Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: політика
Автор:
Дата: 3 лютого 2017
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/politics/2017/02/03/cuchasne-reiderstvo-abo-jak-na-kirovogradschini-orendujut-vzhe-orendovanu-zemlju.htm
політика, 3 лютого 2017

Cучасне рейдерство, або як на Кіровоградщині орендують вже орендовану землю


3-го лютого в Олександрівці, що на Кіровоградщині, відбулася зустріч народного депутата України Валентина Дідича та депутатів Кіровоградської обласної ради від політичної партії «Українське об’єднання патріотів - УКРОП» Сергія Савченка та Олексія Мірошниченка з фермерами Олександрівського району. Причиною зустрічі стало занепокоєння фермерів з приводу маніпуляцій із землею, які зараз стають все частішими в області та районі.


«Якщо говорити прямо, то відбувається рейдерське захоплення землі: починаючи з початку року до людей звертаються особи, які пропонують заключити договір оренди землі та платять за це більші кошти, ніж місцеві орендарі. Таким чином заключають договір оренди на вже орендовані ділянки, а сам орендар дізнається про це постфактум і вже нічого не може вдіяти», - говорить Сергій Сокол, голова Асоціації фермерів Олександрівського району.


Саме це і стало причиною стурбованості фермерів, адже такі дії перешкоджають правам та інтересам господарюючих суб’єктів (на сьогоднішній день це фермери, які вже не перший рік орендують землі в місцевих селян) та можуть завдати значних збитків, що,в свою чергу,  може призвести до банкрутства діючих сільгосппідприємств, які сплачують податки та створюють робочі місця в регіоні. Така ситуація стала можлива, через те що, станом на 2017 рік в Держреєстр не внесено інформацію про договори оренди земельних ділянок, які були укладені до створення цього реєстру, а саме до 2013 року. Таким чином, з’являється можливість заключати договори оренди землі на вже раніше орендовані ділянки, але саме ті, з якими не проводили будь-яких маніпуляцій з 2013 року, адже так ділянка була б вже відмічена на Публічній кадастровій карті.


«Це дійсно серйозна прогалина в Державному реєстрі, що і дало можливість деяким особам використовувати це на свою користь. Вже не в першій області я чую про таку проблему, про те що приїжджають молодики платять людям та діють таким чином. Тоді, навіть, через суд неможливо визнати неправомірність  такого заключення договору оренди землі» - зазначив Валентин Дідич, вислухавши місцевих фермерів.


«Потрібно внести зміни до нормативно-правових документів, які не дадуть змогу вносити запис в Державний реєстр не за місцем знаходження майна.  Крім цього, я разом з фермерами району, просимо Валентина Дідича звернутися до Держгеокадастру України за поясненням, щодо приведення діючого реєстру до актуального стану» - зазначив Серій Савченко.


Крім цього, у  зверненні до народного депутата Валентина Дідича депутати обласної ради Сергій Савченко та Олексій Мірошниченко просять звернутися з даного питання до Міністерства юстиції щодо унеможливлення нечесної конкуренції та рейдерських захоплень у сфері сільського господарства. Тож чекаємо підняття цього питання на державному рівні.


3830Переглядів
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: