Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: новини
Автор:
Дата: 28 січня 2013
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/shortly/2013/01/28/kirovogradtsjam-zagrozhue-grip-na-imennja-viktorija.htm
новини, 28 січня 2013

Кіровоградцям загрожує грип на ймення Вікторія

Інфекціоністи попереджають про можливість виникнення в Україні епідемії грипу, яка ропочнеться у кінці січня – на початку лютого. І хоча на Кіровоградщині епідеміологічний поріг поки що не перейдено, віруси H3/N2 та H1/N1 грипу вже почали циркулювати серед міського населення. Причому вірус грипу типу А H3/N2, який прийшов з Америки та має умовну назву „Вікторія”, є новим для України та особливо небезпечним. 

Цей вірус викликає тяжкі ускладнення органів дихання. Саме він буде головним збудником очікуваної епідемії. Найбільшим ускладненням хвороби може бути геморрагічна пневмонія, коли альвеоли легень заповнюються кров’ю в результаті порушення проникності судин під впливом токсинів, що виробляє вірус. Це утруднює процес дихання і може призвести до смерті людини. Лікарі радять хворим на грип ні в якому разі не ходити на роботу, бо вони не тільки одержать тяжкі ускладнення для здоров’я, а й заразять своїх колег.

Найкращою профілактикою захворювань вважається вакцинація населення. Але щеплюватися вакциною було потрібно ще у вересні-жовтні минулого року. Робити зараз ін’єкції вакцини не ефективно, бо імунітет в організмі людини виробляється протягом 2-3 місяців, тоді епідемія вже закінчиться. То що ж робити? Лікарі радять відмовитись від шкідливих звичок та вживати медпрепарати, які посилюють імунітет.

Наприклад, препарати ехінацеї: імунотон, імунал або настоянку ехінацеї. Ефективними імуностимулюючими засобами також є екстракти трав (протефлазід, імунофлазід, флавозід), бактеріальні вакцини (бронхомунал, респіброн), препарати на основі інтерферону людини (інтерферон, назоферон, лаферобіон), гомеопатичні засоби (енгістол, афлубін).

Минулого понеділка заступник голови облдержадміністрації Г.Пастух повідомила, що епідемічний поріг (39,5 хворих на ГРВІ на 10 тис. населення) в області ще не перевищено. Станом на 21 січня хворіло 29 кіровоградців на 10 тисяч населення. Але на цю дату 324 особи вже були госпіталізовані з ускладненнями ГРВІ. Тому слід терміново укріпляти імунітет. За словами Галини Василівни, в області зберігається мінімальний запас необхідних для лікування хворих медикаментів. Вона дала вказівку управлінню охорони здоров’я ОДА проаналізувати наявність ліків по окремих районах області та якомога краще підготуватися до майбутньої епідемії.

Особливо небезпечною цьогорічна епідемія може стати для дітей. У Львові уже зафіксований випадок загибелі від ускладнень грипу 3-річної дитини. В інфекційному відділені Кіровоградської обласної дитячої лікарні, куди госпіталізують малюків хворих на респіраторні вірусні інфекції, 30 койок. Попри те, що випадків власне грипу в області ще не зареєстровано, вільних місць у відділенні немає. «Ми тільки готуємося до грипу, - розповідає завідувачка відділеням Н. Ковтунові, - у нас зараз дітки переважно із парагрипом, аденовірусною інфекцією, РС-вірусом. Але вже поступають малюки із запаленням легенів, отитами, бронхітами та іншим ускладненнями. Інколи їх госпіталізують одразу у реанімацію. У дітей імунний захист слабкіше і тому хвороби протікають гостріше та важче. Тому ми просто благаємо батьків негайно звертатися до лікарів, якщо у дитини температура. Бо стан може дуже швидко погіршитися. Тим більше, коли є підозра, що це саме грип».

Нагадуємо, що від гострої вірусної інфекції, яка починається поступово (наприклад, з нежиті), грип можна розпізнати по різкому початку хвороби (стрімкому зростанню температури тіла, головному болю, інтоксикації), пише обласний щотижневик "21-й канал"

5136Переглядів
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: