплової енернгії ТЕЦ, згідно із затвердженими розрахунками НКРЕ КП, 14 % ідуть на оплату праці при штатній чисельності – 548 працівників, у тому числі апарату управління – 18 осіб, та середній зарплаті по підприємству 11,0 тисяч гривень. Ще 3% займуть відрахування на соціальні заходи, 6% - покупна електроенергія, 4% - витрати на запчастини та матеріали. по 1 % витрати на воду та інші видатки.

У запропонований тариф закладається плановий прибуток у сумі 4,950 мільйонів гривень, з яких:
0,8 млн грн - витрати на сплату податку на прибуток;

1,7 млн грн –поповнення обігових коштів, при цьому сума та напрямки їїх використання затверджені відповідною постановою НКРЕ КП;

2,5 млн грн –інвестування в необоротні матеріальні та нематеріальні активи: заміну трубопроводів, відновлення асфальтного покриття, тощо.

Загалом рентабельність по підприємству складає – 0,85 %, прибуток закладається в структуру тарифів для бюджетних установ та інших споживачів по 2,1%. Тарифи для населення рентабельності не передбачають.


Таким чином, відповідно до прийнятого рішення, економічно обгрунтований тариф на теплову енергію для бюджетних установ складає 2233,85 грн/Гкал з урахуванням ПДВ. Зафіксовано зростання до чинних тарифів КП «Теплоенергетик» на 6,9 % , або 144,34 грн, а до тарифів ДП «Кіровоградтепло» ТОВ «ЦНТІ УНГА» – 3,6 %, або ж 77,45 грн.

Інші споживачі, крім населення, будуть сплачувати тариф на рівні 2279,85 грн/Гкал з ПДВ. Тут зростання складає у порівнянні із чинними тарифами КП «Теплоенергетик» - 9,1 %, або 190,34 грн, а до тарифів ДП «Кіровоградтепло» ТОВ «ЦНТІ УНГА» – 5,7 % (123,45 грн).
І. нарешті, економічно обгрунтований розмір тарифу на теплову енергію для населення становить 2137,81 грн/Гкал, що відповідає зростанню до чинного на 33,4 %, або 534,77. Порівнюючи з минулорічним тарифом ДП «Кіровоградтепло» ТОВ «ЦНТІ УНГА» підвищення встановленого тарифу складає 0,4 % - 8,73 грн.

Слід зазначити, що рішенням виконавчого комітету від 24 вересня 2019 року №552 затверджена норма споживання теплової енергії для населення, яка складає 0,02607 Гкал/кв.м. У перерахунку встановленого тарифу на одиницю площі квартири для споживачів, помешкання яких не обладнані засобами обліку тепла, за умови цілодобової подачі тепла та середньомісячній температурі -0,3 0С, його економічно обгрунтований рівень складає – 55,73 грн/кв.м. Зростання запропонованого тарифу для таких споживачів складає 22,0 %, або 10,05 грн/кв.м., а у порівнянні з тарифом ДП «Кіровоградтепло» ТОВ «ЦНТІ УНГА» - 2,7 %, або 1,48 грн/кв.м.

- Усі розрахунки перевірені департаментом з питань економічного розвитку, торгівлі та інвестицій, а їхня технічна частина: річний план виробництва, норми витрат паливно-енергетичних ресурсів погоджені ГУ ЖКГ, - підкреслила Аліна Пузакова. - У результаті встановлено, що усі затрати закладені в собівартість тарифу по їх мінімально можливому рівню, а розрахунки відповідають вимогам чинного законодавства


1158Переглядів
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: