Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: новини
Автор:
Дата: 3 липня 2012
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/shortly/2012/07/03/miniatjurna-armija-volodimira-krutousa.htm
новини, 3 липня 2012

Мініатюрна армія Володимира Крутоуса

Який хлопчик не мріяв про красивих солдатиків. Мріяв про них і Володимир Крутоус – ведучий програми «12 балів», а в минулому улюблений кіровоградськими дітьми «Кукарача». Мріяв і зробив казково-історичну армію на свій смак. «Гречка» вирішила розпитати пана Володимира про оригінальне хобі.

- Чому саме солдатики?
- З дитинства мріяв стати військовим, але так склалось, що не зміг. Взагалі хлопчики люблять гратись фігурками солдатиків. Коли я ріс, то великого вибору не було. Я почав ліпити з пластиліну, потім перебрав дуже багато матеріалу – глину, дроти аж поки мені до рук потрапив пінопласт, і я вирізав фігурку. Спочатку вони були геть мініатюрними, а потім доросли до таких (показує заготовку майбутнього солдатика).

- Як називається таке хобі?
- Це військово-історична мініатюра. В це поняття входять не лише солдатики, а й цивільні. Для класичної військово-історичної  мініатюри є масштаби. Але я їх не дотримуюсь, бо роблю для себе. Мої фігурки висотою в 7,5 см.  Так само класичним матеріалом для подібних фігурок є олово і дерево, а сучасним – пластик. Я перепробував різні матеріали, але зупинився на пінопласті.

- Як відбувається сам процес?
- Я знаходжу малюнки, які мені подобаються. Тобто знаходжу саму ідею. Саме ідея – запорука того, щоб фігурка сподобалась не лише мені, а й іще комусь. Це робота просторова, тобто дивлячись на шматочок пінопласту, я бачу вже контури фігурки. Потрібно натхнення. Коли є натхнення, одна фігурка може робитись зо два дні.

- А до яких історичних періодів вже є роботи?
- Є фігурки, які я зробив кілька років тому і вони відрізняються від тих, що роблю зараз. Колись я робив персонажів Російсько-французької війни 1812 року, потім пробував робити духівництво, скіфів. Сучасних солдат дуже рідко роблю. Вони не подобаються мені простим одягом. Є і фігурки-жінки, але вони мені подобаються менше, бо хотілось би красу жінки перенести на пінопласт, а це не завжди виходить. Був період, коли  робив гетьманів, Наполеона, Кутузова… Вже роки три мене цікавить період козацтва. Збираю матеріали про їх одяг, зброю.

- Де можна побачити вже готові фігурки?
- Всі свої роботи віддаю в хореографічний ліцей Короткова. Там основна колекція, приблизно 200 фігурок, зі старих робіт, але є і нові. Кілька років тому був проект «Єлисаветградські військові прапори». Зацікавило, які прапори були у військових саме Єлисаветграда. Зробив реконструкцію, прапори і паралельно робив фігурки.

 

 

автор – Настя Дзюбак

 

5419Переглядів
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: