Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: політика
Автор: Центр Журналістських Розслідувань
Дата: 16 січня 2019
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/politics/2019/01/16/bii-z-tinnju-tinovi-shtabi-kandidativ-v-prezidenti-na-kirovogradschini.htm
політика, 16 січня 2019

Бій з тінню: «тіньові» штаби кандидатів в Президенти на Кіровоградщині

Центр Журналістських Розслідувань


31 березня 2019 року в Україні відбудуться чергові вибори Президента України. 31 грудня 2018 року офіційно стартувала передвиборча компанія. І судячи з усього, на березневих виборах буде встановлено рекорд з кількості претендентів на головну посаду України. Експерти прогнозують біля 40 позицій у виборчому бюлетені.


Хоча офіційна компанія розпочалася 2 тижні тому та неофіційно для основних претендентів вона триває щонайменше півроку. Задовго до початку компанії були створені виборчі штаби, які наповнені людьми та ресурсами.


Так, всі основні кандидати або претенденти в кандидати, мають свої офіційні чи майже офіційні офіси на Кіровоградщині. Проте, Центру Журналістських Розслідувань, вдалось з’ясувати, що принаймні два майбутні кандидати в Президенти України мають в Кропивницькому ще й так звані «тіньові» штаби. Саме там і має куватися електоральна «перемога», тому що, як казав класик: «Вибори надто серйозна справа, щоб довіряти їх народу».


В цих "тіньових" штабах будують електоральні мережі, так звані «сітки». Якщо раніше це був брутальний підкуп виборців, коли просто роздавали гроші в штабах або біля дільниць за «правильне» голосування (згадайте «Лесі Українки» Олеся Довгого) то зараз партійні технологи одягли підкуп в більш елегантні шати.


Нашій команді вдалося віднайти і проникнути принаймні в «тіньові» штаби двох майбутніх кандидатів в Президенти – Т і П. І наш журналіст став безпосереднім учасником цих сірих схем.


Отже, «тіньовий» штаб Петра П знаходиться в самому центрі Кропивницького в будівлі по вулиці Тімірязєва, 76. Звичайно там немає вивісок чи портретів гаранта. Проте завжди людно. Ми попали в «схему» вийшовши на контакт з одним із так званих «десятників», який нам фактично і пояснив, як це працює. Отже за кожною великою чи середньою дільничною виборчою комісією закріплюється по два «тридцятники». Вони щомісяця будуть отримувати по 4 000 гривень, плюс премія за результатами. Кожен «тридцятник» має знайти тридцять прописаних в межах виборчої дільниці виборців – це і є «десятники». Кожен з «десятників» отримає по одній тисячі гривень плюс премія за результатами. В свою чергу кожен з «десятників» має знайти 10 так само прописаних в межах ДВК виборців, які мають прийти і проголосувати в день виборів за відповідного кандидата. Наразі поки що невідомо яку вони отримають винагороду і чи отримають взагалі. Це стане відомо згодом. Від всіх учасників «схеми» збираються особисті данні і в день виборів їм зателефонують з колл центру і просто запитають чи ходили вони голосувати? Власне ця інформація і буде підтвердженням для виплат премій і тому подібне.


За абсолютно аналогічною схемою і працює «тіньовий» штаб Юлії Т за адресою вул.. Гоголя, 44. Лише вже зараз чітко відомо, що виборці внизу «піраміди» отримають по 500 гривень винагороди. Варто відмітити, що ця структура леді Ю працює масштабніше і ефективніше ніж аналогічна у діючого гаранта. Зокрема такі «агітатори» принаймні отримують купу агітаційного матеріалу, який вони мають нібито розповсюдити. Хоча зрозуміло, що ціль побудови такої «агітаційної мережі» зовсім інша - це, свого роду, масовий прихований підкуп виборців.


Ще одним прикладом більш ефективної роботи тіньовиків Юлії Т є те, що по багатьох територіях, ці схеми працюють через діючих депутатів міської чи районних рад. На відміну від конкурентів де «тридцятниками» є почасти випадкові люди. Робота через депутатів, значно ефективніша адже депутат добре знає свій округ, людей і зацікавлений в тому, щоб виділений бюджет дійшов до кінцевого споживача. Тому що таким чином збудована «сітка» на президентських виборах йому знадобиться через півтора року на місцевих виборах.


Тепер, що стосується приблизних бюджетів та очікуваних результатів від побудови «сіток». Приблизний бюджет «схеми» без урахування виплат людям в основі від 3 до 4 мільйонів гривень. Очікувана кількість «залучених» виборців сягає майже 30 тисяч.


Центр Журналістських Розслідувань продовжує і далі відслідковувати схеми, які застосовуватимуть на виборах Президента України. Не продавайте свій голос!


4950Переглядів
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: