Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: новини
Автор:
Дата: 22 квітня 2019
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/shortly/2019/04/22/u-kropivnitskomu-vidbuvsja-kruglii-stil-z-pitan-zahistu-prav-spozhivachiv.htm
новини, 22 квітня 2019

У Кропивницькому відбувся круглий стіл з питань захисту прав споживачів


У Кропивницькому відбувся круглий стіл з питань захисту прав споживачів в Україні в контексті євроінтеграції.До заходу, що проходив в Економіко-технологічному інституті імені Роберта Ельворті, долучилися фахівці Держпродспоживслужби області та експерти громадських організацій в сфері захисту прав споживачів з Києва та Луцька. Організаторами круглого столу були представниці команди «Team Europe Кропивницький» Вікторія Талашкевич та Ольга Гріднєва - інформує прес-служба Головного управління Держпродспоживслужбив Кіровоградській області.


Під час заходу фахівці говорили про стан імплементації Угоди про асоціацію Україна-ЄСв розрізі прав споживачів, а також з’ясували основні моменти реалізації повноважень Держпродспоживслужби з питань впровадження європейського досвіду

.

Щодня ми щось купуємо чи отримуємо певні послуги. Отже, всі ми реалізуємо себе як споживачі. І одне з основних завдань, які стоять сьогодні перед Україною, забезпечити функціонування ефективної системи захисту прав споживачів, рівного доступу до якісних та безпечних товарів, послуг і продукції. Основною перевагою європейської системи захисту прав споживачів є те, що на першому місці стоїть добробут та задоволення потреб споживачів. Саме тому наближення українського законодавства до вимог Європейської системи захисту прав споживачів є запорукою благополуччя українських споживачів.


З метою наближення чинного законодавства до положень європейського в 2017 році Кабінет Міністрів України схвалив Концепцію державної політики у сфері захисту прав споживачів. Реалізація цієї Концепції має за мету підвищити рівень поінформованості громадян щодо споживчих прав та механізмів їх захисту, а також превентивного захисту споживачів, зменшення кількості порушень.


«Сьогодні спеціалісти управління захисту споживачів працюють більше на превенцію, однак є випадки застосування штрафних санкцій, - зазначила начальник управління захисту споживачів Держпродспоживслужби області Віра Сухопарова. - Так у 2018 році споживачам було повернуто 233 599грн за неякісні товари або послуги, а на предмет безпечності забраковано нехарчову продукцію на суму 1680 991грн».


 Також в останні роки було ухвалено низку нормативно-законодавчих актів для забезпечення впровадження базових принципів європейської системи безпечності харчових продуктів. На вимогах цих законів зупинилася заступник начальника управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Держпродспоживслужби області Світлана Яніцька. Вона звернула увагу на підвищення відповідальності товаровиробників, операторів ринку та значне підвищення штрафів за порушення у сфері безпечності харчових продуктів. Приміром, у 2018 році було притягнуто до відповідальності шістьох суб’єктів господарювання на суму майже 105 000 грн.


«У повноваженнях Держпродспоживслужби області здійснювати перевірки суб’єктів господарювання відповідно до ступеня ризику, який визначається за відповідною шкалою оцінювання. Тож перевірки можуть відбуватися від одного до чотирьох разів на рік та без попередження», - пояснила Світлана Яніцька.


Мова йшла також про запровадження в Україні основного принципу законодавства ЄС у сфері контролю безпечності продукції «від лану до столу» та обов’язкове впровадження операторами ринку міжнародної системи контролю за безпечністю харчових продуктів – Hazard Analysisand Critical Control Points (НАССР).


Крім цього, учасники круглого столу торкнулися питань фальсифікації на споживчому ринку, введення сертифікації та особливостей роботи інтернет-магазинів в Україні. Фахівці мали змогу поділитися досвідом роботи та обговорити найбільш актуальні проблеми у сферах захисту прав споживачів і безпечності харчових продуктів.


фото - Олена Карпенко



856Переглядів
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: