Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: політика
Автор: Світлана Агаркова, НМЦ ЦЗ та БЖД Кіровоградської області
Дата: 6 червня 2023
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/politics/2023/06/06/natsionalnii-multitest-2023-bezpeka-uchasnikiv.htm
політика, 6 червня 2023

Національний мультитест 2023: безпека учасників

Світлана Агаркова, НМЦ ЦЗ та БЖД Кіровоградської області


В Україні не проводитимуть ЗНО 2023 через дію воєнного стану. Як і в минулому році  випускники шкіл вступатимуть до вищих закладів освіти на основі результатів Національного мультипредметного тесту (НМТ).


Національний мультитест школярі складатимуть у ТЕЦ (тимчасових екзаменаційних центрах) – спеціально комп'ютерних аудиторіях у закладах освіти. ТЕЦ буде створено в Україні та в 35 країнах, де найбільше переселенців.


Основна сесія НМТ вже розпочалась. Тож ми нагадуємо основні правила безпеки під час оголошення сигналу оповіщення “Увага! Повітряна тривога!”


Важливо, що всі фахівці, які працюватимуть у тимчасових екзаменаційних центрах в Україні, повинні дотримуватися чіткого алгоритму дій під час повітряної тривоги.


- Якщо тривога розпочалась до прибуття в екзаменаційний центр


У разі оголошення повітряної тривоги до прибуття учасника тестування в екзаменаційний центр, йому необхідно дочекатися до її завершення в безпечному місці. Після завершення тривоги учасник має доїхати до екзаменаційного центру та взяти участь у тестуванні.


Якщо комісією екзаменаційного центру буде ухвалено рішення про скасування проведення тестування в цей день, учаснику буде запропоновано скласти тест під час додаткової сесії НМТ.


Неявка учасника на тестування через оголошення тривалої повітряної тривоги в регіоні вважатиметься поважною причиною для участі в додатковій сесії. Таким чином, учаснику НМТ не потрібно додавати додаткових підтверджень пропуску тестування.


Для участі в тестуванні необхідно буде лише подати заяву про участь у додатковій сесії. Така можливість передбачена в персональному кабінеті учасника тестування.


- Тривога почалась під час перебування в екзаменаційному центрі


Якщо у наслідок повітряної тривоги буде призупинено тестування, то це буде зроблено в спеціальному сервісі тестової програми.


Водночас зупиниться і час проходження тестування, щоб в учасника НМТ була можливість після завершення повітряної тривоги та сигналу «Відбій» завершити оцінювання та продовжити його з тієї хвилини й того завдання, коли відбулося призупинення.


Після сигналу «Відбій повітряної тривоги» та повернення до тестової аудиторії учасник продовжить працювати саме з тим варіантом завдань, над яким почав працювати до оголошення тривоги.


Проте цей варіант можливий лише для тих учасників, під час оцінювання яких буде оголошена недовготривала тривога (до 1,5 години).


- Якщо тривога довготривала


У разі довшої тривоги тестування не буде продовжене, а учасники отримають право взяти участь у НМТ під час додаткової сесії.


Важливо! Це стосується лише пунктів, які працюють у дві зміни.


Якщо учасник проходить тестування в другу зміну або в пункті, де тестування відбувається лише в одну зміну, можна буде продовжити тестування, якщо тривога триватиме не довше 2 годин 20 хвилин. Це пов’язано з тим, що в пункті немає іншої зміни учасників, і пункт може продовжити роботу.


За довшої повітряної тривоги учасники НМТ отримають пропозицію пройти НМТ під час додаткової сесії оцінювання.


Зокрема, у разі оголошення сигналу повітряної тривоги учасники тестування разом з персоналом пункту тестування мають перейти в укриття.


- Правила перебування в укритті


Учасники НМТ можуть забрати особисті речі, що були залишені в спеціально відведеному місці перед початком тестування. Для цього вони мають бути компактно складені заздалегідь при здачі на зберігання.


Проте використання засобів мобільного зв’язку або іншими гаджетами в укритті заборонено.


Важливо, що учасники можуть спілкуватися один з одним в укритті, але  лише на теми, що не стосуються змісту тестування. За цим слідкуватимуть інструктори та персонал, який перебуватиме в укритті.


У випадку довготривалої тривоги після оголошення сигналу відбою учасники мають подати заяву щодо складання НМТ під час додаткової сесії. Алгоритм дій у такому випадку надасть відповідальний за пункт тестування, а персонал пункту тестування забезпечить учасникам усю необхідну допомогу в оформленні заяви. Додаткових документів для цього не потрібно. 


Наголошуємо, що заяви на участь у додатковій сесії необхідно подати одразу в пункті тестування.



5144Перегляда
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: