Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: політика
Автор: Українська правда
Дата: 23 травня 2017
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/politics/2017/05/23/75-efiru-ukrainskoju-movoju-jak-kirovogradski-nardepi-progolosuvali-za-kvoti-na-tb.htm
політика, 23 травня 2017

75% ефіру – українською мовою. Як кіровоградські нардепи проголосували за квоти на ТБ

Українська правда


Верховна Рада внесла зміни до Закону щодо мови аудіовізуальних (електронних) засобів масової інформації №5313.


Рада ухвалила україномовні квоти на ТБ. Фото karelind/Depositphotos


"За" проголосували 269 народних депутатів.


Законопроект встановлює, що для телерадіоорганізацій загальнонаціональної категорії мовлення, частка передач та/або фільмів українською мовою має становити не менше як 75% протягом доби у кожному з проміжків часу з 7.00 до 18.00 та з 18.00 до 22.00;


Для телеорганізацій регіональної та місцевої категорій мовлення закон встановлює обов’язкову частку україномовного контенту на рівні 50%.


Окремо законопроект визначає обов’язкову частку новин державною мовою, а саме не менше 75% від загальної тривалості всіх новин у кожному з проміжків часу з 7.00 до 18.00 та з 18.00 до 22.00;


Уточнюється, що передача вважається українською мовою, якщо всі виступи дикторів (ведучих) виконані винятково українською мовою.


Однак, допускається використання без дублювання і озвучення репортажів з місць подій, які не супроводжуються коментарями або іншим текстовим супроводом ведучого.


У передачі, виконаній українською мовою, допускається використання без дублювання, озвучення:


а) репортажів з місць подій, в яких не використовуються коментарі або інший текстовий супровід дикторів (ведучих);


б) трансляцій виступів запрошених учасників (гостей) інформаційних та інформаційно-аналітичних передач, за умови, що участь того самого гостя в цій передачі носить епізодичний, не періодичний (не регулярний) характер, і він не є диктором (ведучим) передачі;


в) музичних творів з текстом (пісень), які є частиною передачі не музичного жанру, та використані в ній лише як звуковий супровід.


Зазначені обов’язкові частки передач державною мовою стосуються тільки телерадіоорганізацій, які відповідно до умов ліцензій здійснюють ефірне та багатоканальне (цифрове) мовлення з використанням радіочастотного ресурсу. 


Крім того, з голосу було внесено поправки щодо дублювання російськомовного кіно радянського періоду українською.


Ініціаторами законопроекту виступили Микола Княжицький та Вікторія Сюмар. У залі були присутні відомі українські актори та режисери, які підтримали законопроект.


Нагадаємо, 16 березня Верховна Рада підтримала в першому читанні проект закону про квоти на мовлення українською мовою на телеканалах.


За проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо мови аудіовізуальних (електронних) засобів масової інформації (№5313) - у другому читанні та в цілому кіровоградські надепи проголосували наступним чином:


Костянтин Яриніч ("БПП-Солідарність") - за


Анатолій Кузьменко ("БПП-Солідарність") - за


Дмитро Лінько ("Радикальна партія Олега Ляшка") - за


Олесь Довгий (група "Воля народу) - за


Михайло Поплавський (група "Воля народу") - за


Саніслав Березкін (партія "Відродження") - відсутній


Олександр Горбунов (Народний фронт) - за


Сергій Ларін (Опозиційний блок) - не голосував.



 


4365Переглядів
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: