Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: новини
Автор:
Дата: 19 жовтня 2017
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/shortly/2017/10/19/prokuratura-sprobue-vidsuditi-u-kombinata-ahmetova-novinskogo-maizhe-3-6-mln-grn-borgu-za-orendu-zemli-na-kirovogradschini.htm
новини, 19 жовтня 2017

Прокуратура спробує відсудити у комбіната Ахметова/Новинського майже 3,6 млн грн боргу за оренду землі на Кіровоградщині


Господарський суд Кіровоградської області розглядає справу про борги Приватного акціонерного товариства "Центральний гірничо-збагачувальний комбінат" з орендної плати за користування землею Артемівського родовища у Петрівському районі. Судовий розгляд розпочали за позовом місцевої прокуратури в інтересах Кіровоградської ОДА, Петрівської РДА та Зеленської сільської ради, на території якої знаходиться родовище - повідомляє Центр Медіаарозслідувань Прозоро. 


Перші ухвали господарського суду розміщені у Єдиному держреєстрі судових рішень, інформує реєстру, прокуратура через суд намагається стягнути з ПРАТ "ЦГЗК" на користь Зеленської сільради близько 3,6 млн грн. Більшу частину цієї суми, 2,8 млн грн, складає борг з оплати за оренду земель Артемівського родовища, ще 740,1 тис грн становить пеня, 20,2 тис грн - річні відсотки. Загальна площа ділянки, що перебуває в оренді комбінату з 2009 року за договором складає 258,5567 га. За версією прокуратури, комбінат не сплатив орендну плату за період нарахування січень-травень 2017 року.


На останньому засіданні Господарський суд області приступив до розгляду справи по суті. Попри те, що позивачі наголошують на наявності боргу з боку комбінату, Петрівське відділення об'єднаної державної податкової інспекції Головного управління ДФС у Кіровоградській області надіслало на адресу суду лист, у якому поінформувало, що станом на 11.09.2017 заборгованість по орендній платі за землю за орендовані земельні ділянки на території Зеленської сільської ради відсутня.


Заперечив позов і представник Приватного акціонерного товариства "Центральний гірничо-збагачувальний комбінат", вимагаючи колегіального розгляду справи у суді й додаткового часу для надання доказів відсутності заборгованості з орендної плати.


Згідно відкритого реєстру спеціальних дозволів на користування надрами, комбінат отримав спецдозвіл на промислову розробку Артемівського родовища і видобування залізистих кварцитів ще в квітні 2001 року. Спецдозвіл дійсний до 2030 року. Окрім цього комбінат добуває залізистий кварцит із Петрівського родовища в смт. Петрове Кіровоградської області та розробляє ще два родовища на Дніпропетровщині.


Скріншот з інтерактивної карти ділянок надр, на які надані спецдозволи на користування надрами 


Власником території Артемівського родовища, за даними Держгеокадастру, є Кіровоградська облдержадміністрація. Право оренди на вказану територію за Центральним гірничо-збагачувальним комбінатом було зареєстровано в 2014 році.


ПРАТ "ЦГЗК" зареєстроване у Кривому розі. Генеральним директором підприємства з 2015 року за статутом значиться депутат Дніпропетровської обласної ради від "Опозиційного блоку" Шевчик Дмитро Володимирович, право підпису із серпня 2017 року має Дахновський Олександр Миколайович. Контролерами комбінату у Єдиному державному реєстрі фізичних і юридичних осіб вказані український олігарх Рінат Ахметов та народний депутат від "Опозиційного блоку" Вадим Новинський. Серед засновників ПРАТ "ЦГЗК" зазначений також Фонд державного майна України. Згідно даних "SMIDA", 99,7 % ПРАТ "ЦГЗК" володіє приватна компанія з обмеженою відповідальністю Метінвест Б.В.(METINVEST B.V) з Нідерландів.



1745Переглядів
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: