Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: новини
Автор:
Дата: 14 червня 2016
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/shortly/2016/06/14/sogodni-justitsija-kirovogradschini-konsultuvala-z-pitan-derzhavnoi-reestratsii.htm
новини, 14 червня 2016

Сьогодні юстиція Кіровоградщини консультувала з питань державної реєстрації


14 червня у Кіровоградському обласному контактному центрі працювала «гаряча телефонна лінія» з питань державної реєстрації народження, смертей, шлюбів, розірвання шлюбів, зміни імені, а також повторної видачі свідоцтв та витягів із Державного реєстру актів цивільного стану, скарг на дії та бездіяльність державних реєстраторів. 


Мешканці області отримали консультації від Євгена Классова, головного спеціаліста відділу розгляду звернень та забезпечення діяльності комісії з питань розгляду скарг у сфері державної реєстрації Управління державної реєстрації Головного територіального управління юстиції у Кіровоградській області, та Раїси Дайдакулової, заступника начальника Управління державної реєстрації - начальник відділу державної реєстрації актів цивільного Головного територіального управління юстиції у Кіровоградській області - повідомляє сайт Головного територіального управління юстиції у Кіровоградській області. 


Працівники Управління державної реєстрації Головного територіального управління юстиції у Кіровоградській області протягом години надавали відповіді на актуальні питання роботи нової системи державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень.



Кілька питань надійшло щодо реєстрації народження та смерті. Зокрема, громадянка із Кіровоградського району цікавилась як отримати свідоцтво про народження дитини у пологовому будинку, чи необхідна присутність обох батьків та яка вартість послуги реєстрації народження. Відповідаючи на питання Раїса Дайдакулова зазначила: «Щоб отримати свідоцтво про народження дитини у пологовому будинку необхідно зареєструвати народження дитини в органах ДРАЦС, а для цього потрібно підготувати документи-лікарське свідоцтво про народження дитини та паспорти батьків і  мати бажання отримати документ дитини безпосередньо у пологовому будинку .


Процедура державної реєстрації народження відбувається у відділі ДРАЦС за місцем проживання батьків чи народження дитини. Представники відділів ДРАЦС області  приймають документи в кожному районі за визначеним графіком, погодженим головним лікарем медичного закладу. Після реєстрації, наступного дня, працівник відділу вручає свідоцтво про народження батькам безпосередньо у медичному закладі. Послуга є безкоштовною». Раїса Олександрівна проінформувала, що  з початку року батькам видали 817 свідоцтв про народження дітей у пологових будинках.


Наступне питання стосувалося процедури реєстрації смерті у разі видачі довідки про смерть на території Донецької області, а саме міста, яке зараз не контролюється владою України. Нещодавно внесено зміни до Цивільно- процесуального кодексу України, що дають право громадянам здійснювати таку реєстрацію на підставі рішення суду. 


Отже, маючи лікарняну довідку про смерть(чи народження), яка видана на  територіях Донецької і Луганської областей на яких органи державної влади України тимчасово не здійснюють свої повноваження, громадяни мають звертатися до відділів ДРАЦС за місцем свого перебування і отримати відмову у державній реєстрації з якою слід звертатися до суду. Після цього суд винесе рішення про встановлення факту смерті чи народження, яке підлягатиме негайному виконанню і про це має бути зазначено у рішенні суду. Саме таке рішення суду є підставою для здійснення державної реєстрації смерті чи народження та отримання відповідного свідоцтва. 


Раїса Дайдакулова називає  статистику подібних реєстрацій: із 24 лютого по 24 травня 2016 року за рішеннями суду здійснено 7державних реєстрацій  народжень та 8 реєстрацій  смертей у Донецькій області, 5 реєстрацій смертей у Луганській області, 8 народжень і 4 смертей в Автономній республіці Крим, 6 реєстрацій народженнь у місті Севастополь. 


Далі на питання працівника військового комісаріату відповідав Євген Классов. Воно стосувалося видачі свідоцтва про право власності та інформації про наявність нерухомого майна.


Зокрема,  надано роз’яснення щодо порядку надання інформації з Державного реєстру прав. Так, згідно нової редакції Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень», яка почала діяти з 01 січня 2016 року для фізичних та юридичних осіб інформація за об’єктом нерухомого майна та суб’єктом речового права надається в електронній формі через офіційний веб-сайт Міністерства юстиції України, за умови ідентифікації такої особи (фізичної або юридичної) з використанням електронного цифрового підпису чи іншого альтернативного засобу ідентифікації особи, або в паперовій формі державним реєстратором.


За бажанням заявника інформація з Державного реєстру прав може бути надана у паперовій формі шляхом її друку за допомогою програмних засобів ведення Державного реєстру прав на аркушах паперу форматом А4 без використання спеціальних бланків, проставлення підпису та печатки державного реєстратора. Інформація про зареєстровані права та їх обтяження, отримана в електронній чи паперовій формі за допомогою програмного забезпечення Державного реєстру прав, має однакову юридичну силу та використовується відповідно до законодавства.


З питань державної реєстрації актів цивільного стану кіровоградці можуть телефонувати за номером 35-66-48, а з питань скарг у сфері державної реєстрації за номером телефону 35-66-45.



1977Переглядів
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: