Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: політика
Автор: сайт "Слуга Народу"
Дата: 24 серпня 2022
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/politics/2022/08/24/mihailo-bezhan-spilnimi-zusilljami-nablizhaemo-peremogu-.htm
політика, 24 серпня 2022

Михайло Бєжан: Спільними зусиллями наближаємо Перемогу!

сайт "Слуга Народу"


31 рік тому в Україні відбулася історична подія, за яку боролося не одне покоління нашого народу - ми стали незалежними. В той момент більшість з нас ще не усвідомлювали, що це означає і наскільки важливим був цей крок. Ми продовжували жити звичайним життям, а наша країна, тим часом, «дорослішала». Ми одягали свої вишиванки на свята, брали до рук жовто-блакитний прапор, відзначали День Незалежності, але до кінця не розуміли, що наша свобода комусь заважає. І лише тепер, після вторгнення росії, ми перетворилися на одне велике «Серце України», що б’ється і пульсує в грудях кожного українця, в наших венах заграла вільна кров, а в головах єдина спільна думка - ми ніколи і нікому не скоримося! Нині наша свобода омивається кров’ю і гарячими слізьми, а душа наповнюється вірою в перемогу! Над цим працює кожен українець - від дитини до Президента. Кожен регіон виконує надважливу роботу, щоб країна вистояла у ці важкі часи. Про те, над чим працює президентська партія в Кіровоградській області, які зміни відбулися з початком війни, розповів Михайло Бєжан, в. о. голови обласної організації політичної партії «Слуга Народу».


– Шостий місяць повномасштабного вторгнення росії на територію України. З якими викликами, насамперед, зіткнулась Кіровоградщина?

М. Бєжан: Збройні Сили України зупинили окупантів на Миколаївщині і саме тому Кіровоградщина залишається тиловою областю. З перших днів війни люди, чиї домівки було зруйновано, вимушені були шукати прихисток в інших регіонах країни. Спочатку наша область була лише транзитною і вимушені переселенці залишались лиш на ніч чи кілька днів. Сьогодні Кіровоградщина стала осередком безпеки для понад 88 600 людей з них  понад 25 400 дітей.


Щоб допомагати цим людям було створено обласний центр з питань розселення, а громадські організації згуртувались і створили Гуманітарний центр, в якому реєструють біженців і вони отримують речі першої необхідності. На сьогоднішній день, Кіровоградщина продовжує приймати евакуаційні потяги з вимушеними переселенцями з Донеччини.


В нашу область також почали переводити свої потужності бізнес та вищі навчальні заклади. Я маю на увазі процедуру релокації. Раніше, через окупацію Донецька, до Кропивницького «переїхав» Донецький національний медичний університет. Нині освітяни відпрацьовують процедуру переїзду та розташування низки інших закладів освіти. На сьогоднішній день до Кіровоградщини перемістили сім закладів вищої та передвищої фахової освіти з тимчасово окупованих областей, серед яких і Донецький університет внутрішніх справ і Херсонський державний аграрно-економічний університет.


Кіровоградщина є аграрною областю і в умовах війни наші фермерські господарства змогли в повному обсязі посіяти і зібрати врожай зернових, кукурудзи, соняшника, цукрового буряка та картоплі.


– Наша область стала надійним тилом для українських захисників, що на передовій виборюють свободу України. У чому, насамперед, виявляється підтримка фронту від мирних міст і сіл, як до цього процесу долучається команда «Слуги Народу» на Кіровоградщині?

М. Бєжан: З перших днів повномасштабного вторгнення дуже багато людей з нашої команди згуртувались і щодня роблять все для перемоги в режимі 24 на 7.Вдячний народним депутатам, які оперативно повернулись в регіон і почали працювати разом з нами.


Народний обранець по 99 ВО Олександр Дануца допоміг налагодити співпрацю з обласною військовою адміністрацією, командуванням територіальної оборони та бізнесом.


Спочатку допомагали облаштовувати блокпости – надавали необхідні будівельні матеріали, доставляли сировину і виготовляли протитанкові їжаки, разом з волонтерами та рестораторами налагодили забезпечення харчування для військових на блокпостах.

 

Потім виникло питання з приводу того, яку потрібно надавати допомогу бійцям і як це правильно робити. Розуміючи, що цим мають займатись професіонали і знавці справи, допомогли волонтерам, які працюють ще з 2014-го року, відкрити волонтерський центр «Разом ми Сила», на чолі з натхненницею Тетяною Силою. На сьогоднішній день – це один з найсерйозніших хабів по наданню допомоги військовим та переселенцям. Для них не існує задач, які вони не можуть виконати для бійців: закуповують автівки, забезпечують продуктами харчування, сухпайками, смаколиками, медикаментами, карематами, матрацами, посудом, москітними сітками, білизною… всім тим, що потрібно хлопцям не передовій.


Не стоять осторонь потреб військових та переселенців представники «Слуги Народу» в територіальних громадах області. Тісно співпрацюємо з головами міських рад: Долинської – Євгенієм Звіздовським, Знам’янської – Володимиром Сокирко, Світловодської – Андрієм Маліцьким, Бобринецької - Леонідом Кравченком та головами селищних рад: Голованівської – Сергієм Цобенко, Добровеличківської – Володимиром Осієвським, Онуфрієвської – Віталієм Березою, Побузької – Вячеславом Купренюком, Устинівської - Ігорем Пеньковим, Пантаївською – Ігорем Бульбою, Компаніївською Олександром Маслюковим, Новгородківською - Олександром Сирицею, а також головами сільських рад: Ганівської – Людмилою Гаразда, Глодоськаою  – Ольгою Сиса та Кетрисанівською – Віктором Поліщуком.


Вони не лише опікуються своїми громадами, а й організовують збір та доставку гуманітарних вантажів, зустрічають та розселяють переселенців, організовують отримання харчової та грошової допомоги вимушеним переселенцям, проводять благодійні товариські матчі з футболу, закуповують амуніцію, продовольство та автомобілі для ЗСУ.

«Слуга Народу» має потужний осередок в Світловодській громаді, де наш представник, депутат міськради, голова фракції СН Максим Бакуменко, спільно з громадською організацією «Стаття 5», доставили в зону бойових дій 9 автомобілів. А також самостійно доставляють продукти харчування, речі особистої гігієни, медичні засоби, спец інструменти та військову амуніцію: кевларові каски, плитоноски, розвантаження тактичні, рукавички, рюкзаки, спальні мішки, ножі, окопні перископи та каремати.


Допомагають військовим і народні обранці: Олександр Дануца, спільно з однодумцями, придбав та передав військовим 4 автівки та 2 автобуси. Один з цих автобусів, названий на честь нашої землячки-медика, яка продовжує рятувати життя але вже з неба -  Нати Австрійки, передано ГО «Центр Спасіння Життя» та переобладнано в пересувний госпіталь. І сьогодні він вже здійснив кілька евакуаційних рейсів поранених військових з передової.

 


Спільними зусиллями ще одного народного депутата Юрія Кузбита, голів громад, громадських активістів вдалось забезпечити харківський спецпідрозділ «KRAKEN» генераторами та автомобілями високої прохідності баггі. А також закупити для військових бронежилети.








За сприяння народного депутата Ігоря Мурдія представникам ЗСУ було передано кілька сотень елементів захисного одягу, призначеного для захисту від уражень вогнепальної та холодної зброї, придбано і передано кілька десятків пристроїв автономного енергозабезпечення, сотні наборів ЛП і виробів медичного призначення для надання першої медичної допомоги.









  Не залишаються наші захисники без уваги команди ЗеЖінок Кіровоградщини, які організовували доставку пасок, та харчових наборів на нульові рубежі, а також у Кропивницькому та Знам’янці на постійній основі проводять благодійні пригощення зі збором коштів для потреб ЗСУ.



 – Підтримка внутрішньо переміщених осіб – це нині будні кожного жителя Кіровоградщини. Чи опікуються «Слуги Народу» переселенцями?

М. Бєжан: Можна почати з того, що я сам родом з Миколаївщини. І мені болить від того, що зараз відбувається з моєю Батьківщиною. Особисто прихистив та розмістив кілька родин переселенців. І спільно з нардепом Олександром Дануцою, депутатом Кропивницької міськради Тіграном Хачатряном, депутатом облради Ігорем Волковим та Олександром Лагодним постійно допомагаємо переселенцям, які знайшли прихисток на базі спортивного клубу «Борець», на території якої сьогодні проживає 57 вимушених переселенців, з них 28 дітей. 

 

Ці родини приїхали зі східних та південних регіонів України. Для багатьох з них цей заклад вже встиг стати єдиним прихистком, адже частині з цих людей вже нікуди повертатися – їх домівки зруйновані.


На базі для родин створені комфортні умови – облаштовано сім кімнат, є ігрова, їдальня, пральня. І все це створено силами керівника спортивного клубу Євгена Скирди та його колективу. В свою чергу, ми допомагаємо фінансово, продуктами харчування, медикаментами, побутовою хімією, постільною білизною. Надаємо юридичну підтримку, консультації, допомогли оформити переселенцям державну допомогу та від міжнародних організацій. А також керівництву закладу допомогли оформити документи на отримання компенсації за прихисток переселенців – там виникли певні юридичні моменти.



Окрім того, ми допомагаємо деяким родинам переселенців з розміщенням. Наприклад, Олександр Дануца свій приватний будинок віддав в безоплатне користування трьом родини з Харкова і тепер там мешкає шестеро дорослих, четверо дітей, три собаки і кішка. І родини будуть там мешкати, поки не зможуть повернутись додому. Тож, ми не стоїмо осторонь від проблем переселенців.


-  Нині велике навантаження на лікарні. Чи маєте можливість допомагати?

М. Бєжан: Звичайно. Перебуваючи у відрядженні в Києві провів кілька корисних зустрічей і перемовин. Як результат, згодом передали велику кількість необхідних медичних препаратів від Благодійного фонду «Сучасна Україна» в Кіровоградську обласну лікарню. Тож, медики обласної клінічної лікарні отримали ліки, серед яких багато антибіотиків, жарознижуючих, протиалергічних препаратів, засобів для новонароджених, перев'язувального матеріалу, а також всього іншого, що потрібне для ефективного лікування хворих.


– Міжнародні гуманітарні вантажі неабияк виручають українців у складні часи. Наш регіон має таких партнерів за кордоном? 

М. Бєжан: Кіровоградщина отримує гуманітарні вантажі. Обласна військова адміністрація розподіляє допомогу по територіальним громадам, які приймають в себе переселенців, а вже вони потім видають гуманітарну допомогу тим, хто був вимушений залишити свої домівки. В Кропивницькому налагоджена співпраця з громадськими організаціями , які потім роздають цю гуманітарну допомогу тим, кому вона потрібна.


Окрім цього, нардеп від Кіровоградщини Юрій Кузбит неодноразово залучав великий вантаж лікарських засобів для лікарень громад області та передавав гуманітарну допомогу для Голованівського району: продукти харчування, ліки, засоби гігієни, дитячі прогулянкові візочки, коляски для інвалідів, подушки, ковдри, пледи, рушники, каремати, спальні мішки та інші речі для біженців та бійців тероборони.


Ми маємо гарний приклад, коли одна з громад Кіровоградщини, мова зараз про Долинську територіальну громаду, напряму співпрацює з громадою з Польщі. Завдяки домовленості Євгенія Звіздовського, голови Долинської міської громади, представника «Слуги Народу»» з війтом гміни Бжезніца Богуславом Антосом, громада отримала гуманітарну допомогу на 1 мільйон гривень. Вона складалась з дитячого харчування, засобів гігієни та продуктів довготривалого зберігання.


Наскільки швидко змогли адаптуватися до нових умов та виконувати депутатські та партійні обов'язки?

М. Бєжан: На Кіровоградщині приймальні депутатів працюють у звичному режимі. Збій був лише в перші місяці. Зараз вже працюють. Проводились виїзні зустрічі з мешканцями округів депутатами всіх рівнів. Також відбувались позачергові засідання сесій, на яких розглядались важливі питання що стосуються життєдіяльності населених пунктів, і військових частин.


Є депутати, які зараз знаходяться в лавах ЗСУ, тому крайню сесію Кіровоградської обласної ради було прийнято рішення провести онлайн і військові-депутати мали можливість до неї також долучитись. Кропивницька міська рада, депутатом якої є я, сьогодні також готується до сесії. Проводяться засідання депутатських комісій і вже найближчим часом відбудеться сама сесія. Тож, хоч і тяжкий зараз час, але представники «Слуги Народу» працюють в звичному режимі, докладаючи максимум зусиль і наближаючи Перемогу.


– Поділіться, які зараз маєте хоча б короткострокові плани?

М. Бєжан: Вже найближчим часом мене чекає поповнення в родині. В такий непростий час – але ми віримо в ЗСУ і віримо в щасливе майбутнє для наших дітей в Україні.

А що стосується обласного осередку «Слуги Народу», то вже можу сказати, що з початку вересня в Кропивницькому на повну потужність запрацює наш офіс. Основною задачею, якого буде робота та допомога мешканцям обласного центру та області. В офісі, окрім команди, працюватимуть депутати, представники нашої політичної сили різних рівнів.


– Що б ви хотіли побажати мешканцям Кіровоградщини з нагоди Дня Незалежності України?

М. Бєжан: Мешканцям Кіровоградщини я хочу побажати головного - ніколи не втрачати віри в перемогу, ніколи не забувати, якою ціною ми здобуваємо свою Незалежність. Свобода потрібна українцям, як повітря, бо ми щодня дихаємо нею, наше серце б’ється тільки тоді, коли ми вільні. Ми знаємо, що ніхто, крім нас, не захистить рідну землю - ці безкрайні щедрі поля, могутні ліси і глибокі моря. Не ми почали цю війну, але наш обов’язок завершити її своєю перемогою! Заради наших дітей - нових поколінь вільних і щасливих українців! Нехай з кожного куточка лунає - з Днем Незалежності моя Україно! Будь вільним, мій славетний народе!


Слуга Народу


5365Переглядів
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: