Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: новини
Автор:
Дата: 22 серпня 2019
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/shortly/2019/08/22/moz-perekvalifikue-sklad-brigad-ekstrenoi-medichnoi-dopomogi.htm
новини, 22 серпня 2019

МОЗ перекваліфікує склад бригад екстреної медичної допомоги


Кабмін вніс зміни до постанови «Про затвердження Типового положення про бригаду екстреної (швидкої) медичної допомоги», згідно з якою, до базового складу бригади екстреної медичної допомоги (ЕМД) входитимуть парамедик і екстрений медичний технік. Про це повідомлять пресцентр МОЗ.


Щоб впровадити ці зміни, потрібно перехідний період - до 2025 року, пише ukr.lb.ua.


«Ухвалена постанова змінює склад бригад екстреної медичної допомоги та вводить поняття «бригади парамедиків». Такі бригади працюватимуть паралельно з лікарськими і фельдшерськими бригадами екстреної медичної допомоги. Ці три види бригад будуть працювати до 2025 року», - сказано в повідомленні МОЗ.


У 2025 році склад всіх бригад ЕМД повинен відповідати єдиним стандартом. До цього часу всі фельдшери, медсестри і медбрати, які працюють в бригадах екстреної медичної допомоги, повинні пройти перенавчання і отримати кваліфікацію «парамедик».


Парамедик - це фахівець, який надає широкий спектр рятувальних медичних послуг за сучасними стандартами на догоспітальному етапі і своєчасно транспортує потерпілого в лікарню.


Після закінчення навчання медики складатимуть теоретичні та практичні іспити. Ті, хто успішно пройде курс, - зможуть отримати нові умови праці, в тому числі збільшену зарплату.


Зміни також стосуються і водіїв, що працюють в бригаді ЕМД. До 2025 року вони повинні перевчити на кваліфікацію «екстрений медичний технік». Це людина без медичної освіти, але зі спецпідготовкою, що допомагає в наданні професійної медичної допомоги пацієнту.


Професії «парамедик» і «екстрений медичний технік» були введені наказом Мінекономрозвитку від 26 жовтня 2017 року. Парамедиків в Україні почали готувати з минулого року.


Нагадаємо, 20 серпня МОЗ заявив про наміри змінити підхід до підготовки лікарів і впровадити нову модель інтернатури. Проект передбачає збільшити тривалість інтернатури до трьох років для всіх спеціальностей, крім загальної стоматології. Також передбачено скорочення кількості спеціальностей, за якими буде здійснюватися набір в інтернатуру, - з 34 до 13.


Після інтернатури лікарі будуть проходити резидентуру, тривалість якої буде залежати від складності спеціалізації.


1174Перегляда
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: