Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: новини
Автор:
Дата: 29 жовтня 2018
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/shortly/2018/10/29/osoblivosti-formuvannja-mistsevih-bjudzhetiv-obgovorjuvali-v-kropivnitskomu-uchasniki-regionalnoi-platformi.htm
новини, 29 жовтня 2018

Особливості формування місцевих бюджетів обговорювали в Кропивницькому учасники Регіональної платформи (ВІДЕО)



В Кропивницькому відбулось засідання регіональної платформи на тему «Особливості формування місцевих бюджетів на 2019 рік». Захід організовано Кіровоградським РВ АМУ в рамках проекту «Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні» (ПУЛЬС), який реалізує АМУ за фінансової підтримки USAID – повідомляє Кіровоградське регіональне відділення Асоціації міст України.


Учасниками платформи стали міські, селищні та сільські голови, голови ОТГ, представники обласної державної адміністрації, обласної ради та експерти АМУ. Загалом близько 60 представників ОМС та гостей. До участі в заході, зокрема, приєднались народний депутат України Костянтин Яриніч та голова обласної ради Олександр Чорноіваненко. 


Відкриваючи захід Андрій Райкович, голова Кіровоградського РВ АМУ, міський голова міста Кропивницького озвучив пропозиції та їх практичне обґрунтування, щодо проекту Держбюджету на 2019 рік, які лобіює Асоціація міст України в Парламенті. Зокрема, Андрій Павлович наголосив на тому, що більшість з того що нині вимагають представники органів місцевого самоврядування не забаганка, а необхідність для сталого розвитку території в умовах децентралізаціїї, адже за відсутності повноцінного фінансування соціальної сфери.


«Я не відкрию для всіх нас секретів, коли скажу, що кожен наступний рік в бюджетному вимірі значно складніший від попереднього,-задав тон розмові Андрій Райкович, голова Кіровоградського РВ АМУ, міський голова Кропивницького, - Це вже аксіома! 


Асоціація міст України висловила Кабміну свою обґрунтовану точку зору, що для нормального розвитку інфраструктури громад необхідно передбачати державну субвенцію в розмірі 4,5 млрд. грн. У проекті бюджету на 2019 рік закладено лише 1 млрд. 900 млн. грн. АМУ вдалося переконати додати ще 200 млн. Зрозуміло, що для 830 громад це зовсім не той ресурс, який вселяє оптимізм. Я хочу, щоб шановні народні обранці від регіонів транслювали наші вимоги і побажання вищим владним структурам»,  -  підкреслив Андрій Райкович.


Вітаючи учасників Сергій Коваленко, перший заступник голови Кіровоградської ОДА зосередив увагу на тому, що нині діючі ОТГ області та ті, що після проходження перших виборів у грудні, беззаперечно, мають перейти на прямі міжбюджетні стосунки.


Народний депутат України Костянтин Яриніч звертаючись до присутніх зазначив, що особливість Українського бюджету - постійна нестача коштів, натомість хотілося б відпрацьовувати економічні питання розвитку.


«Я знаю про дефіцит освітньої субвенції, про проблеми із зменшенням фінансування медицини. Я мав розмову з цього приводу із Прем ер – міністром ВолодимиромГройсманом і,  сподіваюсь, наша область наступного року отримає певні ресурси на капітальні видатки, - зазначив Костянтин Яриніч.


Впродовж дискусії, щодо необхідних змін у Бюджеті 2019 Юрій Гульдас , член правління АМУ, голова Маловисківської ОТГ зупинився одразу на декількох важливих моментах. Так, вкотре було озвучене питання фінансування комунальних доріг, нестабільності надходжень по акцизу та від зменшення надходжень до місцевих бюджетів плати за землю від ПАТ "Укрзалізниця".


«Хотілося б щоб завершувалась реформа децентралізації, принаймні її добровільна фаза. Сьогодні на багатьох  територіях є нездорова ситуація між органами районної ради і адміністрації та  сільської, селищної міської ради, які впливають на життя людей. Немає відчуття , що в «одній упряжці йдемо».  Як лебідь , рак і щука в різні сторони , коли і так сьогодні важко економічно виживати», - зазначив Юрій Гульдас.


Про проблеми співпраці на рівні районної та міської ради говорив і Роман Волуйко, Гайворонський міський голова. Зрештою, Андрій Райкович, як голова Регіонального відділення АМУ запропонував вирішити всі ці питання за «круглим столом»  спільно із представниками різних гілок влади території.


Підсумовуючи  почуте народний депутат Костянтин Яриніч, запевнив присутніх у стовідсотковій підтримці інтересів АМУ у стінах Верховної Ради. Щодо вирішення питань на рівні Міністерств  Народний депутат запропонував наступний алгоритм дій.


«Треба нам разом бути наполегливими. Написані листи, давайте мені, все що у васне вистачає і ми повинні заходити в кабінети. Просто, якщо ми відправимо ці листи, вони зайдуть у якісь кабінети і там загинуть. Давайте разом добиватись, я впевнений , кошти можна знайти. Адже це простіше за все перенести відповідальність на місцеві бюджети і сказати: «ну, знаходьте там щось самі». Недофінансування катастрофічне, я про це знаю і готовий вас підтримати», - запропонував Костянтин Яриніч.


За результатами обговорення члени регіонального відділення АМУ підготують звернення до Верховної Ради України, в якому вкотре озвучать свої пропозиції і своє бачення розвитку бюджетного процесу в Україні.


Докладніше про озвучені тези і висновки можна переглянути у відозвіті «Регіональна патформа. Пряма мова. Кіровоградське РВ АМУ»   #АМУ#Пульс#Кіровоградська_область#PULSE#USAID



2799Переглядів
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: