Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: політика
Автор: Всеволод Некрасов, Економічна правда
Дата: 11 грудня 2018
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/politics/2018/12/11/bez-habariv-i-dogovirnjakiv-5-elektronnih-derzhposlug-jaki-peremogli-koruptsiju.htm
політика, 11 грудня 2018

Без хабарів і "договірняків": 5 електронних держпослуг, які перемогли корупцію

Всеволод Некрасов, Економічна правда


Електронні послуги дозволяють виключити з відносин з державою корупційний фактор. ЕП на п'яти прикладах пояснює, як це відбувається в Україні. (рос)


Переведення адміністративних держпослуг в електронну форму вирішує два завдання: спрощує процес їх отримання і ліквідує корупційні схеми, пов'язані з їх наданням.


В Україні існує близько 1 200 адміністративних послуг. Законодавство, яке регулює їх надання, часто застаріле.


Порядки надання таких послуг бюрократичні. Це призводить до зловживань, побутової корупції, створення компаній- "прокладок", які наживаються на наданні послуг.


"Кожна послуга, з якою ми стикаємося в процесі її переведення в електронну форму, проходить реінжиніринг (фундаментальне переосмислення і радикальне перепроектування бізнес-процесів для досягнення максимального ефекту. — ЕП).


Саме на етапі реінжинірингу ми бачимо, які схеми там насправді існували протягом новітньої історії України", — розповідає заступник голови Держагентства з питань електронного уряду Олексій Вискуб.


Як приклад він навів п'ять держпослуг, розповів, які корупційні механізми працювали під час їх надання і про те, як їх вдалося усунути.


1. Допомога при народженні дитини

Потенціал послуги — понад 360 тис заявників щорічно. Скористалися електронною послугою за весь час 23,5 тис заявників.


Де отримати послугу онлайн: тут.


Що потрібно для отримання послуги: ЕЦП (електронно-цифровий підпис) Приватбанку або Державної фіскальної служби.


Було

Копію свідоцтва про народження дитини подавали разом із заявою. Достовірність документа не перевіряли, тому допомогу могли оформляти на дітей, яких не існувало.


Стало

Номер свідоцтва зазначають в електронній заяві, він автоматично перевіряється у Державному реєстрі актів цивільного стану громадян. Тепер зловживання неможливі.


2. Прийняття об'єктів будівництва в експлуатацію

Потенціал послуги — понад 50 тис заявників щорічно.


Скористалися електронною послугою за весь час 6,5 тис заявників.


Де отримати послугу: тут або тут.


Що потрібно для отримання послуги: ЕЦП Приватбанку або Державної фіскальної служби.


Було

Після закінчення будівництва замовник об'єкта отримує у Державній архітектурно-будівельній інспекції (ДАБІ) декларацію або сертифікат про готовність будинку до введення в експлуатацію.


Згодом, в момент подання державному реєстратору документів для отримання права власності на нерухомість, виникали зловживання.


Зокрема, заявник міняв кілька сторінок в документах декларації або сертифіката. Так заявники змінювали кількість поверхів та площу нерухомості.


Це було можливо, тому що ДАБІ не вносила в електронний реєстр відомості про об'єкт нерухомості, зазначені в декларації або сертифікаті. При цьому довести факт зловживання було вкрай складно.


Стало

Тепер працівники ДАБІ зобов'язані вносити до реєстру дозвільних документів усі дані декларацій та сертифікатів, які вони видають. Це унеможливлює підміну даних.


Крім того, тепер для реєстрації права власності на новобудову не потрібні копії документів декларації або сертифіката. Потрібен тільки реєстраційний номер декларації або сертифіката. Усі дані державні реєстратори автоматично отримують з реєстру ДАБІ.


3. Узгодження проектів землеустрою

Потенціал послуги — 300 тис заявників щорічно. Скористалися електронною послугою за весь час 268 тис заявників.


Де отримати послугу: тут.


Що потрібно для отримання послуги: ЕЦП Приватбанку або Державної фіскальної служби.


Було

У разі відведення землі потрібна проектна документація, яку можуть виготовляти тільки ліцензовані підприємства.


Нерідко деякі такі підприємства мали особливі стосунки з керівником територіального підрозділу Державної служби з питань геодезії, картографії та кадастру.


Такий керівник погоджував документацію тільки однієї фірми і не погоджував документацію інших фірм. В результаті вартість послуг "правильної" фірми для українців значно зростала.


Стало

Тепер у разі онлайн-реєстрації заявки на узгодження проекту землеустрою діє принцип "сліпого" розподілу.


Наприклад, при подачі документації в Київській області система автоматично направляє проект на узгодження в будь-яку іншу область. Утримання "своїх" фірм втрачає сенс.


4. Реєстрація декларації відповідності пожежній безпеці

Потенціал послуги — 20 тис заявників щорічно. Скористався електронною послугою за весь час 141 заявник.


Де отримати послугу: тут.


Що потрібно для отримання послуги: ЕЦП Приватбанку або Державної фіскальної служби.


Було

За бажанням інспектор Державної служби надзвичайних ситуацій міг відмовити в реєстрації декларації без пояснення причин.


Відомі випадки, коли чиновники вимагали встановлювати конкретну автосистему реагування на вогонь, яку постачають та обслуговують тільки пов'язані з ними компанії.


Стало

Тепер причиною відмови в реєстрації декларації може стати тільки неправильно заповнена форма. У разі невідповідності будівлі нормам пожежної безпеки інспектор зобов'язаний вказати чітку причину відмови.


Кожну дію чиновника фіксує система, тому легко довести його неправомірність.


Усі декларації вносяться до реєстру декларацій ДСНС, і кожен охочий може перевірити дитсадок, ресторан чи ТРЦ на відповідність нормам пожежної безпеки.


5. Ліцензії на послуги автоперевезень пасажирів та вантажів

Потенціал послуги — 4 тис заявників щорічно. Скористалися електронною послугою за весь час 286 заявників.


Де отримати послугу: тут.


Що потрібно для отримання послуги: ЕЦП Приватбанку або Державної фіскальної служби.


Було

Процедура збору і подачі документів на отримання ліцензії була вкрай складною і могла затягнутися на кілька тижнів. Це сприяло процвітанню посередників, які працювали в тандемі із зацікавленими чиновниками.


Як наслідок — близько 90% приватних перевізників не мають відповідної ліцензії.


Стало

Заповнити спрощену форму заявки можна за кілька хвилин. Термін розгляду чітко регламентований і становить близько десяти днів. Охочі можуть отримати ліцензію легше і без посередників.


Також можна перевірити наявність у перевізника ліцензії за номером транспортного засобу. Така послуга доступна на урядовому порталі в розділі "Перевірка автоперевізника".


2636Переглядів
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: