Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: новини
Автор:
Дата: 28 листопада 2018
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/shortly/2018/11/28/likuvalno-profilaktichni-zakladi-oblasti-zabezpecheni-preparatami-zamisnoi-pidtrimuvalnoi-terapii-dlja-likuvannja-narkozalezhnih-osib.htm
новини, 28 листопада 2018

Лікувально-профілактичні заклади області забезпечені препаратами замісної підтримувальної терапії для лікування наркозалежних осіб


Під керівництвом заступника голови Кіровоградської облдержадміністрації Світлани Лобанової відбулося засідання координаційної ради з профілактики наркоманії та протидії злочинності, пов’язаної з незаконним обігом наркотичних засобів та психотропних речовин. Під час засідання було розглянуто кілька питань.


Про стан виконання програми замісної підтримувальної терапії (ЗПТ) для лікування і соціальної реабілітації наркозалежних осіб поінформувала виконуюча обов'язки головного лікаря обласного наркологічного диспансеру Зоя Сигида. За її словами, проект надання замісної підтримувальної терапії на Кіровоградщині розпочато в 2008 році на базі обласного наркодсиспансеру. На сьогодні замісну терапію спеціальними препаратами отримують 402 особи у Кіровоградському обласному та Олександрійському наркодиспансерах, а також у Світловодській і Знам'янській лікарнях та у Центрах первинної медико-санітарної допомоги № 1 і № 2 міста Кропивницький. Усі пацієнти до участі в програмі перебували на диспансерному обліку. Окрім ЗПТ, їм надають соціально-психологічні послуги.


Окрім цього, як зазначила Зоя Сигида, згідно із наказом МОЗ, 146 пацієнтам забезпечується видача замісних препаратів для самостійного прийому в амбулаторних умовах. Завдяки відкриттю сайтів замісної підтримувальної терапії на базі первинної ланки вдалося практично ліквідувати "список очікування". Невдовзі заплановано відкрити кабінет ЗПТ на базі Новоукраїнської лікарні та вивчається питання щодо відкриття сайту ЗПТ на базі Маловисківської і Долинської лікарень.


Фінансування препаратів замісної терапії здійснюється за кошти державного бюджету: цього року область отримала на ЗПТ близько 305 тисяч гривень. Фінансову допомогу на придбання замісних препаратів також надає Центр контролю та профілактики захворювань США (CDC). У рамках цієї програми придбано препаратів ще на понад 11 тисяч гривень. До кінця року очікується додаткова поставка в область препаратів ЗПТ за рахунок Каталітичного фонду ГФ.


Під час засідання було наголошено, що із запровадженням замісної підтримувальної терапії вдалося досягти низки позитивних результатів. Зокрема, зменшився рівень ризикованої поведінки, пов’язаної із зловживанням наркотиків, а також рівень інфікування наркозалежних ВІЛ, гепатитом С та іншими хворобами. До того ж, відсутні летальні випадки, пов’язані із передозуванням та зменшено рівень ймовірності повернення до вживання наркотиків. Серед позитиву було відзначено і покращення особистого та соціального функціонування наркозалежних, оскільки значна частина клієнтів замісної терапії працевлаштовуються, відновлюють родинні стосунки, створюють нові сім'ї.


Учасники засідання також розглянули результати роботи щодо протидії злочинності, пов’язаної із незаконним обігом наркотичних засобів, психотропних речовин та прекурсорів, за 10 місяців цього року. У режимі он-лайн представники Новомиргородського району та міста Олександрії поінформували про роботу, яка здійснюється на їхніх територіях, у сфері профілактики наркоманії та протидії наркозлочинності.


1083Перегляда
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: