Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: політика
Автор:
Дата: 25 січня 2022
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/politics/2022/01/25/-chim-bilshe-ti-vmiesh-chim-bilshe-ti-znaesh-tim-krasche-redaktor-ukrainskogo-radio-kropivnitskogo-kirilo-polischuk.htm
політика, 25 січня 2022

«Чим більше ти вмієш, чим більше ти знаєш — тим краще», — редактор Українського радіо Кропивницького Кирило Поліщук


Минулого тижня у Кропивницькому оголосили переможців обласної літературної премії імені Євгена Маланюка. У номінації «Проза» переміг редактор Українського радіо Кропивницького Кирило Поліщук і його книга «Пташиний цвинтар». Вручення премії відбудеться 2 лютого у день народження Євгена Маланюка. Ми розпитали Кирила про його роботу на Суспільному, поєднання творчості й журналістики та мрії.


У яких програмах працюєте на Суспільне Кропивницький? 


— На Суспільному працюю здебільшого в програмі «Радіодень», а також у програмі «Радіомайдан» (проєкти транслюються на двох платформах: радіо і телебачення, — ред). Ще є радійні проєкти, які веду виключно я — «На музичній хвилі» та «Легенди Кропивницького».


Які теми розкриваєте в ефірах? 


— Найрізноманітніші. Проте частіше звертаю увагу на актуальні теми нашого регіону, які пов’язані із молодіжною політикою, зоозахисними та екологічними ініціативами й проблемами, а також шкільною освітою. За два з половиною роки роботи на Суспільному вже, мабуть, немає таких тем, про які б я не говорив у ефірах.


Як часто запрошуєте у студію митців? 


— У «Радіодень» не надто часто, лише коли є дійсно актуальна тема. Як, наприклад, театральний фестиваль «Вересневі самоцвіти», або виходить нове видання, як, до прикладу, книга «У пошуках голосу Марка Кропивницького» чи «Смачна Кропивниччина» — книга не так про кулінарію, як про культуру і цінності.


У програмі «На музичній хвилі», яка присвячена музиці України та Кропивницького, часто говоримо із музикантами та музиканознавцями.


Чи отримуєте зворотний зв’язок від слухачів програми про культуру? 


— Звісно є, як і на всі інші наші програми. Зазвичай коментують у соцмережах під поширеними відео чи аудіо записами програм, але буває, що слухачі телефонують або приходять до нас особисто. 


Ви поет та прозаїк — як це допомагає у роботі журналіста? 


— У роботі журналіста допомагає абсолютно все. Адже чим більше ти вмієш, чим більше ти знаєш — тим краще. Ми висвітлюємо життя регіону з різних сторін, тому маємо орієнтуватися у широких темах. Більше в роботі журналіста мені допомагає те, що я науковець, кандидат філологічних наук. Умію аналізувати, шукати інформацію у багатьох джерелах, підходити до неї критично, бачити різні точки зору.


Які теми розкриваєте у своїх творах? 


— Пишу завжди про те, що мене хвилює. І роблю це у такому стилі, у якому сам люблю читати. Іншими словами — розповідаю історії, які сам хотів би почути, розказані таким способом, яким хотів би їх послухати.


«Пташиний цвинтар» — про що книга?


— «Пташиний цвинтар» — це збірка із восьми оповідань, які тісно між собою переплітаються. Це книга про дорослішання, набуття певного самоусвідомлення, отримання життєвих уроків. Кожне з оповідань поєднане кількома образами та темами: образом загадкового пташиного цвинтаря, образом білої сови, образом птахів, символом польоту. Це така дуже пташина книжка, кожне оповідання з якої має свій завершений сюжет, проте тематично (а подекуди і сюжетно) складає одну цілісну площину тексту.


Хто номінував Вас на премію імені Євгена Маланюка за 2021 рік? 


— У 2021 році мене пропонували номінувати обласна бібліотека для юнацтва імені Євгена Маланюка та обласне відділення Національної спілки письменників України. Здається, саме останні й висунули книгу на здобуття премії.


Які ще нагороди маєте? 


— Минулого 2021 року отримав Міжнародну премію короткої прози імені Василя Портяка. Також перемагав у конкурсі «Гранослов», кілька разів займав лауреатські місця в конкурсі «Смолоскип», став лауреатом Міжнародної німецько-української премії імені Олеся Гончара. Важливими для мене є також нагороди за відеопоетичні роботи – «Cyclop» та «Монокль».


Окрім літературних та мистецьких, маю також перемогу в конкурсі журналістських матеріалів «Прозорість шкільних бюджетів» (Кропивницький, 2020 рік).


Про що мрієте у журналістиці?


— Мрії – це речі дуже особисті, інтимні. Нехай такими і залишаються.


Нагадаємо, місцеві Суспільні телерадіокомпанії разом із загальнонаціональними телеканалами UA: ПЕРШИЙ та UA: КУЛЬТУРА й каналами Суспільного радіо Українське радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура) входять до мережі найбільшого незалежного медіа в Україні — Суспільне мовлення.


У Кіровоградській області — це телеканал UA: КРОПИВНИЦЬКИЙ та Українське радіо Кропивницький. 


3829Переглядів
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: