Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: новини
Автор:
Дата: 28 січня 2013
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/shortly/2013/01/28/ljubiteli-gladiti-dikih-sobak-oberezhno-v-oblasti-aktivizuvalis-vipadki-skazu.htm
новини, 28 січня 2013

Любителі гладити диких собак, обережно! В області активізувались випадки сказу

В поточному році в області значно активізувались випадки сказу серед тварин. Тільки до десятого січня зареєстровано 8 лабораторно підтверджених випадків сказу в Олександрівському, Новоукраїнському, Новгородківському, Олександрійському та Вільшанському районах. В шести випадках люди контактували з хворими тваринами чи їх трупами, причому в двох випадках потерпілі серед людей були покусані захворілими тваринами.

При контакті з хворою твариною велика вірогідність інфікування збудником сказу людини, а при укусі хворої тварини вірогідність інфікування досягає 100%. Лікування від сказу неможливе. В разі, якщо людина захворіла на сказ, в усіх випадках хвороба закінчується смертю. Якщо дотримуватись елементарних правил, можна уберегтися від захворювання.

Сказ викликається мікробіологічним збудником, який відноситься до вірусів. Вірус сказу викликає захворювання як у тварин, так і у людей. Сам вірус не стійкий в довкіллі, наприклад, під дією ультрафіолетових променів він гине через декілька хвилин, кип’ятіння деактивує вірус менше, ніж за дві хвилини. Реально можливе зараження тільки від хворих тварин, причому теплокровних, як правило – м’ясоїдних, хоча в останній час хворіють і домашні травоїдні тварини.

Проникнення вірусу в організм проходить через пошкоджену шкіру (от чому при покусах хворими тваринами майже в 100% проходить інфікування людини). Вірус від хворої тварини виділяється разом зі слиною. Вірус, який потрапив до організму по нервовим волокнам проникає в головний та спинний мозок, приводить до його ураження, що викликає захворювання.

Час, за який вірус досягає головного та спинного мозку і викликає прояви захворювання, називається інкубаційним періодом. У людини він становить 20-30 днів, у тварин – значно менше. От цей час і є основною причиною того, що лікарі при покусах тваринами, навіть при потраплянні слини тварин на шкіру, особливо бродячих та диких, рекомендують негайно звертатись за медичною допомогою. Усі випадки захворювання (а воно проявляється за 20-30 днів) закінчуються смертю. Єдиним заходом для попередженням захворювання на сказ є щеплення антирабічною вакциною в перші дні після покусів чи контакту з хворою твариною. Антирабічні щеплення проводяться в травматологічних пунктах (кабінетах), а при їх відсутності – в хірургічних кабінетах. У цих кабінетах проводять і обробку ран, адже, крім сказу, у людини можуть бути травми та виникнення гнійного запалення м’яких тканин.

Джерело: "Новини Кіровоградщини"

3570Переглядів
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: