Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: політика
Автор: Кіровоградська ОДА
Дата: 3 листопада 2017
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/politics/2017/11/03/200-milioniv-evropeiskii-sojuz-schoroku-grantue-ukraini.htm
політика, 3 листопада 2017

200 мільйонів Європейський союз щороку грантує Україні

Кіровоградська ОДА

Третій день поспіль сьогодні перебуває на Кіровоградщині делегація Представництва Європейського Союзу в Україні, яку очолює Юргіс Вілчінкас – керівник відділу преси та інформації Представництва. Члени делегації провели кілька заходів у Кропивницькому і сьогодні планують цікаві події у Знам'янці.

Що ж стосується обласного центру, то перш за все в облдержадміністрації у форматі "круглого столу" відбулася зустріч представників делегації із заступницею голови – керівницею апарату ОДА Світланою Лобановою. Також на зустрічі були присутні і брали участь у дискусії керівники окремих структурних підрозділів ОДА, органів місцевого самоврядування, представники громадських організацій та підприємці. Основна мета зустрічі – презентація та обговорення програм Євросоюзу, що реалізовуються в Україні, зокрема бізнесових, освітніх, культурних та інформаційних проектів.

Привітавши представників делегації, Світлана Лобанова підкреслила, що Кіровоградщина відкрита до діалогу та активно співпрацює з країнами Євросоюзу із економічних, соціальних та культурноосвітніх питань, а останнім часом – з питань децентралізації. Зокрема, налагоджено співробітництво та обмін досвідом області із регіоном-партнером Нижньосілезьким воєводством Республіки Польща. У освітніх питаннях Кіровоградщина співпрацює з Німеччиною – наші державні службовці стажуються та навчається в Берліні. Посадовець також зауважила, що з року в рік збільшується товарообіг нашого регіону з країнами Євросоюзу, останнім часом маємо позитивне сальдо.

Юргіс Вілчінкас у свою чергу відзначив, що Євросоюз сьогодні є найбільшим донором реформ в Україні, які спрямовані на розвиток держави – 200 мільйонів євро у формі грантів (на безповоротній основі) щорічно вкладається в реалізацію реформ. Представник делегації також наголосив, що платформою і дороговказом у питаннях співпраці на найближчі роки є Угода про асоціацію між Україною та ЄС та відзначив, що безвізовий режим, яким уже скористалися понад 300 тисяч українців, є дуже позитивним кроком для розвитку бізнес-контактів.

Усі конкретні проекти, в рамках яких представники Кіровоградщини можуть співпрацювати з представниками Євросоюзу, і які вже мають успіх в Україні, Юргіс Вілчінкас поділив на кілька груп. З-поміж проектів, орієнтованих на бізнес, було виділено "Горизонт 2020", "Cosme" та "EU4 Business" – спрямовані на реалізацію інноваційних розробок, пошук бізнес-партнерів у Європі, включають надання фінансової підтримки та надання консультацій. Серед культурних та освітніх проектів і платформ виокремлено "Креативна Європа" (підтримка фестивалів, конкурсів та інших культурних заходів), "Тwinning" (віртуальна платформа для співпраці шкіл), "Erasmus+" (підготовка фахівців, обміни студентів, стажування в Європі) та "Єврошколи" (тренінги для студентів і випускників шкіл з питань євроінтеграції). Представник делегації також зазначив, що є окрема програма, яка передбачає співробітництво з регіональними мас-медіа та представив інформаційні ресурси, на яких можна детально ознайомитися із представленими проектами.


3147Переглядів
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: