Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: політика
Автор: Олександра Плаксієнко, для "Кіровоград24"
Дата: 19 квітня 2019
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/politics/2019/04/19/odnogo-razu-u-poltavi.htm
політика, 19 квітня 2019

Одного разу у Полтаві

Олександра Плаксієнко, для "Кіровоград24"


Псевдоранокпочався явно не з кави і навіть не з чаю. На годиннику 3.15, а попереду романтична подорож.  Чому романтична? Тому щоніч, дорога, дощ. Ні, не дощ - злива, яка створює і без того густийсивий туман. 


Сиджу на передньомусидінні«бусика», ззаду ще шість журналістів, які зібралися на прес-конференцію до Полтави. Нічого не видно, крімжвавихдвірників, що вперто намагаютьсязігнатикраплі дощу зіскла, але у них нічого не виходить. Здалекупостійно,то наближаються, то віддаляютьсямалесенькіскупчення світла, більшевідомі як фари – щекомусь о четвертій ранку не спиться. 


Світає. Заснути не можу,  бо, нагадаю,сиджу на передньомусидінні, і ранкове світло пробивається навіть через закриті повіки. «О, перша зупинка. Нарешті, кава», - подумала я. Трохи збадьорилася, і поїздка стала не такою вже й нудною. 


Помічаю дерева, котрі раптово позеленіли після дощу, урбаністичні конструкції, що разом утворюють великі сталеві мости, вслухаюся у слова пісні Бумбоксу, який по радіо без упину повторює: «Охрана отмєна». 



Полтава. Замість вулиці Котляревського поїхали на Коцюбинського. Та нічого, у запасі дві з половиною години. 


Досить швидко знайшли потрібний бізнес-центр, але ніхто зараз йти туди не збирається – треба ж дослідити нове місто. 




    Моє перше враження: «На картинці воно виглядало значно краще». Рідний Кропивницький набагато затишніший і атмосферніший. Але все-таки нам вдалося і тут знайти кілька непоганих локацій для фото. Чого тільки не зробиш заради новеньких світлин у соціальних мережах. 


Накупивши здуру полтавських сувенірів, неохоче йдемо працювати. Конференц-зал, де проходитиме захід, просторий, сучасно обладнаний, тут навіть через кожних два метри встановлені монітори для перегляду презентацій, котрі до того ж працюють. Зайняли місця десь посередині, за принципом: і не на гальорці, але й не в перших рядах.




Тема прес-конференції: « Запровадження нових сервісів веб-порталу електронних послуг Пенсійного фонду України». Простіше кажучи, створено ряд сервісів для пенсіонерів, застрахованих осіб та страхувальників, щоб полегшити процес отримання інформації. Фахівці надають повний спектр послуг громадянам, незалежно від їх місця знаходження, достатньо лише зареєструватися на веб-порталі. Це можна зробити у сервісному центрі двома способами: за логіном і паролем або з використанням електронного цифрового підпису (цей спосіб надійніший).


Зареєструвавшись, стане доступним:

-  налаштування послуги безкоштовного СМС-інформування (щодо призначення/перерахунку пенсії; сплати страхових внесків роботодавцем та розміру свого страхового стажу);


-  отримання довідок, достовірність яких підтверджується QR-кодом (про розмір сплачених внесків, витяг із Реєстру застрахованих осіб, довідку про розмір пенсії);


-  інформацію про свій «зароблений» страховий стаж (загальний та у розрізі кожного року), щомісячні відрахування (єдиного соціального внеску) роботодавцем через кабінет страхувальника.


Виникає питання: що робити пенсіонерам, які в очі не бачили ноутбука і ніякої сучасної техніки загалом? Заступник Голови правління Пенсійного фонду України Владислав Машкін намагався пояснити, що система влаштована дуже просто, і до того ж фахівці допомагають з нею розібратися. Але відповідь, на жаль, не переконала ні кропивницьких журналістів, ні представників ЗМІ з інших областей. 


Візьмімо хоча б для прикладу процес користування кабінетом страхувальника. Зареєструвавшись на веб-порталі електронних послуг Фонду, користувач отримує доступ до особистого кабінету з багатьма опціями. У ньому буде відображатися статус – застрахованої особи, приватного підприємця чи пенсіонера. Якщо знайти розділ «Страховий стаж», то можна перевірити як свій загальний страховий стаж, так і набутий у конкретному році. Пенсіонери у розділі «Моя пенсія» можуть переглянути свою електронну пенсійну справу та повну інформацію щодо своєї пенсійної виплати. Також можна подати заяву на призначення пенсії. Для цього потрібно перейти до розділу «Щодо пенсійного забезпечення» та заповнити заяву.


Чесно кажучи, навіть я не одразу розібралася із функціями веб-сайту, то чи зможе якась бабуся самостійно, не виходячи з дому, заповнити ту чи іншу форму. Моя бабуся, наприклад, навіть і смартфон не розблокує.


Без сумніву, впровадження таких сервісів – потужний крок у майбутнє, але, щоб вони працювали на відповідному рівні, потрібно досконало продумувати всі деталі.


Звичайно ж, завершили ми конференцію традиційною кавою-брейк і вже о третій годині дня вирушили додому. Дорога минула напрочуд швидко, тому що всі, виснажені насиченим днем, просто поринули в сон. 



2946Переглядів
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: