Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: політика
Автор: Павло Іванов, Антоніна Крейтор, Кирило Поліщук
Дата: 23 лютого 2023
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/politics/2023/02/23/-do-travnja-politika-vidiishla-na-drugii-plan-golova-kirovogradskoi-oblradi-pro-zhittja-i-robotu-v-umovah-viini.htm
політика, 23 лютого 2023

"До травня політика відійшла на другий план". Голова Кіровоградської облради – про життя і роботу в умовах війни

Павло Іванов, Антоніна Крейтор, Кирило Поліщук


Колаж: Суспільне Кропивницький


24 лютого 2023 року – річниця повномасштабного вторгнення Росії в Україну. Про емоції в перші дні вторгнення, формування тероборони, життя і роботу в умовах війни Суспільному розповів голова Кіровоградської обласної ради, представник "Слуги Народу" Сергій Шульга.


"Лютий був насиченим, були плани. Але не сталося так, як ми планували"


За словами Сергія Шульги, лютий – до повномасштабного вторгнення РФ – був насиченим, було багато планів. 18 лютого відбулось перше засідання Муніципальної ліги: "Ми зібрали керівників територіальних громад, обговорювали плани на майбутнє. Але не сталося так, як ми планували. 22 лютого ми збирали сесію, яка не відбулася через повідомлення про замінування будівлі облради. Планували вирішувати кадрові питання, зміни в медицині, створити молодіжну раду. Чому вона зірвалася – питання риторичне. Є звернення до правоохоронних органів, та досі ми так і не знаємо, хто ж це замінував".


Про вторгнення дізнався о четвертій годині ранку 24 лютого, сказав голова облради: "Був перший телефонний дзвінок мені з Києва – розповіли, що Київ почали бомбити. Звичайно, ми зібралися з самого ранку, і вже до обіду провели сесію, де передали у резервний фонд військової адміністрації, тоді ще обласної державної адміністрації, більше 65 мільйонів гривень, щоб вони ними розпоряджалися. До речі, не кожна обласна рада зробила такий крок – незважаючи на всі наші політичні суперечки, депутати одноголосно підтримали це рішення. Також на цій сесії ми виділили два мільйони гривень для створення територіальної оборони".


Про свої емоції і настрій 24 лютого Сергій Шульга сказав так: "Які емоції у колишнього військового? Звичайно, отримати зброю, захищати і організувати захист нашої території. "О п’ятій ранку відправив дружину за донькою у Дніпро. Зібрав усю родину в одному місці, а сам працював тут (у Кропивницькому – ред.). Ніхто у мене не виїжджав. Особливої тривоги не було – військовий готується до цього, особливо, якщо зважати на понад 25 років вислуги. Ніхто не міг повірити, ми усі відчували, що війна десь у повітрі, але ніхто стовідсотково не розумів, що вона все ж буде, ми сподівалися, що розум переможе. Але так сталося. Розробляли захисні заходи. Все".


Про формування територіальної оборони


Формувати тероборону Кіровоградщини почали наприкінці 2021 року. Далі – пряма мова:


"Коли ухвалили Закон про національний спротив, дійсно, всі стовідсотково розуміли, що відбудеться війна – то повинні були ще за рік до цього створити (підрозділи тероборони – ред.). Але вони були створені на папері, а фактично був тільки керівний склад, але не було підготовки. Тому після сесії 24 лютого, після того, як ми ухвалили (виділення двох мільйонів – ред.), я підняв цей Закон, почав читати повноваження. Одним з пунктів є створення добровольчих формувань – а я розумів, що тероборона буде захищати не тільки нас в області, а піде й далі. А треба, щоб і тут хтось захищав територію області. Тому одразу розпочалася підготовка до створення добровольчих формувань".


Про зміни в роботі


Головним, зі слів Сергія Шульги, стала комунікація з громадами регіону: "Як колишній військовий я чітко розумів, що треба отримувати первинну інформацію, адже на той час ніхто стовідсотково не розумів, де перебуває ворог. За деякою інформацією диверсійно-розвідувальна група заходила на територію Кіровоградщини. Тому нам, правоохоронним і військовим органам треба було отримувати інформацію. А хто може першим отримати цю інформацію? Звичайно, місцеві, які побачать. Ми створили чат, розписали алгоритми дій".


Наступним питанням, розповів голова облради, була робота над "живучістю міст": "Мали бути продуктові запаси, бо ніхто не розумів – буде постачання продуктів чи ні, чи буде вода, електрика, паливо і все інше. Пропрацьовували пекарні, які були закриті, випуск макаронних виробів – задля забезпечення живучості міст, які могли потрапити, наприклад, в оточення. Це було одним із пріоритетних напрямків нашої діяльності".


"До травня політика відійшла на другий план"


Вдруге з початку повномасштабної війні сесія відбулася 5 березня. На ній депутати проголосували за звернення про закриття неба над Україною: "Лютий, березень, квітень – політика відійшла на другий план. Всі дійсно працювали над тим, щоб не допустити ворога, виставляли блокпости, рили окопи, працювали на кінцевий результат. А вже з травня-червня повернулася політика – деякі люди, пам’ятаючи 2014-й рік, подумали, що вже буде перемога, що ворог уже відійшов, тому можна знову політично отримати дивіденди, багато хто став волонтерити, хтось дійсно за покликом душі, а хтось лише для політичних дивідендів".


Про онлайн-засідання


14 червня відбулось єдине онлайн-засідання сесії обласної ради, сказав голова. Думки щодо формату засідань, з його слів, у депутатів різняться: "Адже комусь потрібна трибуна, електорат. Але я знаю декілька областей, наприклад, Дніпро, Миколаїв, які проводять сесії онлайн і кажуть, що поки не збираються повертатися до офлайну. Нашим регламентом передбачено, що можна проводити і онлайн. Кожен реагує на військову загрозу по-різному. Крім того, серед депутатів є жінки".


Двоє його заступників, сказав Сергій Шульга, і один депутат пішли на фронт добровольцями.


Про досягнення обласної ради


Головним досягненням голова облради вважає вступ області до Асамблеї європейських регіонів: "Вважаю, що це дуже знаково для нас. Це відкриває нові можливості для нашої області. В цю асамблею входять 35 країн і більше 260, скажімо, областей. Це є майданчик для спілкування в різних галузях – наприклад, економічна й молодіжна політика. Якщо ми прагнемо бути частиною Європи, ми маємо спілкуватися з Європою. Нам були надані пільги, тому що за участь є певні щорічні внески – нам дали на два роки пролонгацію, тобто ми вступили безкоштовно. Є час для того, щоб ми розібралися – потрібно нам це чи ні. З інформації, якою ми володіємо, Європа буде нам допомагати у відновленні країни та в економічному потенціалі".


Одним зі здобутків є й збереження економіки регіону, вважає Сергій Шульга: "Як ми бачимо з фінансових планів, було виконано більше 100% - це дуже важливо, це кропітка праця".


В березні 2022 року в Кіровоградській обласній раді саморозпустилася фракція політичної партії "Опозиційна платформа – За життя". Жоден з депутатів цієї фракції повноважень не склав, сказав голова ради.


Якою Сергій Шульга бачить Кіровоградщину після перемоги


"Звичайно, хочеться, щоб це (перемога України – ред.) було якомога скоріше. Найголовніше, у нас є унікальна можливість – тому що ми зберегли економічний потенціал – завести сюди інвесторів, дати новий поштовх. У нас є багатий природний ресурс, у нас є можливості налагодити переробну промисловість, бо сільгосппродукції дуже багато, і ми привабливі для іноземних інвестицій. Після перемоги ставлю собі завдання привести в регіон якомога більше інвесторів і залучити іноземні гроші".


suspilne.media

6243Перегляда
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: