Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: новини
Автор:
Дата: 28 січня 2013
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/shortly/2013/01/28/zavtra-u-kirovogradi-vshanujut-pam-jat-geroiv-krut.htm
новини, 28 січня 2013

Завтра у Кіровограді вшанують пам'ять героїв Крут

У вівторок, 29-го січня о 10.00 біля пам’ятника Тарасу Шевченку (вул. Шевченка) відбудеться урочисте покладання квітів до пам’ятника Великому Кобзареві - з нагоди Дня пам’яті героїв Крут.

Нагадаємо також, що у відділі обслуговування користувачів бібліотеки імені Д. Чижевського у Кіровограді від учора працює виставка до Дня пам’яті героїв Крут «Волі народної дзвін».

ДОВІДКА: Бій, який відбувся 16 січня 1918 року на залізничній станції Крути, де трагічно загинули студенти, став символом патріотизму і жертовності у боротьбі за незалежну Україну. Цей бій тривав 5 годин між 4-тисячною більшовицькою армією Михайла Муравйова та загоном з київських студентів і бійців вільного козацтва, що загалом нараховував близько чотирьох сотень вояків. У перебігу військових дій бій вирішального значення не мав, та у свідомості багатьох особливого значення набув завдяки героїзму української молоді. Особливо вразило сучасників поховання юнаків, які потрапили після бою в полон до більшовиків і у кількості 27 людей були ними страчені. На похороні у Києві біля Аскольдової могили голова Української Центральної Ради Михайло Грушевський назвав юнаків, які загинули в нерівній боротьбі, героями, а поет Павло Тичина присвятив героїчному вчинкові вірш «Пам’яті тридцяти». Десятиріччями історія бою або замовчувалася, або обростала міфами і вигадками, як у закордонній, так і у вітчизняній історіографії. 2006 року на місці бою встановлено пам’ятник. З нагоди 80-ї річниці бою Монетний двір випустив в обіг пам’ятну гривню.

3644Перегляда
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: